Manó konyha: medvehagyma

Kép forrása: pecs.varosom.hu

Itt a szezonja az egyik kedvencemnek a Medvehagymának, ami sajna csak egy rövid ideig elérhető, de szerencsére lehet "tartósítani". Így egész évben "élvezhetjük az ízét és ízesíthetünk le vajat, tojássalátát, kenyeret, pogácsát.... és így tovább és ha csodálkoznál azon, hogy mit is keres a medvehagyam ezen a leginkább óvodával, óvodai élettel foglalkozó oldalon, akkor az indokaim a következőek:

1. Könnyen lehet a gyerekekkel együtt tarósítani

2. Anyáknapjára is jó ajándék lehet pl. a medvehagymás fűszerolj egy-egy szép formájú üvegben

3. Kíváló Mihály-napi portékává válhat (mert nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést, ha nem akarunk már tanév elején éjszakázni)

Amit a medvehagymáról tudni érdemes: a szervezet "kéményseprője"

Medvehagyma a szervezet kéményseprője

Népies nevei: Sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma.

A medvehagyma (Allium ursinum) – A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébredt téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja. Ilyenkor az emberre teljesen veszélytelen az állat, mert minden erejével arra törekszik, hogy megszabaduljon toxikonjaitól. A medve a hagymához patakok vizét fogyasztja nagy mennyiségben. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az ember hagymát eszik mekkora vízigénye támad.

Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld feletti hosszúkás, ívesen visszahajló levelei.

Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte az állományát, ezért védetté nyilvánították.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy töröl csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.

Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény.

Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.

/Forrás: http://kerekegeszember.hu/

Élettani hatása:

Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

/Forrás: http://antalvali.com/

Vigyázat, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, melynek mérge a vérkeringésre és szívműködésre hat – már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködés zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasi fájdalmak, hasmenés lép fel.

A legegyszerűbb és legbiztosabb módja, hogy meggyőződj arról, medvehagymát találtál-e, ha megdörzsölöd a levelét.

Ha bizonytalan vagy inkább ne gyűjtsd be, hanem vegyél a zöldségesnél egy.egy csokorral

A medvehagyma tartósítása

Kép forrása: http://szepsegtar.blogspot.hu

1. Medvehagyma fagyasztva. 

Egészben vagy darabolva, kis dobozokban vagy zacskózva lehet fagyasztani. Fontos, hogy több zacskóba csomagoljuk, mert különben az egész fagyasztó medvehagyma illatú lesz. Érdemes kisebb és nagyobb adagokat is eltenni. Ez felhasználható főzéshez, sütéshez. Én a fagyasztott medvehagymát akkor szoktam használni, amikor az olajos készítmények már elfogytak. Csak olyan ételhez lehet, amit sütünk vagy főzünk, szendvicskrémekhez nem jó az állaga és van egy "fagyasztóíze" is.

2. Medvehagyma szárítva 

Még fűtés-szezonban elkezdem szárítani. Radiátoron, villanykályha tetején vagy sütés után, a sütőben lehet. A vékony levelek egy éjszaka alatt megszáradnak és sütőben is viszonylag gyorsan megy. Megégetni nem szabad. Akinek van, elektromos aszalója (nekem nincs) azzal is biztosan megy. Szárítás után többféle méretben is el lehet tenni, egészben, morzsolva vagy porrá örölve. Én csavaros, befőttes üvegekben szoktam száraz helyen tárolni. Használható fűszerként, krémleveshez, szószokhoz, palacsintába, kelt tésztákhoz, előtte tejben vagy vízben beáztatva. 

