Pitypang - versek, mesék, ötletek

Kép forrása:blackfairness.blogspot.com

Tompa Mihály: A pitypang meséje

A virágok tündére egy napon sorra meglátogatta az alattvalóit, megkérdezte tőlük, nincs-e panaszuk, kérésük, kapnak-e hűvös reggeli harmatot, kedvesen játszadozik-e velük az esti szél, fölkeresik-e őket a pillangók.

A kényes kerti virágok sorra elmondták panaszaikat. A rózsa arra kérte a tündért, intézze úgy, hogy a viola illata ne legyen olyan fűszeres - mert irigy volt ez a kerti rózsa, irigyelte a viola édes illatát, azt szerette volna, hogy az emberek csak az ő illatában gyönyörködjenek.

A virágok tündére jószívű volt, mint az egy tündérhez illik, megszidta hát az irigy rózsát, és megsimogatta a hallgatag, csöndes violát.

A százszorszép arra kérte a tündért, növesszen neki töviseket, hogy az emberek nehezebben tudják leszakítani; a liliom élesebb kardokat kért; az estike meg azt szerette volna, ha ő nem este, hanem reggelenként nyílna, illatozna.

A tündér zokon vette a virágokhoz csöppet sem illő sok kérést meg panaszt, rosszkedvűen ment el a kertből. Elhatározta, hogy egyhamar nem látogatja meg ismét az elkényeztetett virágokat, s lehorgasztott fejjel ballagott hazafelé, az erdőbe.

Így történt, hogy meglátta az út szélén, a porban virító pitypangot. Megállt előtte: 
- Mondd, kedves pitypang, nincs valami kérésed, panaszod?

A pitypang csak ingatta sárga fejét, hogy nem, nincs sem kérése, sem panasza.

- Nem kívánsz magadnak jó illatot? Esetleg tüskéket, hogy ne tudjanak leszakítani a gyerekek?

Nem, a pitypang nem kívánt semmit, de mikor a tündér továbbment, fölsóhajtott. Meghallotta a tündér a pitypang sóhaját, visszafordult: 
- Talán mégis szeretnél kérni valamit, pitypang? 
- Hiába minden, tündér, az én bánatomon te sem tudsz segíteni - mondta a pitypang.
- Messze földről kerültem ide, ebbe az országba, meggyökereztem itt, tudom, hogy soha többé nem láthatom a hazámat, s ha eszembe jut a régi táj, mindig nagyon szomorú vagyok. Csak legalább a gyerekeim elmehetnének..., de hát azoknak sincs szárnyuk!

Gondolkozott egy kicsit a tündér, s mert csodatévő, nagy hatalma volt, úgy intézte, hogy a pitypang bolyhos fiacskái, leánykái - a termésbóbiták - ezentúl apró szárnyakkal szülessenek. A bóbiták apró szárnyába belekap a szél, röpíti őket hegyen-völgyön át, messzi földre elkerülnek, s ha jó szél fúj, a pitypang egyik-másik fia, lánya visszaröpülhet a rég elhagyott hazába is.

Kép forrása: www.surfacedesign.org

Osvát Erzsébet : Sárga pitypang bóbitája

Mennyi, mennyi
forgó, pergő
pöttömnyi kis
ejtőernyő!
Könnyű, 
mint a 
lehelet.
Száll a rét,
a tó felett.
Apró ejtőernyők
száza –
sárga pitypang
bóbitája –
repül a földre,
repül fára.
Hajamra is száll, száll, száll.
Bóbitás a hajam már.

Kép forrása: Handmade in Italy

Sarkady Emília: Pitypang herceg légvára

Aznap kissé fülledt nyári éjszaka volt. A nyitott ablakon a függönyök óriás pillangószárnyként meg-meglibbentek, ahogy az esti szellő fújta őket, a kertből tücsökciripelés hangja szűrődött be. Minden olyan volt, mint máskor: csendes és békés. Dorina valamiért mégsem tudott elaludni. Hiába hunyta be a szemét, helyezkedett el kényelmesen a hatalmas ágyon először jobbra, aztán balra, hiába számolt bárányokat, az álom messze elkerülte.

„Már mindenki alszik, csak én nem. Mit tegyek? Nem tudok aludni! Anya azt szokta mondani, ha mélyeket lélegzek, megnyugszom. Hátha ez segít most!” – gondolta magában. Megigazította a párnáját, hanyattfeküdt az ágyon, és olyan mélyeket sóhajtott, amilyeneket csak bírt. De nem jött álom a szemére, csupán a pöttyös zokni riadt fel a nagy sóhajtozásra, aki a sarokban álló zoknis kosárban szunyókált békésen társaival együtt.

– Valami baj van, Copfoska? – nyöszörögte álmosan a zokni, aki nem volt már annyira fiatal, megért már vagy ötven mosást is, és pontosan tudta, az emberfélék nem sóhajtoznak csak úgy, ok nélkül. Főleg nem az éjszaka közepén.

– Nem tudok aludni! – felelte panaszosan a kislány miközben felült az ágyában. – Te sem tudsz, ugye? Olyan furcsa ez a mai éjszaka, nem gondolod? Olyan különös érzésem van valamiért…

– Hát, én már aludtam, és messze-messze szálltam… – vallotta be a zokni. A sötétben nem látszott, hogy zavarában a pöttyei elpirultak, nem szeretett volna csalódást okozni Dorinának azzal, hogy nem elég együttérző. – Aludtam – ismételte meg -, aztán valami furcsa hangra felriadtam. Nyöszörgés vagy sóhajtás lehetett.

– Az én voltam – vallotta be Dorina. Most ő pirult el. – Ne haragudj, nem akartalak felébreszteni! De mesélj csak! Mit álmodtál? Messze szálltál? Merre repültél? Megint sirályokkal szárnyaltál?

– Nem, nem, dehogyis! A pitypangbóbitákkal! – ingatta pöttyeit a pöttyös zokni. – Egyenesen Pitypang herceg légvárába!

– Pitypang herceg légvárába? – ámuldozott a kislány. Ettől a mondattól az álom is kirepült volna a szeméből, ha arra járt volna. – Pitypang herceg? Róla még soha nem meséltél! Ő is létezik? És hol is van az a vár?

– Pont ott, ahova a szél fújja – suttogta sejtelmesen vékony cérnahangján a zokni. – Hol ide libben, hol oda a kék égen. Pörög és forog a szélben, mint egy fényes búgócsiga! A falai álmok és vágyak szövedéke, ablakai reményből kerekedtek, tornyai, mint hatalmas pitypangbóbiták lengedeznek a szélben. Pitypang herceg pedig áll díszes zöld ruhájában az erkélyen, aranykoronája csak úgy tündöklik a napfényben, ahogy bólogatva üdvözli az elsuhanó felhőket, integet az ágaskodó fáknak, szárnyaló madaraknak. Olykor vendégül is látja az elfáradt vándorokat. Udvarhölgyei, a pitypangtündérek, mint megannyi szivárványszárnyú pillangó röpdösnek, és finom ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket! Mert Pitypang herceg jószívű és bőkezű uralkodó. Ő minden pitypangok uralkodója!

– Nem minden pitypang uralkodója? – szólt közbe a kislány, miközben visszafeküdt szorosan magához ölelve kedvenc párnáját.

– Nem, nem! Ő minden pitypangok uralkodója! Így jelenti be az udvarmester, amikor nagyot koppant pálcájával a bálterem kövezetén: – Őfelsége Pitypang herceg, minden pitypangok uralkodója és minden virágok barátja! Ezt így kell mondani! S akkor minden szem az ajtóra szegeződik, a herceg pedig méltóságteljesen végigvonul a termen, helyet foglal a trónján, majd int a zenészeknek, hogy hadd szóljon a muzsika! Mert ha leszáll az este, a palotában bál van, bál! De még milyen bál és milyen vendégsereg! Táncol a Kankalin, hajlik a Liliom, bókol a Pipacs, pirul a Rózsa, suhan a Búzavirág Pitypang herceg oldalán! A szentjánosbogarak pedig keringve fénylenek, világítanak – ha látnád, parányi csillagnak hinnéd a palotát!

De a legszebb mégis az, amikor megvirrad, és ezernyi harmatcsepp csillog a palotán, harmatban fürdenek az ablakok és a tornyok. Ekkor a pitypangtündérek megrázzák bóbitájukat, apró ejtőernyők száza repked – s a vendégek beléjük kapaszkodva hazaszállnak, huss, a szellők szárnyán messze…

A pöttyös zokni hirtelen abbahagyta a mesélést. Fülelt, de nem hallott mást, csak egyenletes szuszogást. „Copfoska csak elaludt.” – gondolta magában. Kicsit fészkelődött kényelmes, bélelt kosárban, majd ő is elszenderült. Még éppen bele tudott kapaszkodni egy bóbitába, mely Pitypang herceg légvárárba repítette.

Mese forrása: http://meseles.hu

Kép forrása: nagykovácsi Cinegék

Széllné Gera Andrea: Pitypang

Kerek, sárga
leszállópálya
fogadja mind
a gépeket:
pillangót,
legyeket,
méheket.

Fehér gömb
alakban
kapaszkodnak,
csapatban.
Szélfúvástól
szétrepülnek,
ernyőjükkel
szélnek dűlnek.

Ernyős csapatok
szállítják
a magot.
Küldetés
a magvetés,
leszállópálya
építés.

Kép forrása: https://vk.com

Nagy Bandó András: Pitypang

Sárga pitypang,
árva pitypang,
tavasz táján érkezel,
sárga pitypang,
árva pitypang
gyermekláncfűvé leszel.

Sárga pitypang,
árva pitypang
rétek alján nyiladozz!
Sárga pitypang,
árva pitypang
egész nyáron illatozz!

Sárga pitypang,
árva pitypang
sorsod tudjuk, nyárig várj!
Sárga pitypang,
árva pitypang
szelek szárnyán égig szállj!

Várfalvy Emőke: Pitypangás

Sárga pettyes pitymallat,
milyen jó a pitypangnak!
Zöld fű közt a harmatban,
mosakodik hajnalban.
Döngő-dongó méh leszáll,
mesél neki, merre jár.
Arany sugár ebédje,
a Nap süti kedvére.
Délután a szellő tánc,
halkan dúdol, eszterlánc,
Mikor bársony éj terül,
álomszárnyon elrepül.
Forrás: http://avarfalvimesek.blog.hu/

Kép forrása: https://subscribe.ru

Markó Béla: A pitypangok királya

Ahogy a nap az égre felkel,
s ahogy már jó meleg a reggel,
egyszerre nyílik ezer pitypang,
egyszerre néz, egyszerre rikkant,
kicsik vagyunk itt lent a réten,
de lám csak, odafent az égen:
hogy fénylik sárga bóbitája,
ott él a pitypangok királya!

Kép forrása: http://www.amazinginteriordesign.com

Gryllus Vilmos: Pitypang

Zöld mezőben sárga pötty,
pitypang nőtt a fű között.
Kék mezőben sárga láng,
égből süt a Nap reánk.
Egyre jobban tűz a Nap,
réten pitypang áradat.
Nincsen már se zöld, se kék,
sárga lett a föld s az ég.

Zöld mezőben sárga pötty,
pitypang nőtt a fű között.
Kék mezőben sárga láng,
égből süt a Nap reánk.
Egyre jobban tűz a Nap,
réten pitypang áradat.
Nincsen már se zöld, se kék,
sárga lett a föld s az ég.

Zöld mezőben sárga pötty,
pitypang nőtt a fű között.
Kék mezőben sárga láng,
égből süt a Nap reánk.
Egyre jobban tűz a Nap,
réten pitypang áradat.
Nincsen már se zöld, se kék,
sárga lett a föld s az ég.
Kép forrása: tvorchestvovpodarok.ru

Manó konyha: Pitypang

Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Sérülés hatására minden részéből sárgásfehér tejnedv csurog ki, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található. Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin, amelyeknek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya évszakonként változik. Változó keserűanyag-tartalma virágzás idején a legnagyobb.

A pitypangot már az ókorban is használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.
A népi gyógyászatban igen elterjedt, több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják. Gyökere megpörkölve feketekávé-pótló. Élelmezési jelentősége a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek.
A népi gyógyászatban több mint 500 különböző néven ismerik, tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelékalapanyag.
Pongyola pitypang Népies nevei. Asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, májusi virág, női hűség, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág.
Leírása. Évelő, levélrózsás növény, melynek vastag, húsos, tejnedvet tartalmazó gyökere van. Sokfejű gyöktörzse minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű tőkocsányt fejleszt. Számos levele felálló vagy lefekvő, 10-20 cm hosszú. Alakjuk megnyújtott visszás tojásdad. Ritkán épek, rendszerint kacurosak vagy öblösen fogasak, lefelé görbülő fogakkal, háromszögű vagy keskeny szeletekkel. A levelek a nyélre hosszan lefutók. A tőkocsány 5-10 cm magas, csöves. A virágzat (fészek) 20-25 mm hosszú, 30-35 mm átmérőjű. A virágok aranysárga színűek, csak napos időben nyílnak.
Összetéveszthetősége. A cikória tőlevélrózsás alakjával lehet összetéveszteni.
Előfordulása. Gyomnövényként mindenféle gyakori, szántókon évelő kultúrákban (lucerna, herefélék stb.), gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, házikertekben. A levelek formája a különböző termőhelyeken nagyon változatos.
Felhasználása. A tőlevélrózsa fiatal leveleit felhasználhatjuk saláta- és főzelék-alapanyagnak. Télen is fogyaszthatjuk, ha a gyökerét már ősszel, ill. fagymentes téli napon kiássuk, és homokos földdel teli ládába ültetve megöntözzük, papírral betakarva, hűvös helyre téve kihajtatjuk. Ha nem kedveljük az enyhén kesernyés ízt, akkor feldolgozás előtt a leveleket kb. 2 óra hosszat vízben tanácsos áztatni. Továbbá tanácsoljuk, hogy keverje ízlés szerint olyan lágy, harmonikus zamatú növényekkel, mint a libatop, a tyúkhúr, vagy medvetalp. A levélrózsák védelmében lévő virágbimbó­kezdemények pompás zöldségalapanyagnak számítanak. ízük igen hasonlatos a kelbimbóéhoz. A fiatal, még szőrös fészekvirágzatot sós-ecetes vízben eltéve, kapribogyó pótlására is felhasználhatjuk.
Gyűjtési ideje. Márciustól májusig a fiatal levelek és a virágbimbók gyűjthetők. Gyökerét ősszel gyűjtjük.
Hatása kívül, belül
Étvágygerjesztő, vizelethajtó, epeműködést serkentő. Erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet. Teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére. Segíti az emésztést, javítja a gyomor működését.A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegíti a hólyagfertőzések gyógyulását. A levél vízhajtó hatású, a vesék működését szabályozza, fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztítja, az epehomokot és az epesarat eltávolítja a szervezetből. A növény alkalmazása alkalmas az epekőkialakulásának megakadályozására.
Vércukorszint szabályozó hatása is van, mely valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető. Az inulin egy poliszacharid rost, mely hosszúláncú ismétlődő fruktóz molekulákból áll és megelőzi a vércukorszint ingadozásait.
A növénynek nincs ismert káros mellékhatása, ezért terhes vagy szoptató nők is bátran fogyaszthatják!A gyermekláncfű levelei a szénhidrátbontó enzimek termelődését is serkenti, így testünk kevéssé lesz hajlamos azokat zsírokként tárolni.Csökkenti a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat, mely a magasösztrogénszint tünete.A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van azemlékezőképességre.A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír.
Forrás: http://zoldorokseg.blogspot.hu
Pitypangméz
300 db pitypangvirág, 1 kg cukor, 2 citrom, 1,5 liter víz.A virágokról csipkedjük le a szárakat és tegyük fel főni a felkarikázott citrommal együtt. Főzzük kis lángon 1 órán át (fedő nélkül), majd szűrjük le. A virágokat-citromkarikákat gyomkodjuk ki, sok lé maradhat benne. A leszűrt főzethez adjuk hozzá a cukrot és forrás után 30 percig főzzük. Töltsük üvegekbe és dunsztoljuk ki.Finom mézíze van. Ha kevesebb cukorral készítjük, szörpnek is jó. Ezzel a módszerrel készíthetünk ehető virágokból mézet (levendula, körömvirág, stb... friss fenyőhajtás) vagy szörpöt.
Kép forrása: noivilag.hu
Pitypang szörp:

Hozzávalók:

2 marék pitypang

1 kg kristálycukor

1 db citrom leve

1 l víz

  • Tegyük fel főni 1 liter hideg vízben, amikor bugyogni kezd, vegyük le a tűzről, és lefedve egy éjszakáig hagyjuk állni a főzetet.
  • Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromot.
  • Nagyon kis lángon melegítsük, úgy, hogy ne forrjon, ha forrni kezdene, kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk kicsit hűlni.
  • Amikor már szörp állaga lett, kivettem belőle, és forrón üvegekbe töltöttem, az üvegeket száraz dunsztba tettem.
Forrás: http://anapfenyillata.cafeblog.hu
Kép forrása: Sokszínű vidék

Gyermekláncfűvirág-zselé:

Hozzávalók: 50 dkg gyermekláncfűvirág, 4 lime, 1 narancs, 1,5 l víz, 1 kg zselécukor. A gyermekláncfűvirágokat alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szárazra, és a darabokra vágott lime-mal, naranccsal és a vízzel kb. egy óra hosszáig főzzük. Ezután simítsuk át a masszát egy szitán, adjuk hozzá a zselécukrot, és még öt percig főzzük. Végül még forrón töltsük csavaros üvegekbe. Agar-agarral is zselésíthető … Ez a zselé még hideg téli napokon is visszahozza majd a gyermekláncfű virágainak illatát …”

Kép forrása: www.pinterest.com

Pitypangsaláta

25 dkg pitypanglevél, 20 dkg márványsajt, 10 dkg füstöli szalonna, 10 dkg vajban pirított kenyér, 2 evőkanál tejszín, 2 héjában főtt burgonya, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, bors.
Egy nagy tálban összekeverjük a tejszínt, ecetet, a szétdörzsölt fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított pitypangot, az apró kockára vágott főtt burgonyát és az ugyancsak apróra vágott sajtot.A szalonnát előzőleg 5 percig vízben kell forralni és utána szárazra törölni. Tálalás előtt serpenyőben megpirítjuk a füstölt szalonnát, és az apróra vágott kenyeret, majd mindkettőt a salátába keverjük.
Kép forrása: http://www.rd.hu
Pitypangbor.
Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.
Forrás: http://szellemafazekban.blogspot.hu
"Gyerek kávé" készítése a gyükerekből
A gyökereket alaposan megmossuk és sütőben kb. egy órán keresztül 50 C-on szárítjuk, majd durvára őröljük. Jól záródó üvegben, dobozban tároljuk.
Pitypangos alma-banán turmix
Hozzávalók
10-15 db pitypanglevél
1 db pitypangvirág
1 db érett banán
1 db golden alma
3 dl víz
1 bio citrom leve és héja
op. méz
A tisztítás után, daraboltam, a botmixer tartályába rakosgattam,
majd hozzáöntöttem a vizet és 4 perc alatt krémesre turmixoltam.
Nagyon finom! A citromot azért tettem bele, mert túl édes volt nekem,
aki nagyon édesen szereti, még tehet hozzá mézet.
Kép forrása: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu
Egészségetekre!

Manó konyha: orgona

 

Kép forrása: Found on facebook.com

Az orgona nevének kanyargós története van. Latin neve (Syringa) a görög syrinx szóból ered, ami csövet, sípot jelent. A görög mitológia szerint Syrinx nimfa, Pán, a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. A rettegett hangú Pán (aki puszta hangjával egész hadseregeket volt képes vakrémületbe - pánikba - kergetni) ebből a nádszálból készítette közismert sípsorát. Főleg a tavaszi nedvbőség idején hasonló sípokat lehet fabrikálni az orgona vesszőiből is. Valószínűleg innen származik - némi áttételezéssel - a magyar orgona név, amely a templomi hangszer sípjaira utal.

A név elég lassan nyert polgárjogot, mert Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály az 1807-ben megjelent Magyar Fűvészkönyben még lilának nevezte a mai orgonát - a francia elnevezése (lilas) után -, de ez a névhonosítás nem bizonyult eredményesnek. Bármilyen furcsa, az orgona hazánkban nem őshonos növény. Valószínűleg a Balkán-félszigetről származik, és onnan került Törökországba. Csak a 16. században figyeltek fel rá az ott járó kutatók; a szultán udvarából hozott orgona először 1589-ben virágzott Busbecq követ bécsi kertjében. Erősen őrizhették a szép virágú cserjét, mert csak sokára vált ismertté. Igazi "virágkorát" a biedermeier korban élte, amikor számos faja, fajtája és kultúrváltozata egy kertből se hiányozhatott. Mostanában, amikor hajlamosak vagyunk a régi divatok felelevenítésére, talán az orgona iránti nosztalgiánk is felébred.

Kép forrása: homebisztro.wordpress.com

Orgonás cukor:

Hozzávalók:
• 360g kristálycukor
• 20g orgonavirág

Pontosan nem kell mérni a mennyiségeket, elég csak nagyjából. Az arány, két csésze (szűken véve) cukorhoz egy csésze friss orgona.