3. Olajos medvehagyma készítmények. 

Száratott medvehagyma olajban

Egyszerűen beleteszem a szárított, kis darabokra tört (de nem porrá) leveleket, más szárított, kis kockákra vágott aszalt zöldségekkel (cékla, sárgarépa, paradicsom) és/vagy gyümölcssel (aszalt almát próbáltam, azzal jó) együtt hidegen sajtolt olajba. Amikor a zöldségek kicsit felpuhulnak az olajtól, használható szendvicsre, levesekbe, sütőben sütött húsokhoz, párolt húsokhoz, párolt zöldségekhez, krumpli vagy zöldség pürékhez, azokat  kicsit meglocsolva ezzel a jó kis mixxel. Ebbe só nem kell, de tehető ízlés szerint. 
Friss medvehagyma olajban eltevésénél a lényeg, hogy elég sok sóval és sok olajjal kell eltenni, úgy tart a legtovább. Én kiforralom (biztos ami tuti) az üvegeket és a fém fedőket. Kb 20 perc forralás egy nagy fazékban. Majd fejtetőn, lecsepegve hagyom őket megszáradni. Kis méretű üvegeket használok, mert ha egyszerre kevés fogy a készítményből, a felbontott üvegek könnyebben romlanak.

A megmosott, lecsepegtetett és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket apróra vágjuk, azután eltehetjük melegen, hidegen, pépesítve, pesztóként magokkal és más fűszernövényekkel. Tartósítót nem szoktam használni. (Sózást lehet kostólgatni is, finom sóból kevesebb is elég lehet, a hidegen eltett készítményeket kicsit túl kell sózni, mint élvezhető, de használatkor felhígulnak. Ahhoz kell mérni, amihez használni szeretnénk majd a készítményt, de azt is figyelembe kell venni, hogy a só tartósít.)

Medvehagyma olajban, hidegen

Én egy nagy edényben alaposan összekeverem az aprított medvehagymát az olajjal és a sóval.  Egy kis (2, 5 dl-es) üvegnyihez kb. 10-15 dkg medvehagyma levél,  kb. 2 dl olaj, 1-másfél kávéskanál só, bors ízés szerint, vagy elhagyható. Ezután légmentesen üvegekbe töltöm. Lezárom. Hidegen tárolom. Ugyanígy, nem darabolva, hahem olajjal összeturmixolva is lehet eltenni medvehagymát. Én ezeket használom el először, mert kevesebb ideig állnak el, mint melegen eltéve. Meleg ételekhez és az olajat lecsepegtetve szendvicskrémekhez is használható. (Első alkalommal, mikor így eltettem, spóroltam az olajjal, jól megtömtem medvehagymával az üvegeket. Sajnos fele üveg megromlott, azóta nem spórolok.)

Medvehagymás olaj

Az aprított vagy mixelt, az előzőekhez mérten fele mennyiségű medvehagymát teszek ízlés szerinti sóval egy befőttes üvegnyi olajba. Kb. két hét múlva leszűrhető a szép zöldes színű és medvehagyma-ízes olaj. Olajos üvegbe töltve, hidegen tárolva, fűszerolajként, főképp salátákhoz használható.Medvehagyma fűszerolaj

Kép forrása: www.mindmegette.hu

Medvehagyma melegen, olajban lesütve

Ezzel a módszerrel teszem el a legtöbbet, mert nekem ez állt el eddig a legtovább. Olajban, néhány gerezd aprított fokhagymával, esetleg apróra vágott szalonnával vagy sonkadarabokkal összesütöm az aprított medvehagyma leveleket. Kb. 20 dkg fér egy kis üvegbe és kevesebb olaj szükséges (kb. 1-1, 5 dl). Nem kell sokáig sütni, ha összeestek a levelek, jó. Kevesebb só is elég, 1 kávéskanálnyi , vagy kevesebb, bors ízlés szerint vagy elhagyható. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom és fejtetőre állítom az üvegeket egy 20 percre. Majd betakarva hagyom kihülni őket. Ha ügyesek vagyunk az egész üveg steril. Kihülés során pedig a teteje jól rászorul, légmentesen záródik.  Ez használható meleg ételekhez és szendvicskrémekhez is.