1. lépés
Az orgona virágait leszedjük a növényről. Megmossuk, és megszárítjuk egy éjszaka alatt. * Nem kell a virágot kiszárítani, csak annyira, hogy ne legyen vizes.

2. lépés
Előkészítjük az üvegeket. Jól kitisztítjuk majd 100 fokos sütőben kb. 50-10 percig „sütjük”. Ezzel fertőtlenítjük.

3. lépés
A száraz és már kihűlt üvegekbe teszünk egy vékony réteg cukrot, majd egy vékony réteg orgonavirágot, és így tovább rétegezzük míg tartanak az alapanyagok.

4. lépés
Lezárjuk az üveget és sötét helyre tesszük. Néha megrázogatjuk. Pár nap múlva, ha úgy jobbnak látjuk, egy késes élű robotgéppel ledarálhatjuk.

Forrás: https://homebisztro.wordpress.com

Kép forrása: www.mytaste.hu

Orgona szörp:

Hozzávalók:
  • 4-5 nagy fürt orgonavirág,
  • 1 liter víz,
  • 1 kg cukor,
  • 1 tk cirtomsav.

Az elkészítés menete:

Az orgonavirágokat leszedegetem a zöld száráról. Ez igen hosszadalmas feladat, de megéri a fáradozást. (Én a Dédimamának adtam ki feladatnak, és Ő boldog volt, hogy segíthet. Szorgosan szedegette a virágocskákat. :) )

A kész szörpöt steril üvegekbe töltöttem, fejre állítottam, és száraz dunsztban hagyta kihűlni.

A szörpöt felhígítva igazán kellemes aromájú italt kapok végeredményül.

Forrás: http://picibaba.hu

Orgona szirup:

Hozzávalók: 1 kg kristálycukor- 4 nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai- egy citrom leve, vagy egy fél mokkáskanál citromsav (opcionális)- csapvíz

Orgonaszirup elkészítése:

Nem fogjuk főzni, mert ez hidegen készül. Ennél a receptnél a kristálycukornak azt a tulajdonságát fogjuk kiaknázni, hogy elszívja környezetétől a vizet. Nem kell mást tenni, mint fogni egy 1.7 literes befőttes üveget, szórni az aljára egy kis cukrot, majd egy sor orgonavirágot, egy sor cukrot, egy sor orgonavirágot, és megint egy sor cukrot. Ezt mindaddig ismételgessük, míg el nem fogy a cukor. Az orgonavirágból első nekifutásra nem fog mind beleférni az üvegbe, így a betakarítást is érdemesebb több fázisban csinálni. :-) Elsőre nagyjából egy szatyornyi orgona lecsipegetett virágjai férnek el egy kiló cukorral együtt az üvegben.
Ha megvagyunk a rétegzéssel, akkor nincs más dolgunk, mint lezárni az üveget a kupakjával, és nem túl fényes, de meleg helyre tenni az üveget. Egy-két nap elteltével a cukor elkezd vizesedni, az orgonavirágok pedig elszürkülnek, majd megbarnulnak. Eközben a térfogat is csökken, így lehet még virágot tuszkolni az üvegbe, majd egy átkevergetés után ismét lezárni pár napra. Ezt addig csináljuk, míg el nem olvad az összes cukor.
Ha nem volt elég nedves a virág, mert mondjuk napok óta nagyon száraz az idő kint, vagy csak nincs elég meleg a szobában, akkor előfordulhat, hogy egy deci víz hozzáadásával fel kell gyorsítani a folyamatot. Mi legalábbis ezt tettük, ha akarunk bele tenni, akkor ebben a vízben feloldhatjuk a citromsavat is, így egyben az is belekerül. Nagyjából tíz-tizenegy nap után már az utolsó adag hozzáadott virág is teljesen barna volt, és szépen folydogált az üvegben a szirup. Ekkor úgy döntöttem, hogy készen van, lehet leszűrni. Ehhez egy apró lyukú szűrő kell, amin szépen át kell szűrni az egészet. A virágmaradványokat jól nyomkodjuk ki, hogy a lehető legtöbb szirupot kinyerjük belőle. A teljesen kinyomkodott virágokra öntöttünk három deci vizet, és abban is jól kinyomkodtuk, így még kaptunk egy lazább szirupot is.
Mivel nekünk még volt kristályos állapotban cukor a sűrű szirup alján, betettük a mikróba, és fellangyosítottuk - nem forraltuk! -, majd a virágmaradványok alatt lévő lazább szirupból folyamatos kevergetés mellett annyit öntöttünk hozzá, hogy pont felolvadjon a még kristályos állapotban lévő cukor. Így a végére nagyjából nyolc decinyi jó sűrű, ragacsos szirupunk lett, amit palackokba töltöttünk, és betettünk a spájzba. Nem kell bele semmiféle tartósítószer, mert annyi cukor van benne, hogy abban semmilyen mikroba nem képes elszaporodni. Azonban a tetején meg tud penészedni, ugyanis az üvegben mindig marad valamennyi oxigén.Ezért bár kimondottan nem főzzük a szirupot, de ha hosszú hónapokra szeretnénk eltenni, akkor tartósítani kell. Mivel nem vagyunk hívei a tartósítószereknek, ezért az a legjobb, ha hőkezeljük. Ehhez vegyünk egy lábast, annak az aljára tegyünk egy konyharuhát, az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy kényelmesen ki tudjon jönni a levegő, majd az üvegeket szépen sorban tegyük a lábasba. Öntsük háromnegyedig vízzel a lábast, majd lassú tűzön forraljuk fel, majd tartsuk forrásban addig a vizet, míg az üvegekben lévő szirupban is el nem kezdenek intenzíven mozogni a buborékok. Ezt követően zárjuk le alatta a tüzed, szorítsuk rá az üvegekre alaposan a kupakokat, majd hagyjuk szépen lassan ebben a vízben kihűlni. Így egyrészt valamelyest csírátlanítottuk a szirupot, másrészt mire kihűlnek, légritka tér (vákuum) keletkezik az üvegekben, amely megakadályozza a mikrobák elszaporodását. Így már a spájzban tárolhatjuk őket minimum akár egy évig is. Sajnos ez esetben a vitamin tartalma a szirupnak jelentősen csökkent. Ha ezt a folyamatot kihagynánk inkább, akkor hűtőben kell tárolni, ahol pár hónapig biztosan kibírja...
Forrás: http://eztfaldfel.blogspot.hu


Orgonalekvár:
Hozzávalók: 3 borospohár orgonaszirom 3 borospohár cukor 3 borospohár víz másfél citrom leve
Elkészítés: A cukrot a vízzel felforraltam, amikor forrni kezdett beletettem az orgonaszirmokat. A legkisebb lángon addig pároltam amíg besűrűsödött. Egy éjszakát állni hagytam, majd másnap hozzáadtam a citromlét, és ezzel együtt újra felrorraltam. Tiszta, száraz üvegbe töltöttem, és melegdunsztba tettem. Az állaga szinte a mézhez hasonló, lehet elég lett volna bele picivel kevesebb cukor is. De a lényeg az, hogy egy finom, illatos, különleges lekvárt kaptam.Forrás: http://makacskakonyhaja.blogspot.hu
Kép forrása: http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/
Orgona olaj és ecet:
Orgonaecet és orgonás fűszerolaj Az orgonaecetről Napmátkánál olvastam, gondoltam én is kipróbálom, bár még nem tudom mire fogom felhasználni, állítólag nagyon finom salátákba. Igaz én csak rendes ecettel készítettem, Napmátka fehér borecetet ír hozzá, sajnos én ilyennel nem rendelkezem, de egy próbát így is megér. Egy fél maréknyi orgona szirmot felöntöttem kb. 1 dl ecettel, szintén sötét helyen érlelem. Orgonaecet Az orgonás fűszerolajat, más fűszerolajok mintájára készítettem. Arra gondoltam, hogy csirkehús pácolására, esetleg salátákhoz fogom felhasználni. Itt is egy fél maréknyi orgonaszirmot felöntöttem  kb. 1 dl napraforgó olajjal.
Forrás: http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/

 

Virágzselé (bármilyen ehető virágból elkészíthető)

Virágzseléket a legillatosabb virágokból érdemes készíteni. Ezek közül talán a rózsaszirmok a legmegfelelőbbek, de a különféle gyümölcsfák, az alma, körte, szilva virága - vagy aki hozzájut a narancs-, vagy citromvirág - is jó. Igazán finom zselék készíthetők belőlük. Az orgona, muskotályzsálya, illatos geránium, bergamott, izsóp virága annyira ízgazdag, hogy azokból kevesebb is elég, míg az előző csoportból kicsit többet használhatunk egységnyi zselé készítéséhez.

Egy rozsdamentes edényben felforralunk 2 pohárnyi vízben 2 pohárnyi virágszirmot egy fél pohár cukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük (1 pohár = 2 dl). A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk. Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy pohár fehér szőlőlevet és 5 dkg gyümölcspektint (por). 1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá 3 pohárnyi cukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig. Amikor levesszük a tűzről négy kisebb, előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni. Hűvös kamrában tárolhatjuk. A már felbontott zselét hűtőben tartsuk és néhány héten belül használjuk fel.

Forrás: http://antalvali.com

Kép forrása: Found on lebenslustiger.com


"Katalinka szállj el!" - versek, mesék, ötletek

 

Kép forrása: craftsforkidsblog.com

Szalai Borbála: Katicabogárka
Katica -,
katica -,
katicabogárka,
jaj de szép,
jaj de szép
rajtad a kabátka!
Olyan színű,
mint a pipacs.
Hét gomb is van
rajta -
tán a szabó
piros pipacs
szirmaiból varrta.