Medvehagyma pesztó

Mint az előző, csak darált magokat (fenyőmag, törökmogyoró semleges ízűek, de jó a napraforgómag is) is teszek a keverékhez, pár percig azzal is sütöm. Forrón üvegekbe töltöm, s mint előbb lezárom, steril lesz.

Medvehagymás zsír

10-15 dkg medvehagymát aprítva, néhány kanál felforrósított, olvasztott zsírban (liba, kacsa vagy mangalica a legfinomabb) az előző módon eljárva készítek el. Só ízlés szerint, mert ezt kenyérre kenve is lehet használni. Lehet bele tenni még sült csirkemáj darabokat és / vagy előzőleg vízben kicsit felpuhított, lecsepegtetett, aszalt paradicsomdarabokat. Sterilen, forrón rakom el, mint az előzőket.

Medvehagymás fűszervaj

Egy-egy adag puha vajat összekeverek botmixerrel 5-10 db aprított medvehagyma levéllel és ízlés szerinti sóval, borssal. Folpackba csomagolva, adagokban fagyasztóba teszem, ha kell felengedek egy adagot. Használható szendvicshez, sült és párolt húsokhoz  fűszervajként, a forró sültre olvasztva, párolt zöldségek párolásához (akkor fele arányban olajjal kell keverni felhasználáskor), vagy pürékhez.

Kép forrása: bouvet.cafeblog.hu

Jótanács:
Amelyik üvegből kifogyott a medvehagyma készítmény jelöljük meg, hogy az az üveg "medvehagyma-listás". Ezekbe a jövőben is csak medvehagyma mehet. Még véletlenül se tegyünk bele lekvárt vagy befőttet, mert az is medvehagymaízű lesz.

/Forrás: http://vilagkonyha.network.hu/

Befejezésül egy recept: Medvehagymás kenyér kolbásszal töltve

Hozzávalók:

20dkg teljes kiőrlésű liszt
10dkg finomliszt
5 szál medvehagyma
2dkg élesztő
3 kávéskanál só
1 csipet cukor
2dl víz
1 evőkanál olaj
10dkg kolbász
10dkg sajt

 

Elkészítése:

1. Készíts kovászt az élesztőből víz és cukor hozzáadásával.

2. Keverd össze alaposan a száraz hozzávalókat. Ezután a megmosott, leszárított és felaprított medvehagymát add hozzá.

3. A kész kovásszal keverd el az ecetet és az olajat. Öntsd a lisztes alaphoz és gyúrd, majd dagaszd össze. (Ne ijedj meg, ragadós lesz!) Ha sima a tészta, tedd félre 1 órát kelni.

4. Gyúrd át, nyújtsd ujjnyi vastagra a tésztát, tedd rá a kolbászt, a sajtot, majd tekerd fel. Formázz belőle cipőt, és ismét keleszd 1 órán át.

5. Süsd meg 180°C-ra előmelegített sütőben, míg a teteje aranybarna nem lesz.

/Forrás: http://www.noiportal.hu/

Jó étvágyat!

Ötletelő: Anyák napi meghívók

Ildikónak szeretettel

(és persze mindenki másnak, akinek tetszik)

Ebben az összeállításban Ildikó kérésére meghívó ötleteket gyűjtöttem egy csokorba

Kép forrása: marimauraraiodeluz.blogspot.com

Kép forrása: https://listspirit.com

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.familyholiday.net

Kép forrása: Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: www.frugalcouponliving.com

Kép forrása: http://scrapbooking.craftgossip.com

Kép forrása: https://i.pinimg.com

Kép forrása: https://diycraftland.com

Kép forrása: support.perkins.org

Kép forrása: handmadecardsbyarchana.blogspot.com

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: http://www.clipzine.me

Kép forrása: Kép forrása: google.pt

Kép forráa: http://kiddycrafty.com/

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: https://i.pinimg.com

Kép forrása: http://horadebrincaredeaprender.blogspot.hu/

Képö forrása: https://plus.google.com

Kép forrása: https://www.redtedart.com

Kép forrása: https://i.pinimg.com

Kép forrása: https://www.fler.cz

Kép forrása: https://manuscrap.wordpress.com

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: Pinterest

Kép forrása: i.pinimg.com

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: https://www.google.co.ve

Ötletelő: Nárcisz

Szállj ide,

szállj oda,

ez a virágszálloda.

Égre nyíló ablaka,

rétre néző ajtaja,

lepkeszárny-függönye,

a csillárja száz bibe.

Szállj ide,

szállj oda:

most nyílt meg a szálloda.

A. A. Milne: Kicsi sárga nárcisz

Sárga kerti kalapja,
Zöld ruhája volt,
Bókolt a déli szélnek,
Fel és alá hajolt.
Nekifordult a Napnak,
Társának súg, beszél,
Sárga fejét himbálva:
,,Meghal a tél:"

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: Found on parscaeli.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: Found on creativitaorganizzata.it


Kép forrása: Found on sweetsomethingdesign.blogspot.com

Kép forrása: Found on laclassedellamaestravalentina.blogspot.com

Kép forrása: Found on blog.mpmschoolsupplies.com

Kép forrása: http://nounoudunord.centerblog.net

Kép forrása: Found on makeandtakeswww.pinterest.com

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: thecraftykitty.co.uk

Kép forrása: /www.google.com.tr

Kép forrása: .pinimg.com

Kép forrása: www.vytvarne-namety.cz

Kép forrása: http://www.sunhatsandwellieboots.com/

Kép forrása: i.pinimg.com

Kép forrása: http://www.themockturtle.com

Kép forrása: /hu.pinterest.com

Manó konyha: "Ibolya, ibolya, virítsz már a réten"

Kép forrása: makkakonyhaja.wordpress.com

Várfalvy Emőke: Tavaszvirág mondóka

Virágzik a hóvirág,

Ébredezik a világ,

Virágzik az ibolya,

Szellő édes illata,

Virágzik a krókusz,

Tündér hókusz-pókusz,

Virágzik a kikerics,

Itt a tavasz, mese nincs!

Székely Dezső: Tavaszváró
Ibolyalevélen
bogárka- könnyek.
Nehéz a sírás,
nevetni könnyebb.
Derül az ég is,
örül a napnak.
Gyere szép tavasz,
ölbekaplak!

Zelk Zoltán: Ibolya

Ibolya, ibolya,
virítsz már a réten,
gyönyörködsz este a
víg tücsökzenében.

Tücsökzene ringat
este elalvásra,
hajnalban megfürdesz
az ég harmatába'.

Napfény az ebéded,
szellők simogatnak:
így élsz szép vidáman,
hírnöke tavasznak

Szilágyi Domokos: Két ibolya-vers
(részlet)
Pislog az égbolt,
susog a bokor,
bokor alatt aluszik az
ibolyacsokor.
Ébred az ibolya,
belepi a rétet,
reggel az ég csudakék,
de a mező kékebb.

Ibolya szirup:

Hozzávalók: 2 bögre (2 dl-es) ibolya virág (lazán, nem belenyomkodva), 50 dkg nádcukor, 1 citromleve, 1/2 l + 2 dl víz

A 2 bögre virágot leforráztam a 2 dl vízzel, bele egy citrom kifacsart leve és ázott úgy 4-5 órát, ez jó lett volna ha egy egész éjszakát ázik :) Az 50 dkg nád cukor, fél liter vízzel szirupot főztem és amikor már megfelelő volt az állaga beleszűrtem az ibolya levét, felforraltam és üvegbe töltöttem.

Ibolya szörp:

fentiek szerint készült, de nem fél liter, hanem két liter vízzel. Ezt forrón üvegbe raktam és kidunsztoltam.