Kép forrása: Found on repiny.com

Eliza-Beth: A hatpettyes katicabogár

Élt egyszer régen egy helyes, hétpettyes katicabogár. Amolyan víg kedélyű, bohókás bogárka volt, aki egy jó tréfára bármikor kapható. Hanem egy nap őt tréfálták meg a barátai. Elcsenték az egyik pettyét, a legszebbet, és eldugták. A szöcske kíváncsian kérdezte tőle:
– Katica, hová lett a pettyed?
De Katica nem tudta. Bánatában világgá ment, megkeresni pettyeinek legszebbikét. Az erdőben szép piros gombát látott, majdnem olyan szép pirosat, mint ő maga, de fehér pettyei voltak.
– Adok én szívesen a pöttyeimből – mondta a gomba. – Marad nekem még akkor is sok, nyugodtan vedd el, amelyik tetszik!
– Hogy néznék ki fehér pettyel? – szomorkodott Katica. – Az enyémek mind feketék, látod? – fordította oda a szárnyait.
– Akkor vigyél kettőt, mind a két szárnyadra egyet! – ajánlotta a galóca.
– Köszönöm, de inkább keresek tovább, hátha megtalálom a sajátomat – felelte a katicabogár, és elszállt. A réten talált egy elhagyott labdát. Igaz, pöttyös volt, de biztos, hogy egyik petty sem az övé, mert túlságosan nagyok és fehérek. Pici feketét nem látott rajta, pedig jó alaposan körbemászta. Közben meg is ijedt, mert egy csupaszáj virág egyik szája megszólalt.
– Mit keresel, Katica?
– Az elveszett hetedik pettyemet – válaszolta a kis bogár. – Nem láttad véletlenül?
– Sajnos nem láttam. Szívesen adnék az enyémekből, de nekem sincs egy sem – mondta a tátika, és mutatta bársonyos sárga szirmait.
– Nem baj, te így vagy szép! – vigasztalta Katica a virágot, és továbbvándorolt. Addig-addig repkedett a réten, míg összetalálkozott a cinegével.
– De szép napszínű mellényed van, cinege! – dicsérte meg a kismadarat. – Mondd csak, nem láttad véletlenül az elveszett pettyemet?
– Sajnos nem – felelte a cinke. – De kérdezd meg a rét tündérét, hátha ő tud róla. Ott napozik éppen a harangvirág kelyhében.
Katica odaszállt, és halkan megkondította a halványlila harangvirág egyik csengettyűjét. Szilli, a rét tündére kikukucskált kelyhéből.
– Mi szél hozott erre, hétpettyes katicabogárka? – csilingelt vidám hangja.
– Sajnos már csak hatpettyes vagyok – szomorkodott Katica. – Elveszett a hetedik, a legszebb pettyem. Tudnál segíteni rajtam?
– No, nézzük csak! – töprengett el Szilli. – Mikor láttad utoljára?
– Tegnap még megvolt, az biztos – felelte Katica. – Sőt, ma reggel is láttam a patak tükrében. Aztán hancúroztunk egy jót a barátaimmal, és utána már nem volt meg.
– Nocsak! Hancúroztatok? És nem lehet, hogy esetleg a barátaid többet tudnak, mint én? – kacsintott a kis bogárra huncutul a tündér.
– Gondolod? Lehet, hogy csak megtréfáltak, és náluk van pettyeim legszebbike?
– Mindjárt meglátjuk – csilingelte a tündér, és varázspálcáját megsuhintva bűbájszavakat suttogott. A pálca nyomán képek jelentek meg a levegőben, halványan, de azért jól láthatóan. Katica a barátaival… Katica a barátai nélkül… végül a barátok Katica nélkül, ahogy vígan nevetgélve gurítják egy levél alá az elcsent hetedik pettyet. – Látod? Ott van a pettyecskéd.
– Jaj, én meg világgá szaladtam bánatomban – kacagott megkönnyebbülten Katica. – Biztos kinevetnek majd a többiek, de nem baj, most én voltam soron a tréfában. Köszönöm a segítségedet, Szilli!
Katica vidáman hazaszállt. Barátai aggódva várták, és azon nyomban visszaadták az elcsent pettyet. Végül együtt nevettek a jól sikerült tréfán, és Katica fogadkozásán: „Úgyis visszakapjátok!”

Kép forrása: Kincsek és kacatok óvodáknak, szülőknek, gyerekeknek

Orgoványi Anikó: Katicaköszöntő
/Forrás: http://www.operencia.com/

Egy kicsi katica ébred,
röppen az álom szeméből,
mosdatja mind a hat lábát,
elég volt a hosszú télből.

Két kicsi katica ébred,
potrohukat domborítják,
szárnyaikat fényesítik,
pöttyeiket csinosítják.

Hét kicsi katica ébred,
kidugják fejük a napra,
szellőcske köszönti őket,
csápjaikat cirógatja.

Száz kicsi katica ébred,
táncra kel velük a szél is,
szélrózsa szirmain szállnak,
piroslik tőlük az ég is.

Kép forrása: Ideas for your home

Nagy Bandó András: Pöttyös katica
Hét a pöttye Katicának,
légy türelmes, ide szállhat,
ujjad hegyén megpihenhet,
szárnyat bontva röppen egyet.
Hét a pöttye, számolsz, nézed,
egyet, kettőt, hármat, négyet,
megtalálod mind a hetet,
s önmagadtól kérdezgeted:
hátát vajon ki festhette?
Ki volt, aki teremtette?
Ki tervezte, ki rajzolta?
Ki volt, aki kiszámolta?
És amire eljutsz hétig,
nézed ahogy száll az égig.

Kép forrása: imgkid.com

Katicás kiszámoló

Katicának hét pöttye.
Hátán csücsül örökre.
Megvan vajon mindegyik?
Kire hét jut, kiesik.
(Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét)

Kép forrása: www.flickr.com

Sarkady Sándor: Katica

Habselyem a rokolyája
Nyitva piros kis kabátja
Tenyeremen vígan sétál
Hét a pöttyöd, szép a röptöd
Szállj el, szállj el, katicabogár.
Kép forrása: http://peuterkleuter.jongegezinnen.nl

Berényi Nagy Péter: Katica és a Gomba

Pötyi, a kis katicabogár vígan röpdösött virágról virágra a cirógató napsütésben.

- De jó, hogy újra tavasz van! – sóhajtotta boldogan. – Most akár ki is feküdhetnék napozni a százszorszép szirmaira…

- Hm, igen, úgy is lesz! Éljen a jó idő!

Azonnal indult. Leszállt a kiszemelt helyre, és éppen kicsi kosarát tette le, amikor hirtelen nagy zúgással feltámadt a szél! Pillanatok alatt beborult az ég, s egy ronda, sötét felhőből máris óriási esőcseppek kezdtek el záporozni.

- Jajaj – riadt meg Pötyi - , gyorsan fedett helyet kell keresnem magamnak!

A nagy szélben alig tudott előrehaladni valamicskét, mert körülötte nagy kövér vízcseppek csaptak le! Az egyik még súrolta is, és szinte teljesen beborította vízzel az egyik szárnyát! Ekkor egy kicsit lejjebb ereszkedett, mert a fűszálak között egy piros gombát vett észre!

- Jó napot! – ért földet a katica. – Bemutatkozom: Pötyi a nevem! Vizes lett a szárnyam, így nem tudok hazarepülni! Megengeded,  hogy elbújjak a kalapod alá a vihar elől?

- Gyere csak gyorsan! – hívta kedvesen a gomba. Engem Gedeonnak hívnak!

Pötyi lefeküdt a földre, és fázósan betakarózott egy falevéllel.

Csöpp, csöpp, csöpp… ez eső álomba ringatta a kis katicát.

A tavaszi nap meleg sugarai ébresztették föl mély álmából. Amikor kinyitotta a szemét, meglepődve látta, hogy nem az alatt a gomba alatt van, amelyiknek tövében elaludt. Az a gomba apró, pici volt, épp hogy csak befért a kalapja alá, ez meg itt egy jó terebélyes kalapú, sudár termetű…

- Kérem…kérem szépen…Gedeont keresem!

– De hiszen én vagyok nem ismersz meg?! rázta meg a kalapját nevetve Gedeon. Hát te nem tudtod, hogy mi, gombák az esőben nagyon gyorsan növünk?! Az egyik pillanatban még icurkák-picurkák vagyunk, aztán meg hipp-hopp, máris megnövünk! De most irány gyorsan haza, biztosan aggódnak érted a szüleid. És gyere el holnap is!

Otthon aztán Pötyi boldogan mesélt arról a csodáról, hogy már egy rövid tavaszi záportól is milyen jó nagyra tud megnőni egy kicsinyke kis gomba…

Forrás: http://katibogar.gportal.hu

Kép forrása: artsymomma.com

Tóth Anna: Katica

Kicsi vagyok, mégse félek,
Tarka mezőn éldegélek.
Hátam piros, mint az alma,
Hét kis pöttyöt láthatsz rajta.
Hívhatsz engem Katicának.
Fürgén szálló kisbogárnak.
S hogyha pihenek az ágon,
Vagy egy apró vadvirágon,
Óvatosan felemelhetsz,
Csengő hangon énekelhetsz,
Ujjacskádra felsétálok,
Aztán gyorsan tovaszállok.

Kép forrása: hu.pinterest.com

A katica elveszett pöttyei

Egy meleg nyári reggel Kiskatica vidáman repkedett a harmatos fű felett. Nagykatica a szomszéd család egyetlen lánya a tükör előtt gyönyörködött pöttyeiben. Neki voltak a legszebb pöttyei a kerek nagy mezőben, vagy legalábbis ő mindig ezt mondogatta.
Hivalkodó, kényes természete miatt nem volt egyetlen barátja sem. Illetve egy mégis volt, ugyanis Kiskatica időnként meglátogatta. Sajnálta Nagykaticát, hogy mindig egyedül van. Mindkettőjüket Katicának hívták, de Nagykatica még a nevében is nagyobb akart lenni barátnőjénél. Kiskaticát egyáltalán nem zavarta ez a megkülönböztetés. Ő jószívű, kedves, és segítőkész volt. Most is arra repült barátnője felé, és bekiáltott az ablakon.
- Nagykatica gyere, repüljünk együtt a harmatos fű felett!
- Dehogy megyek, még vizesek lesznek a pöttyeim. - Nem lesznek vizesek, hiszen csodásan süt a nap.
- Ugyan hova gondolsz? A nap is árt a csodás pöttyeimnek, de ha akarod bejöhetsz, és kifényesítheted őket.  
Egy szempillantás, és Kiskatica már ott volt barátnője mellett. Kezet mosott, elővette a selyem törlőkendőt, és nekilátott a pöttyek törölgetésének. Nem először teszi ezt meg barátnőjének.
- Jaj, csak óvatosan! Ugye milyen gyönyörűek? - kényeskedett Nagykatica
- Nagyon szépek, mind a hat úgy csillog, mint a fényes csillag.
- Mit mondtál?!
- Bocsáss meg Nagykatica, valami rosszat mondtam? - Hány pöttyet mondtál?
- Azt mondtam mind a hat...
- Talán hét, mert én hétpöttyes katicabogár vagyok.
- Tudom én azt, de sajnálom, most csak hat pöttyed van.
- Haaat? Az nem lehet! - már ugrott is fel, szétnyitotta a szárnyait, és elkezdett számolni
- Egy-kettő-három-négy-öt-hat. Hol van a hetedik csodás pöttyem? Biztosan elloptad! - rivallt rá a riadt Katicára, aki alig hallhatóan rebegte.
- Én nem , nem loptam el, hova gondolsz?
- Igen te voltál, mert irigy vagy, hogy neked nem ilyen szépek a pöttyeid. Mutasd!
Kiskatica könnyes szemmel megfordult, és barátnője elkezdte számolni a pöttyeit.
- Egy-kettő-három-négy-öt-hat-hét. Neked hét van. Akkor biztosan a tücskök lopták el az én csodás pöttyemet - elővett egy távcsövet, a tücsökék háza fele fordult, és belenézett. - Nézd Kiskatica! Ott van a csodás pöttyem!
Kiskatica megtörölte a szemét, kissé hüppögött, de belenézett a távcsőbe.
- Ott! Ott látod? Kázmér dobálja a levegőbe az én csodás pöttyemet!