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

A szörp mellé készült ibolyás jégkocka is, amit egyszerűen a jégkockatartóba egy-egy virágot dobtam a vízbe és kifagyasztottam. Amikor a jégkocka elkészült, átraktam őket egy zacskóba, így bármikor ki tudok venni egy-egy szemet.

Forrás : http://www.tepszi.hu

Ibolya kandírozása

Kép forrása: www.nlcafe.hu

-Az ibolya szárát ollóval vagy késsel vágjuk le, az a legjobb a növénynek. Csak kinyílt virágokat szedjünk le. (Szabó György bükki füvesember)
-minél hamarabb dolgozzuk fel. ha nincs időnk a szedés után, tegyük hűtőszekrénybe.
-Jól mossuk meg, hogy ne maradjon erdei-mezei lakó benne, szárítsuk meg kiterítve, és már kezdhetjük is.

Én nem a tojásfehérjés módszert választottam, hanem fél adag vízből és egy adag cukorból szirupot főzünk, de nem sokáig, épp csak amíg a cukor elolvad és egynemű lesz a folyadék.

Az ibolyák szirmait kenjük be jó alaposan a tojáshelyettesítő porral vagy a cukorsziruppal egy tiszta ecset segítségével, majd forgassuk azonnal porcukorba. Jó alaposan, mindenhol fedje a cukor, de ne túl vastagon. Fektessük le őket egy nem ragadós felületre-én befőzőcelofánt használok. Hűvös, nem párás helyre teszem száradni 3-4 órára.

Zárható fémdobozban fél évig is eláll.

Tapasztalataim:

  • -szárastól dolgozom vele, mert sokkal könnyebb fogni, nem leszek csupa ragacs. Száradás után levágom vagy lecsípem. Elteszem egy zacskóba amit leforrasztok, és télen mehet teába,szirupba. (Nyálkaoldó hatásánál fogva köptetőként használják légzőszervi megbetegedésekben. A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Enyhíti a köhögéstasztmát, szájüregi gyulladásokatés a hörghurutot )
  • előfordult, hogy megunván a pepecselést, belemártottam a tojáshelyettesítő porba vagy a cukorszirupba. Ezért a cukor nagy darabokban, összecsomósodva rátapadt, majd később hajlamos volt leperegni. Nem egy nagy tragédia egyébként, de szebb lesz az ecsetes módszerrel, jobban látható a virágocska szép formája.
  • nekem a sütőben való szárítás nem vált be, összeesett a cukor nedvességtartalmától, vagy nagyon kemény lett. maradok a levegőn szárításnál. Ha kell, egy egész éjszakán át is hagyjuk nyugodtan, az a fő hogy teljesen száraz legyen, különben nem tartható el sokáig.
  • A cukrot, amibe mártogattam, el szoktam tenni sütihez vagyteához,mert enyhe, finom ibolyaíze lesz.
  • A nem túl szépen sikerült darabokat össze lehet törni, és szintén teához,süteményhez ízesítőként használni.

Forrás: http://cukorlabor.eu

Ibolyás cukor

Hozzávalók:
  • zöldjétől megfosztott ibolyaszirom
  • cukor
  • légmentesen záródó üveg

Ibolyás-mascarponés tekercs

Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt (lehet 8 dkg finomlisz + 2 dkg mandulaliszt)
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ibolyaszörp vagy likőr (vagy mandulalikőr)
  • ibolyavirág

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, egészen fehéredésig, a tojásfehérjéből pedig kemény habot verünk. Amikor elkészültünk, és a liszt egy részét óvatosan a tojássárgájához adjuk, összedolgozzuk. A maradék habot és lisztet is
hozzáadva - inkább csak átforgatva - vegyítjük össze, ügyelve arra, hogy liszt- vagy habfoltok ne legyenek benne.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, ujjnyi vastagra elsimítjuk a piskótatésztát. Előmelegített 180 °C-os sütőben pár perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve melegen és a papírral együtt 2-3 szor összegönygyöljük, majd a papírt eltávolítva és visszagönygyölve hűtjük ki, a tekercs formáját így megtartja.