Kiskatica valóban látta Kázmért, ahogy egy gömbölyű, pöttyes valamit dobál a levegőbe.
- De azon ott több pötty van, nem csak egy - mondta bátortalanul.
- Persze mert, más katicáktól is ellopta, de a legszebb az enyém. Odamegyünk, és elvesszük tőle - jelentette ki határozottan Nagykatica, és már indultak is a tücsök háza felé.
Mire odaértek Kázmér, már a hegedűjét hangolta.
- Elloptad a csodás pöttyemet! - kiáltotta Nagykatica köszönés helyett.
Kázmér ijedtében még a vonóját is elejtette.: - Mit loptam én el?
- Láttuk, dobáltad a levegőbe. Igaz Kiskatica? Kiskatica csak bólogatott. Ekkor Kázmér letette a hegedűt, és felkapta azt a valamit, amit dobált a levegőbe.
- Ez egy pöttyes labda, ezzel labdázni lehet. Különben is  ezek nem igazi pöttyek, ezek festve vannak - nevetett az ámuldozó katicákon.
- Nem igaziak? Akkor hova tűnt a pöttyem?
- Biztosan rosszul számoltátok, majd én megszámolom - és már számolta is Nagykatica pöttyeit.
- Egy-kettő-három-négy-öt. Itt  van mind az öt.
- Mennyiii?
- Mondom öt, öt szép kerek pötty.
- De hétnek kellene lennie - mondta halkan Kiskatica, mert a barátnője meg sem tudott szólalni.
- Ne bőgj már - vakarta meg a fejét Tücsök Kázmér, majd felkiáltott. - Lepke Piroska! Csakis ő lehetett - és már nézte is távcsövön a lepke udvart. - Ott van!  Mondtam én. Elmehetnék Serlok Holmsnak.
A lányok is belenéztek a távcsőbe, és valóban látták Lepke Piroskát, kezében ott volt egy csokor vadvirág, és a katica ellopott pöttyei. Már indultak is a lepke udvar felé. Nagykatica, Tücsök Kázmér és Kiskatica.
- Azonnal add vissza a csodás pöttyeimet! Látom, ott vannak a kezedben! - kiáltotta Nagykatica.
- Mit adjak én vissza? A te pöttyeidet? Ez egy pöttyes váza, amibe a virágokat teszem, amiket most szedtem. Ezek nem igazi pöttyek, ezek festve vannak.
- Nem igaziak? Akkor hova tűntek az én pöttyeim?
- Biztosan rosszul számoltátok, majd én megszámolom - és már számolta is Nagykatica pöttyeit.  
- Egy-kettő-három-négy. Itt van mind a négy. Nagykatica kis híján elájult.
- Négy? Nekem hét pöttyem volt!  A méhek, biztosan azok voltak - és már nézett is a távcsövébe. - Ott! Ott vannak a pöttyeim. Nézzétek!
A többiek is látták Mézikét ahogy sütkérezik a napozó ágyon és Nagykatica pöttyeit emelgeti. Már indultak is a méh lak felé. Nagykatica, Tücsök Kázmér, Lepke Piroska, és Kiskatica.
- Azonnal add vissza a csodás  pöttyeimet! - látom, ott van az asztalon.

- Ezek a te pöttyeid? Ez egy pöttyes  bögre. Mézes teát iszogattam belőle - nevetett Mézike. - Ezek nem igazi pöttyek, ezek festve vannak.
- Nem igaziak? Akkor hova tűntek az én pöttyeim?
- Biztosan rosszul számoltátok, majd én megszámolom. -  és már számolta is Nagykatica pöttyeit.
- Egy-kettő-három. Három csodás pötty.
- Három? De hét volt! A hangyák, biztosan azok lopták el - és már nézett is a távcsövén Hangyáék felé. - Igen, ott vannak! Alfréd tologatja őket!

Valóban mindenki látta, ahogy Hangya Alfréd, egy keréken tologatja Nagykatica pöttyeit. Már indultak is a hangya ház felé. Nagykatica, Tücsök Kázmér, Lepke Piroska, Mézike, Kiskatica.

- Azonnal add vissza a csodás pöttyeimet! Látom hogy tologatod őket.
- Ezek a te pöttyeid? Vegyél szemüveget, hiszen ez egy pöttyes talicska. Homokot hordok a homokvárhoz. Ezek a nem igazi pöttyek, ezek festve vannak.
- Nem igaziak? Akkor hova tűntek az én pöttyeim?
- Biztosan rosszul számoltátok, majd én megszámolom - és már számolta is Nagykatica pöttyeit.
- Egy-kettő. Itt van mind a kettő.
- Kettő? Az nem lehet. Hét pöttynek kell lennie. Hol lehetnek? Csiga Oszkár! Biztosan ő lopta el. Igen! Ott vannak a pöttyeim! - kiáltott fel Nagykatica, amikor belenézett a távcsőbe.
Valóban mindenki látta, hogy Oszkár nagy lapáttal emelgeti Nagykatica pöttyeit. Már indultak is a csigaház felé. Nagykatica, Tücsök Kázmér, Lepke Piroska, Mézike, Hangya Alfréd, és Kiskatica.

- Azonnal add vissza a pöttyeimet! Láttuk, ahogy lapáttal emelgetted őket.
- Ezek a te pöttyeid? Hahaha. Ez egy pingpong ütő, és egy pöttyes pingpong labda. Ezek nem igazi pöttyek, ezek festve vannak.
- Nem igaziak? Akkor hova tűntek az én pöttyeim?
- Biztosan rosszul számoltátok, majd én megszámolom - és már számolta is Nagykatica pöttyeit.
- Egy. Hát itt van egy pötty.
- Egy? - kiáltott fel Nagykatica, és élettelenül hullott a földre.
- Mi történt vele? Most mit csináljunk? - tanakodtak.
- Meg kell találni Nagykatica hat csodás pöttyét. Itt már csak a mezőtündér segíthet. Ki tart velem? - kérdezte Kiskatica.
- A mezőtündérhez akarsz menni? Az veszélyes lehet - mondták a többiek.
- Meg kell tennem, ő a barátnőm - és felemelte Nagykaticát a földről, egy nagy levélre fektette, nekiveselkedett, majd húzni kezdte a nagy csipkebokor felé, ami mögött a mezőtündér lakott.
A többiek egy darabig némán nézték, az erőlködő katicát, de egyszer Csiga Oszkár felkiáltott.
- Várjál Kiskatica, én is segítek!
- Én is! Én is! - kiáltották a többiek is.
Így aztán mindenki összefogott, és együtt indultak útnak az ájult Nagy Katicával. Kiskatica, Csiga Oszkár, Hangya Alfréd, Mézike, Lepke Piroska, és Tücsök Kázmér.
Igaz féltek, de rendületlenül vitték barátjukat a tündér felé, aki talán tudja hova lettek a csodás pöttyek. Nagy nehézségek közepette átverekedték magukat a szúrós csipkebokron, és valóban ott találták a tündérpalotát.

- Mezők tündére kérlek segíts a barátunkon Nagykaticán - kiáltották a palota kapujában. Ekkor megjelent a tündér. Zöld selyem ruha és tarka virágos kötény volt rajta, fején színes virágkoszorú. Kezében egy csipkebokorág.
- Miért zavarjátok a délelőtti pihenőmet?
- Kedves Tündér, kérlek bocsáss meg nekünk. A segítségedet szeretnénk kérni. A barátunkat nagy baj érte, elvesztek a pöttyei, és most élettelenül fekszik itt ezen a zöld levélen. Kérünk segíts rajta! - így kérlelték a tündért, aki a csipkebokor ággal megsuhintotta Nagykaticát és az egy szemvillanás alatt feléledt.
Meglepetten nézett körbe, majd könnyes szemekkel fordult a barátaihoz.
- Ti vállaltátok értem a veszélyt a tüskés bokron át, hogy nekem segítsetek? Bocsássatok meg nekem, nagyon szégyenlem magam, hogy megvádoltalak titeket. Mezők Tündére, kérlek engem büntess meg, én vagyok az oka, hogy megzavartuk nyugalmadat.
A tündér elmosolyodott, majd így szólt. 
- Nálam vannak a pöttyeid Katica, én vettem el mindig egyet, amikor megbántottál valakit. Visszakapod őket, mert megbántad tettedet, de jól jegyezd meg a kényeskedés, a hivalkodás, a mások megbántása rossz útra vezet - ekkor a Tündér belenyúlt köténye zsebébe, és színes virágszirmokat szórt Nagykatica felé.
Ebben a pillanatban a pöttyek visszakerültek a helyükre.
- Nagykatica megvannak a csodás pöttyeid! - kiáltották örömmel és már számolták is.
- Egy-kettő-három-négy-öt-hat-hét! Éljen a mezők igazságos Tündére!

A Tündér elmosolyodott, felemelte a csipkebokor ágat és a kis csapat, hipp-hopp átrepülte a tüskés bokrot. Egy szemvillanás alatt a mező közepén találták magukat.
- Köszönöm Tündér! Nektek is köszönöm hogy a barátotok lehetek!  - rebegte Nagykatica. - Tudjátok mit? Labdázzunk együtt! - és már repült is a pöttyes labda.
- Figyelj jól! Hozzád is elrepül. Kapd el hamar!
Forrás: bolt.anyameselj.hu
Kép forrása: /i.pinimg.com

Gryllus Vilmos: Katica-dal

Domború hátam,
Pöttyös a szárnyam.
Baktat a fűben
Hat pici lábam.
Mászom a dombra
Szárnyamat bontva.
Ringat a szellő,
Ez csak a dolga.

Szállok az égen,
Nap süt a réten.
Hét kicsi pöttyöm
Csillan a fényben.
Ámde megállok,
Rád ha találok.
Nyújtsd fel az ujjad,
Arra leszállok.

Kép forrása: funlearningforkids.com
A fűszál és a katica

Egy egészen apró fűszál bújt ki a földből. Kíváncsian nézett körbe, hogy lássa, hová érkezett. Milyen érdekes itt! – gondolta, ahogy megcsodálta az eget, a földet, szomszédos társait és a közeli fákat.

A fűszál növekedni kezdett, hiszen melegen sütött a nap, a talaj tele volt tápanyaggal, eső is gyakran öntözte. Ahogy egyre magasabb lett, mind többet látott a világból. Már észrevette a közeli virágágyásban pompázó növényeket, a kerítés mögött ugató kutyát és a szorgalmasan dolgozó hangyákat is. Jól, sőt mi több: remekül érezte magát. Még az időnkénti fűnyírás sem zavarta; először ijesztőnek találta, de nem fájt, a vágástól pedig tovább erősödött, és hamar meg is nőtt újra.

Egyszer egy katicabogár baktatott a fűszálhoz. Apró kosárkát szorongatott, és udvariasan köszönt.

– Szia! Felmászhatok rád? – kérdezte.

– Nem fog az fájni nekem? – aggodalmaskodott a fűszál.

– Nem hiszem – felelte a katica. – Eddig még senki sem panaszkodott. De ha fáj, csak szólj, és azonnal lemegyek.

– Rendben – egyezett bele a fűszál némi töprengés után.

A katicabogár elindult felfelé, és tényleg nem okozott fájdalmat a fűszálnak.

– Miért mégy fel? – faggatózott a fűszál.

– Szeretnék fentről körülnézni, látok-e valahol ennivalót – válaszolta a katica. – Éhes vagyok, és elfogyott az élelmem, gyűjtenem kell néhány falatot. Ezért van nálam a kosárkám. Csak ha fogom, akkor nem tudok repülni, másznom kell.

A fűszál csodálkozott.

– Nekem semmit nem kell tennem, hogy ne legyek éhes – mondta. – Csak felszippantom a talajból a tápanyagot a gyökeremmel, megiszom az esővizet, és magamba szívom a napfényt. Nem kell sehová se mennem.

– Nagyon jó dolgod van – jegyezte meg a katicabogár. – Örülj neki, becsüld meg! Jöhetnek még ínségesebb napok.

A fűszál nehezen tudta elképzelni, hogy más is lehet az élet, mint amilyennek eddig megtapasztalta. Hitte is, nem is a katica szavait.

A katicabogár időközben felkapaszkodott, szétnézett a fűszál tetejéről, meglátott valami neki való élelmet, és lemászott. Elköszönt a fűszáltól, és elindult az ennivalóért.

Hamarosan beköszöntött a nyár. Forrón tűzött a nap, és egyáltalán nem esett. A fűszál szenvedett a kánikulától, és néhány nap után már nagyon szomjazott. De hiába reménykedett, egy csepp eső sem hullott. A fűszál sárgulni kezdett, görnyedten hajladozott a napsugarak alatt. Eszébe jutott, mit mondott a katicabogár, és most már értette, mire gondolt.

Egy tikkasztó délután a katicabogár újra feltűnt kosárkájával. Meglátta a rossz színben lévő fűszálat, és odasietett hozzá.

– Mi a baj? – érdeklődött aggódó tekintettel.

– Nagyon szomjas vagyok – panaszkodott a fűszál. – Túl régen esett az eső, és a nap kiszívja minden erőmet.

– Hozok neked vizet! – kiáltott fel a katica. – A közelben van egy tál víz, az állatoknak tették ki, megmerítem benne a kosaramat.

A katicabogár elment, majd pár perc múlva visszatért. Kosárkája tele volt vízzel, megöntözte vele a fűszálat.

– Nagyon köszönöm – szólt a fűszál.

– Kérsz még? – kérdezte a katica.

– Kérhetek? – sóhajtott a fűszál nagyot.

– Persze – vágta rá a katica.

A bogárka többször is fordult az apró kosárral.

– Hálásan köszönöm – mondta végül a fűszál. – Igazad volt a múltkor, tényleg jöhetnek ínségesebb napok. Jöttek is – tette hozzá.

– Te is segítettél nekem, én is segítek neked – kacsintott a katicabogár kedvesen. – Máskor is szívesen meglocsollak szárazság idején.

Néhány nap múlva szerencsére nagy zivatar érkezett sok-sok esővel, véget ért az aszály. A növények fellélegezhettek a nagy zuháréban, és csillapíthatták szomjukat. A fűszál egészen kizöldült. Újra jól érezte magát, de annak is örült, hogy tanult valami újat, és közben szert tett egy igazi barátra.

Mese forrása: http://www.olvassmeset.hu
Kép forrása: http://kindergartenkhronicles.blogspot.hu
Devecsery László: Katica
-Kis katica, merre jársz,
égen-földön merre szállsz?
Merre viszed hét pettyedet?
Hadd repüljek távol veled!
-Ég, föld között repít szárnyam,
virágok kelyhe az ágyam.
Szárny nélkül te hogy’ repülnél?
Hét petty nélkül is örülnél?
-Kis katica, repülj messze:
szép, távoli, új egekre!
Szárny nélkül én nem követlek,
hét petty nélkül nem vezetlek.
-Kis katica! Merre jársz?
Égen-földön merre szállsz
Kép forrása: www.talu.de

Manó konyha: medvehagyma

Kép forrása: pecs.varosom.hu

Itt a szezonja az egyik kedvencemnek a Medvehagymának, ami sajna csak egy rövid ideig elérhető, de szerencsére lehet "tartósítani". Így egész évben "élvezhetjük az ízét és ízesíthetünk le vajat, tojássalátát, kenyeret, pogácsát.... és így tovább és ha csodálkoznál azon, hogy mit is keres a medvehagyam ezen a leginkább óvodával, óvodai élettel foglalkozó oldalon, akkor az indokaim a következőek:

1. Könnyen lehet a gyerekekkel együtt tarósítani

2. Anyáknapjára is jó ajándék lehet pl. a medvehagymás fűszerolj egy-egy szép formájú üvegben

3. Kíváló Mihály-napi portékává válhat (mert nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést, ha nem akarunk már tanév elején éjszakázni)

Amit a medvehagymáról tudni érdemes: a szervezet "kéményseprője"

Medvehagyma a szervezet kéményseprője

Népies nevei: Sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma.

A medvehagyma (Allium ursinum) – A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébredt téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja. Ilyenkor az emberre teljesen veszélytelen az állat, mert minden erejével arra törekszik, hogy megszabaduljon toxikonjaitól. A medve a hagymához patakok vizét fogyasztja nagy mennyiségben. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az ember hagymát eszik mekkora vízigénye támad.

Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld feletti hosszúkás, ívesen visszahajló levelei.

Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte az állományát, ezért védetté nyilvánították.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy töröl csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.

Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény.

Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.

/Forrás: http://kerekegeszember.hu/

Élettani hatása:

Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

/Forrás: http://antalvali.com/

Vigyázat, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, melynek mérge a vérkeringésre és szívműködésre hat – már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködés zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasi fájdalmak, hasmenés lép fel.

A legegyszerűbb és legbiztosabb módja, hogy meggyőződj arról, medvehagymát találtál-e, ha megdörzsölöd a levelét.

Ha bizonytalan vagy inkább ne gyűjtsd be, hanem vegyél a zöldségesnél egy.egy csokorral

A medvehagyma tartósítása

Kép forrása: http://szepsegtar.blogspot.hu

1. Medvehagyma fagyasztva. 

Egészben vagy darabolva, kis dobozokban vagy zacskózva lehet fagyasztani. Fontos, hogy több zacskóba csomagoljuk, mert különben az egész fagyasztó medvehagyma illatú lesz. Érdemes kisebb és nagyobb adagokat is eltenni. Ez felhasználható főzéshez, sütéshez. Én a fagyasztott medvehagymát akkor szoktam használni, amikor az olajos készítmények már elfogytak. Csak olyan ételhez lehet, amit sütünk vagy főzünk, szendvicskrémekhez nem jó az állaga és van egy "fagyasztóíze" is.

2. Medvehagyma szárítva 

Még fűtés-szezonban elkezdem szárítani. Radiátoron, villanykályha tetején vagy sütés után, a sütőben lehet. A vékony levelek egy éjszaka alatt megszáradnak és sütőben is viszonylag gyorsan megy. Megégetni nem szabad. Akinek van, elektromos aszalója (nekem nincs) azzal is biztosan megy. Szárítás után többféle méretben is el lehet tenni, egészben, morzsolva vagy porrá örölve. Én csavaros, befőttes üvegekben szoktam száraz helyen tárolni. Használható fűszerként, krémleveshez, szószokhoz, palacsintába, kelt tésztákhoz, előtte tejben vagy vízben beáztatva. 

3. Olajos medvehagyma készítmények. 

Száratott medvehagyma olajban

Egyszerűen beleteszem a szárított, kis darabokra tört (de nem porrá) leveleket, más szárított, kis kockákra vágott aszalt zöldségekkel (cékla, sárgarépa, paradicsom) és/vagy gyümölcssel (aszalt almát próbáltam, azzal jó) együtt hidegen sajtolt olajba. Amikor a zöldségek kicsit felpuhulnak az olajtól, használható szendvicsre, levesekbe, sütőben sütött húsokhoz, párolt húsokhoz, párolt zöldségekhez, krumpli vagy zöldség pürékhez, azokat  kicsit meglocsolva ezzel a jó kis mixxel. Ebbe só nem kell, de tehető ízlés szerint. 
Friss medvehagyma olajban eltevésénél a lényeg, hogy elég sok sóval és sok olajjal kell eltenni, úgy tart a legtovább. Én kiforralom (biztos ami tuti) az üvegeket és a fém fedőket. Kb 20 perc forralás egy nagy fazékban. Majd fejtetőn, lecsepegve hagyom őket megszáradni. Kis méretű üvegeket használok, mert ha egyszerre kevés fogy a készítményből, a felbontott üvegek könnyebben romlanak.

A megmosott, lecsepegtetett és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket apróra vágjuk, azután eltehetjük melegen, hidegen, pépesítve, pesztóként magokkal és más fűszernövényekkel. Tartósítót nem szoktam használni. (Sózást lehet kostólgatni is, finom sóból kevesebb is elég lehet, a hidegen eltett készítményeket kicsit túl kell sózni, mint élvezhető, de használatkor felhígulnak. Ahhoz kell mérni, amihez használni szeretnénk majd a készítményt, de azt is figyelembe kell venni, hogy a só tartósít.)

Medvehagyma olajban, hidegen

Én egy nagy edényben alaposan összekeverem az aprított medvehagymát az olajjal és a sóval.  Egy kis (2, 5 dl-es) üvegnyihez kb. 10-15 dkg medvehagyma levél,  kb. 2 dl olaj, 1-másfél kávéskanál só, bors ízés szerint, vagy elhagyható. Ezután légmentesen üvegekbe töltöm. Lezárom. Hidegen tárolom. Ugyanígy, nem darabolva, hahem olajjal összeturmixolva is lehet eltenni medvehagymát. Én ezeket használom el először, mert kevesebb ideig állnak el, mint melegen eltéve. Meleg ételekhez és az olajat lecsepegtetve szendvicskrémekhez is használható. (Első alkalommal, mikor így eltettem, spóroltam az olajjal, jól megtömtem medvehagymával az üvegeket. Sajnos fele üveg megromlott, azóta nem spórolok.)