A mascarpone krémsajtot a vaníliás cukorral habverő spirállal közepesen felverjük, 2 adagban adjuk hozzá a tejszínt, amellyel együt kemény habot verünk. Ízesítjük a likőrrel, és belekeverjük a friss ibolyaszirmokat.

A tekercset megtöltjük, majd bevonjuk a krémmel, és díszítjük ibolyával.

Megjegyzés:

Más ehető virággal - pl. orgona, körömvirág, sarkantyúka, levendula stb. - is díszíthető.

Ibolyás palacsinta

Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • kb. 16 palacsintához:
  • 10 dkg liszt
  • 1 nagy tojás
  • 2 teáskanál cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár csepp citrom
  • 1 evőkanál olaj
  • 8 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 2-3 csokornyi ibolya
  • kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.

Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
A megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztát is így süssük meg.

Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, így kínáljuk.

Kép forrása: Found on rileymadel.blogspot.com

Ibolyás nyalóka:

Hozzávalók:

2 csésze cukor
2/3 csésze kukorica szirup
2/3 csésze viz

Jó étvágyat!

Kacatos: a tojástartó (tavasz)

Tavasz

Székely Dezső: Tavaszváró


Ibolyalevélen
bogárka- könnyek.
Nehéz a sírás,
nevetni könnyebb.
Derül az ég is,
örül a napnak.
Gyere szép tavasz,
ölbekaplak!

Kép forrása: www.pinterest.com

http://www.iheartartsncrafts.com/egg-carton-flowers-kids-craft/

www.happy-mothering.com

Kép forrása: www.hellowonderful.co

Kép forrása: Színes Ötletek - a kézügyes blog

Kép forrása: www.goodshomedesign.com/

Kép forrása: Red Ted Art

Kép forrása: keepingbee.org

Kép forrása: pinchxeverything.blogspot.com

Kép forrása: Found on greenkidcrafts.com – Pólya Gabriella társaságában.

Kép mentése: Found on funstructions.com

Kép forrása: buggyandbuddy.com

Kép forrása: buggyandbuddy.com


Forrás: http://www.sugaraunts.com/2015/03/spring-robin-counting-fine-motor-busy.html

"Fecske csalogató" hét

Fehér Ferenc: Fecske

Villás farkú fecske,

gyönge még a teste.

Erőtlen fióka,

tenyerem lakója.

Villás farkú fecske,

repülsz te még messze,

szállni fogsz az égbe…

Ha szeretsz, majd nézz le!

A hazánkban élő fecskefajok:

Füsti fecske:
Kép forrása: Hortobágyi Madárpark
Molnárfecske:
Kép forrása: Lóki Csaba
Partifecske:

Kép forrása: Szép Tíbor
"Vigyázz a madárra!"

Forrás: http://fecskefigyelo.mme.hu
Kép forrása: Hiradó
Figyelem! Szigorodnak a szabályok: Idén éprilistól már nem csak a kifejlett madarakat és a tojásokat tilos elpusztítani, hanem a fészkeket is tilos leverni.
Számos eszköz áll rendelkezésünkre, melyek alkalmazásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy évről-évre minél több fióka repülhessen ki a fészkekből.
Füstifecske  és molnárfecske fészek (990 Ft) és, hogy ne legyen a járdánk sem koszos "fecskepelenka" (700 Ft) is rendelhető ahttp://www.mme.hu/bolt/katalogus/madarbarat-eszkozok/fecske-mufeszkek oldalon.
Segíthetjük a madarakat a kertben, udvaron kialakított sárgyűjtő helyek kialalkításával:

Sárgyűjtő hely a kertben

"Amennyiben a kertben szeretnék sárgyűjtő helyet létesíteni, első lépésben ásóval vagy kapával tisztítsuk meg a fűtől a talajt. Ezt követően ássunk egy sekély, mintegy fél ásónyomnyi mélységű gödröt, amit béleljünk ki műanyag fóliával. Ez megakadályozza a víz elszivárgását, segíti a sárgyűjtő hely kevesebb munkával való nedvesen tartását. Ha ezzel megvagyunk, a kiásott föld nagyobb göröngyeit ásóval vagy lapáttal aprítsuk fel, a gyökereket, ágakat, köveket szedegessük ki, majd a „finomított” talajt lapátoljuk vissza a fóliára. Belocsolás előtt simítsuk el a földet úgy, hogy kissé a gödör belseje felé lejtsen. Különösen füstifecskés területen érdemes a sárba száraz füvet keverni, a madarak a nedvességtől felpuhult szálakat kötőanyagként beépítik a sárgombócok közé. Ha lehetőségünk van rá, agyagos földet használjunk, mert ez még jobb tapadást biztosít."

Forrás: http://www.fecskefigyelo.mme.hu
Tálcás sárgyűjtő:
Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.
Forrás: http://www.mme.hu/sargyujtohelyek

Fecske

Puha fészek melegén
fiatal kis fecske
kíváncsian egyre csak
édesanyját leste.

Kicsi fecske csivitel
kora reggel óta.
„Mondd, anyuka, hogy leszek
jó fecskefióka?”

Sárból hogyan tapasztunk
fészket ilyen szépen?
S hol a napfény, amikor
felhő van az égen?

Ősszel hová repülünk
olyan nagyon messze?
S mondd, ott túl a tengeren
hegy és folyó lesz-e?

Csicsereg és kukucskál,
jobbra, balra, szerte.
Felröppen egy szúnyogért,
s ni, már le is nyelte!

„Jól csináltad, fiacskám,
éppen, ahogy kellett!
Majd megtanulsz minden mást is
édesanya mellett!”

(Kvitko B./Radó Lili fordítása)

Kép forrása: lenvirag.blogger.hu

Várfalvy Emőke: Egy iciri piciri kisfecske

Egy iciri-piciri kis fecske,

Beleszorult az ereszbe,

A mamája csipogva kereste,

Hol bujkálsz apróm, Te Kedveske?

Jaj, beszorultam az ereszbe!

Sírta az aprócska nyelvecske,

A mamája jött és kiengedte,

S nevetve repdes a kis fecske.

Az elkészítés menete: https://www.youtube.com/watch?v=t59_WZ_-22M

Mentovics Éva Fecskefészek

Kisfecskéknek kényelmes 
pihe-puha ágya -
sárból van a kis fészek, 
tollból meg a párna.

Eresz alá építik, 
így ha vihar támad,
megvédi a háztető 
a kis fecske-házat.

Találós kérdések:

  • Ficsicsergek, csicsergek,villás farkam tavaszt lenget.
  • Sárból rakott vár a házam,Reggel, délben, este látom.Gazdájának háta bársony,Farka villa, hasa vászon.
  • Vászon a nyaka, muzsika a szája,bársony a háta, villa a farka.

Játék: Fecskék a dróton
A teremben a földön két-három vonalat húzunk, v. anyagcsíkokat fektetünk le. A játékban a gyermekek lesznek a kis fecskék, akik menetirányban futkároznak. Figyelniük kell nagyon, mert amikor az óvónő jelez, gyorsan odafutnak egy vonalhoz ( kötélhez ) és megállnak rajta. Majd az óvónő újabb jelzésére tovább futhatnak.


Kép forrása: http://kockolada1.blogspot.hu
Kép forrása: www.google.com
Kép forrása: i.pinimg.com
Kép forrása: fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net
Gyerekdal: Gryllus Vilmos: Füstifecskék - https://www.youtube.com/watch?v=FIY5t8m1Ha8
Megjöttek a fecskék,
javítják a fészket,
amikorra kellett,
minden fészek kész lett.

Tátogatva néznek
bentről a fejecskék,
megszülettek végre
a kis füstifecskék!

Feedek
Megosztás