Medvehagymás olaj

Az aprított vagy mixelt, az előzőekhez mérten fele mennyiségű medvehagymát teszek ízlés szerinti sóval egy befőttes üvegnyi olajba. Kb. két hét múlva leszűrhető a szép zöldes színű és medvehagyma-ízes olaj. Olajos üvegbe töltve, hidegen tárolva, fűszerolajként, főképp salátákhoz használható.Medvehagyma fűszerolaj

Kép forrása: www.mindmegette.hu

Medvehagyma melegen, olajban lesütve

Ezzel a módszerrel teszem el a legtöbbet, mert nekem ez állt el eddig a legtovább. Olajban, néhány gerezd aprított fokhagymával, esetleg apróra vágott szalonnával vagy sonkadarabokkal összesütöm az aprított medvehagyma leveleket. Kb. 20 dkg fér egy kis üvegbe és kevesebb olaj szükséges (kb. 1-1, 5 dl). Nem kell sokáig sütni, ha összeestek a levelek, jó. Kevesebb só is elég, 1 kávéskanálnyi , vagy kevesebb, bors ízlés szerint vagy elhagyható. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom és fejtetőre állítom az üvegeket egy 20 percre. Majd betakarva hagyom kihülni őket. Ha ügyesek vagyunk az egész üveg steril. Kihülés során pedig a teteje jól rászorul, légmentesen záródik.  Ez használható meleg ételekhez és szendvicskrémekhez is.

Medvehagyma pesztó

Mint az előző, csak darált magokat (fenyőmag, törökmogyoró semleges ízűek, de jó a napraforgómag is) is teszek a keverékhez, pár percig azzal is sütöm. Forrón üvegekbe töltöm, s mint előbb lezárom, steril lesz.

Medvehagymás zsír

10-15 dkg medvehagymát aprítva, néhány kanál felforrósított, olvasztott zsírban (liba, kacsa vagy mangalica a legfinomabb) az előző módon eljárva készítek el. Só ízlés szerint, mert ezt kenyérre kenve is lehet használni. Lehet bele tenni még sült csirkemáj darabokat és / vagy előzőleg vízben kicsit felpuhított, lecsepegtetett, aszalt paradicsomdarabokat. Sterilen, forrón rakom el, mint az előzőket.

Medvehagymás fűszervaj

Egy-egy adag puha vajat összekeverek botmixerrel 5-10 db aprított medvehagyma levéllel és ízlés szerinti sóval, borssal. Folpackba csomagolva, adagokban fagyasztóba teszem, ha kell felengedek egy adagot. Használható szendvicshez, sült és párolt húsokhoz  fűszervajként, a forró sültre olvasztva, párolt zöldségek párolásához (akkor fele arányban olajjal kell keverni felhasználáskor), vagy pürékhez.

Kép forrása: bouvet.cafeblog.hu

Jótanács:
Amelyik üvegből kifogyott a medvehagyma készítmény jelöljük meg, hogy az az üveg "medvehagyma-listás". Ezekbe a jövőben is csak medvehagyma mehet. Még véletlenül se tegyünk bele lekvárt vagy befőttet, mert az is medvehagymaízű lesz.

/Forrás: http://vilagkonyha.network.hu/

Befejezésül egy recept: Medvehagymás kenyér kolbásszal töltve

Hozzávalók:

20dkg teljes kiőrlésű liszt
10dkg finomliszt
5 szál medvehagyma
2dkg élesztő
3 kávéskanál só
1 csipet cukor
2dl víz
1 evőkanál olaj
10dkg kolbász
10dkg sajt

 

Elkészítése:

1. Készíts kovászt az élesztőből víz és cukor hozzáadásával.

2. Keverd össze alaposan a száraz hozzávalókat. Ezután a megmosott, leszárított és felaprított medvehagymát add hozzá.

3. A kész kovásszal keverd el az ecetet és az olajat. Öntsd a lisztes alaphoz és gyúrd, majd dagaszd össze. (Ne ijedj meg, ragadós lesz!) Ha sima a tészta, tedd félre 1 órát kelni.

4. Gyúrd át, nyújtsd ujjnyi vastagra a tésztát, tedd rá a kolbászt, a sajtot, majd tekerd fel. Formázz belőle cipőt, és ismét keleszd 1 órán át.

5. Süsd meg 180°C-ra előmelegített sütőben, míg a teteje aranybarna nem lesz.

/Forrás: http://www.noiportal.hu/

Jó étvágyat!

Ötletelő: Anyák napi meghívók

Ildikónak szeretettel

(és persze mindenki másnak, akinek tetszik)

Ebben az összeállításban Ildikó kérésére meghívó ötleteket gyűjtöttem egy csokorba

Kép forrása: marimauraraiodeluz.blogspot.com

Kép forrása: https://listspirit.com

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: www.familyholiday.net

Kép forrása: Kép forrása: Found on etsy.com

Kép forrása: www.frugalcouponliving.com

Kép forrása: http://scrapbooking.craftgossip.com

Kép forrása: https://i.pinimg.com

Kép forrása: https://diycraftland.com

Kép forrása: support.perkins.org

Kép forrása: handmadecardsbyarchana.blogspot.com

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: http://www.clipzine.me

Kép forrása: Kép forrása: google.pt

Kép forráa: http://kiddycrafty.com/

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: https://i.pinimg.com

Kép forrása: http://horadebrincaredeaprender.blogspot.hu/

Képö forrása: https://plus.google.com

Kép forrása: https://www.redtedart.com

Kép forrása: https://i.pinimg.com

Kép forrása: https://www.fler.cz

Kép forrása: https://manuscrap.wordpress.com

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: Pinterest

Kép forrása: i.pinimg.com

Kép forrása: https://hu.pinterest.com

Kép forrása: https://www.google.co.ve

Ötletelő: Nárcisz

Szállj ide,

szállj oda,

ez a virágszálloda.

Égre nyíló ablaka,

rétre néző ajtaja,

lepkeszárny-függönye,

a csillárja száz bibe.

Szállj ide,

szállj oda:

most nyílt meg a szálloda.

A. A. Milne: Kicsi sárga nárcisz

Sárga kerti kalapja,
Zöld ruhája volt,
Bókolt a déli szélnek,
Fel és alá hajolt.
Nekifordult a Napnak,
Társának súg, beszél,
Sárga fejét himbálva:
,,Meghal a tél:"

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: Found on parscaeli.com

Kép forrása: www.pinterest.com

Kép forrása: Found on creativitaorganizzata.it


Kép forrása: Found on sweetsomethingdesign.blogspot.com

Kép forrása: Found on laclassedellamaestravalentina.blogspot.com

Kép forrása: Found on blog.mpmschoolsupplies.com

Kép forrása: http://nounoudunord.centerblog.net

Kép forrása: Found on makeandtakeswww.pinterest.com

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

Kép forrása: thecraftykitty.co.uk

Kép forrása: /www.google.com.tr

Kép forrása: .pinimg.com

Kép forrása: www.vytvarne-namety.cz

Kép forrása: http://www.sunhatsandwellieboots.com/

Kép forrása: i.pinimg.com

Kép forrása: http://www.themockturtle.com

Kép forrása: /hu.pinterest.com

Manó konyha: "Ibolya, ibolya, virítsz már a réten"

Kép forrása: makkakonyhaja.wordpress.com

Várfalvy Emőke: Tavaszvirág mondóka

Virágzik a hóvirág,

Ébredezik a világ,

Virágzik az ibolya,

Szellő édes illata,

Virágzik a krókusz,

Tündér hókusz-pókusz,

Virágzik a kikerics,

Itt a tavasz, mese nincs!

Székely Dezső: Tavaszváró
Ibolyalevélen
bogárka- könnyek.
Nehéz a sírás,
nevetni könnyebb.
Derül az ég is,
örül a napnak.
Gyere szép tavasz,
ölbekaplak!

Zelk Zoltán: Ibolya

Ibolya, ibolya,
virítsz már a réten,
gyönyörködsz este a
víg tücsökzenében.

Tücsökzene ringat
este elalvásra,
hajnalban megfürdesz
az ég harmatába'.

Napfény az ebéded,
szellők simogatnak:
így élsz szép vidáman,
hírnöke tavasznak

Szilágyi Domokos: Két ibolya-vers
(részlet)
Pislog az égbolt,
susog a bokor,
bokor alatt aluszik az
ibolyacsokor.
Ébred az ibolya,
belepi a rétet,
reggel az ég csudakék,
de a mező kékebb.

Ibolya szirup:

Hozzávalók: 2 bögre (2 dl-es) ibolya virág (lazán, nem belenyomkodva), 50 dkg nádcukor, 1 citromleve, 1/2 l + 2 dl víz

A 2 bögre virágot leforráztam a 2 dl vízzel, bele egy citrom kifacsart leve és ázott úgy 4-5 órát, ez jó lett volna ha egy egész éjszakát ázik :) Az 50 dkg nád cukor, fél liter vízzel szirupot főztem és amikor már megfelelő volt az állaga beleszűrtem az ibolya levét, felforraltam és üvegbe töltöttem.

Ibolya szörp:

fentiek szerint készült, de nem fél liter, hanem két liter vízzel. Ezt forrón üvegbe raktam és kidunsztoltam.

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

A szörp mellé készült ibolyás jégkocka is, amit egyszerűen a jégkockatartóba egy-egy virágot dobtam a vízbe és kifagyasztottam. Amikor a jégkocka elkészült, átraktam őket egy zacskóba, így bármikor ki tudok venni egy-egy szemet.

Forrás : http://www.tepszi.hu

Ibolya kandírozása

Kép forrása: www.nlcafe.hu

-Az ibolya szárát ollóval vagy késsel vágjuk le, az a legjobb a növénynek. Csak kinyílt virágokat szedjünk le. (Szabó György bükki füvesember)
-minél hamarabb dolgozzuk fel. ha nincs időnk a szedés után, tegyük hűtőszekrénybe.
-Jól mossuk meg, hogy ne maradjon erdei-mezei lakó benne, szárítsuk meg kiterítve, és már kezdhetjük is.

Én nem a tojásfehérjés módszert választottam, hanem fél adag vízből és egy adag cukorból szirupot főzünk, de nem sokáig, épp csak amíg a cukor elolvad és egynemű lesz a folyadék.

Az ibolyák szirmait kenjük be jó alaposan a tojáshelyettesítő porral vagy a cukorsziruppal egy tiszta ecset segítségével, majd forgassuk azonnal porcukorba. Jó alaposan, mindenhol fedje a cukor, de ne túl vastagon. Fektessük le őket egy nem ragadós felületre-én befőzőcelofánt használok. Hűvös, nem párás helyre teszem száradni 3-4 órára.

Zárható fémdobozban fél évig is eláll.

Tapasztalataim:

  • -szárastól dolgozom vele, mert sokkal könnyebb fogni, nem leszek csupa ragacs. Száradás után levágom vagy lecsípem. Elteszem egy zacskóba amit leforrasztok, és télen mehet teába,szirupba. (Nyálkaoldó hatásánál fogva köptetőként használják légzőszervi megbetegedésekben. A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Enyhíti a köhögéstasztmát, szájüregi gyulladásokatés a hörghurutot )
  • előfordult, hogy megunván a pepecselést, belemártottam a tojáshelyettesítő porba vagy a cukorszirupba. Ezért a cukor nagy darabokban, összecsomósodva rátapadt, majd később hajlamos volt leperegni. Nem egy nagy tragédia egyébként, de szebb lesz az ecsetes módszerrel, jobban látható a virágocska szép formája.
  • nekem a sütőben való szárítás nem vált be, összeesett a cukor nedvességtartalmától, vagy nagyon kemény lett. maradok a levegőn szárításnál. Ha kell, egy egész éjszakán át is hagyjuk nyugodtan, az a fő hogy teljesen száraz legyen, különben nem tartható el sokáig.
  • A cukrot, amibe mártogattam, el szoktam tenni sütihez vagyteához,mert enyhe, finom ibolyaíze lesz.
  • A nem túl szépen sikerült darabokat össze lehet törni, és szintén teához,süteményhez ízesítőként használni.

Forrás: http://cukorlabor.eu

Ibolyás cukor

Hozzávalók:
  • zöldjétől megfosztott ibolyaszirom
  • cukor
  • légmentesen záródó üveg

Ibolyás-mascarponés tekercs

Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt (lehet 8 dkg finomlisz + 2 dkg mandulaliszt)
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ibolyaszörp vagy likőr (vagy mandulalikőr)
  • ibolyavirág

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, egészen fehéredésig, a tojásfehérjéből pedig kemény habot verünk. Amikor elkészültünk, és a liszt egy részét óvatosan a tojássárgájához adjuk, összedolgozzuk. A maradék habot és lisztet is
hozzáadva - inkább csak átforgatva - vegyítjük össze, ügyelve arra, hogy liszt- vagy habfoltok ne legyenek benne.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, ujjnyi vastagra elsimítjuk a piskótatésztát. Előmelegített 180 °C-os sütőben pár perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve melegen és a papírral együtt 2-3 szor összegönygyöljük, majd a papírt eltávolítva és visszagönygyölve hűtjük ki, a tekercs formáját így megtartja.

A mascarpone krémsajtot a vaníliás cukorral habverő spirállal közepesen felverjük, 2 adagban adjuk hozzá a tejszínt, amellyel együt kemény habot verünk. Ízesítjük a likőrrel, és belekeverjük a friss ibolyaszirmokat.

A tekercset megtöltjük, majd bevonjuk a krémmel, és díszítjük ibolyával.

Megjegyzés:

Más ehető virággal - pl. orgona, körömvirág, sarkantyúka, levendula stb. - is díszíthető.

Ibolyás palacsinta

Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • kb. 16 palacsintához:
  • 10 dkg liszt
  • 1 nagy tojás
  • 2 teáskanál cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár csepp citrom
  • 1 evőkanál olaj
  • 8 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 2-3 csokornyi ibolya
  • kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.

Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
A megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztát is így süssük meg.

Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, így kínáljuk.

Kép forrása: Found on rileymadel.blogspot.com

Ibolyás nyalóka:

Hozzávalók:

2 csésze cukor
2/3 csésze kukorica szirup
2/3 csésze viz

Jó étvágyat!

Kacatos: a tojástartó (tavasz)

Tavasz

Székely Dezső: Tavaszváró


Ibolyalevélen
bogárka- könnyek.
Nehéz a sírás,
nevetni könnyebb.
Derül az ég is,
örül a napnak.
Gyere szép tavasz,
ölbekaplak!

Kép forrása: www.pinterest.com

http://www.iheartartsncrafts.com/egg-carton-flowers-kids-craft/

www.happy-mothering.com

Kép forrása: www.hellowonderful.co

Kép forrása: Színes Ötletek - a kézügyes blog

Kép forrása: www.goodshomedesign.com/

Kép forrása: Red Ted Art

Kép forrása: keepingbee.org

Kép forrása: pinchxeverything.blogspot.com

Kép forrása: Found on greenkidcrafts.com – Pólya Gabriella társaságában.

Kép mentése: Found on funstructions.com

Kép forrása: buggyandbuddy.com

Kép forrása: buggyandbuddy.com


Forrás: http://www.sugaraunts.com/2015/03/spring-robin-counting-fine-motor-busy.html

"Fecske csalogató" hét

Fehér Ferenc: Fecske

Villás farkú fecske,

gyönge még a teste.

Erőtlen fióka,

tenyerem lakója.

Villás farkú fecske,

repülsz te még messze,

szállni fogsz az égbe…

Ha szeretsz, majd nézz le!

A hazánkban élő fecskefajok:

Füsti fecske:
Kép forrása: Hortobágyi Madárpark
Molnárfecske:
Kép forrása: Lóki Csaba
Partifecske:

Kép forrása: Szép Tíbor
"Vigyázz a madárra!"

Forrás: http://fecskefigyelo.mme.hu
Kép forrása: Hiradó
Figyelem! Szigorodnak a szabályok: Idén éprilistól már nem csak a kifejlett madarakat és a tojásokat tilos elpusztítani, hanem a fészkeket is tilos leverni.
Számos eszköz áll rendelkezésünkre, melyek alkalmazásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy évről-évre minél több fióka repülhessen ki a fészkekből.
Füstifecske  és molnárfecske fészek (990 Ft) és, hogy ne legyen a járdánk sem koszos "fecskepelenka" (700 Ft) is rendelhető ahttp://www.mme.hu/bolt/katalogus/madarbarat-eszkozok/fecske-mufeszkek oldalon.
Segíthetjük a madarakat a kertben, udvaron kialakított sárgyűjtő helyek kialalkításával:

Sárgyűjtő hely a kertben

"Amennyiben a kertben szeretnék sárgyűjtő helyet létesíteni, első lépésben ásóval vagy kapával tisztítsuk meg a fűtől a talajt. Ezt követően ássunk egy sekély, mintegy fél ásónyomnyi mélységű gödröt, amit béleljünk ki műanyag fóliával. Ez megakadályozza a víz elszivárgását, segíti a sárgyűjtő hely kevesebb munkával való nedvesen tartását. Ha ezzel megvagyunk, a kiásott föld nagyobb göröngyeit ásóval vagy lapáttal aprítsuk fel, a gyökereket, ágakat, köveket szedegessük ki, majd a „finomított” talajt lapátoljuk vissza a fóliára. Belocsolás előtt simítsuk el a földet úgy, hogy kissé a gödör belseje felé lejtsen. Különösen füstifecskés területen érdemes a sárba száraz füvet keverni, a madarak a nedvességtől felpuhult szálakat kötőanyagként beépítik a sárgombócok közé. Ha lehetőségünk van rá, agyagos földet használjunk, mert ez még jobb tapadást biztosít."

Forrás: http://www.fecskefigyelo.mme.hu
Tálcás sárgyűjtő:
Panel- és irodaházakban, lakótelepeken, betonos udvarokban, ahol még ennyi talaj sincs vagy nem szeretnénk a gyepet feltörni, a fecske sárgyűjtőhelyet 40-50 cm átmérőjű kerek, vagy 100x50 cm-es műanyag virágalátét tálcákba készíthetjük el. A kellően finom földet egyszerűen szórjuk bele, simítsuk el, majd öntözzük mindaddig, amíg meg nem áll rajta a víz. A tálcás sárgyűjtőt hagyhatjuk a földön, de erkélyen, teraszon kis asztalra vagy párkányra téve kínálhatjuk fel a fecskéknek.
Forrás: http://www.mme.hu/sargyujtohelyek

Fecske

Puha fészek melegén
fiatal kis fecske
kíváncsian egyre csak
édesanyját leste.

Kicsi fecske csivitel
kora reggel óta.
„Mondd, anyuka, hogy leszek
jó fecskefióka?”

Sárból hogyan tapasztunk
fészket ilyen szépen?
S hol a napfény, amikor
felhő van az égen?

Ősszel hová repülünk
olyan nagyon messze?
S mondd, ott túl a tengeren
hegy és folyó lesz-e?

Csicsereg és kukucskál,
jobbra, balra, szerte.
Felröppen egy szúnyogért,
s ni, már le is nyelte!

„Jól csináltad, fiacskám,
éppen, ahogy kellett!
Majd megtanulsz minden mást is
édesanya mellett!”

(Kvitko B./Radó Lili fordítása)

Kép forrása: lenvirag.blogger.hu

Várfalvy Emőke: Egy iciri piciri kisfecske

Egy iciri-piciri kis fecske,

Beleszorult az ereszbe,

A mamája csipogva kereste,

Hol bujkálsz apróm, Te Kedveske?

Jaj, beszorultam az ereszbe!

Sírta az aprócska nyelvecske,

A mamája jött és kiengedte,

S nevetve repdes a kis fecske.

Az elkészítés menete: https://www.youtube.com/watch?v=t59_WZ_-22M

Mentovics Éva Fecskefészek

Kisfecskéknek kényelmes 
pihe-puha ágya -
sárból van a kis fészek, 
tollból meg a párna.

Eresz alá építik, 
így ha vihar támad,
megvédi a háztető 
a kis fecske-házat.

Találós kérdések:

  • Ficsicsergek, csicsergek,villás farkam tavaszt lenget.
  • Sárból rakott vár a házam,Reggel, délben, este látom.Gazdájának háta bársony,Farka villa, hasa vászon.
  • Vászon a nyaka, muzsika a szája,bársony a háta, villa a farka.

Játék: Fecskék a dróton
A teremben a földön két-három vonalat húzunk, v. anyagcsíkokat fektetünk le. A játékban a gyermekek lesznek a kis fecskék, akik menetirányban futkároznak. Figyelniük kell nagyon, mert amikor az óvónő jelez, gyorsan odafutnak egy vonalhoz ( kötélhez ) és megállnak rajta. Majd az óvónő újabb jelzésére tovább futhatnak.


Kép forrása: http://kockolada1.blogspot.hu
Kép forrása: www.google.com
Kép forrása: i.pinimg.com
Kép forrása: fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net
Gyerekdal: Gryllus Vilmos: Füstifecskék - https://www.youtube.com/watch?v=FIY5t8m1Ha8
Megjöttek a fecskék,
javítják a fészket,
amikorra kellett,
minden fészek kész lett.

Tátogatva néznek
bentről a fejecskék,
megszülettek végre
a kis füstifecskék!

Feedek
Megosztás