Kép forrása: http://awesomekidsactivities.com/games-with-pumpkins/

Mozgásos, fejlesztő és ügyességi játék ötletek

Tökgurítás, tökgurító „verseny” akadályok kerülésével

Tök szállítása talicskában

Mozgást utánzó játék: (A gyerekek vonalban állnak egymás mellett. Az első kiáll a többiek elé és mozgásokat mutat, amit utánozni kell. Amikor a többiek más „mutatót akarnak, akkor azt mondják: „Tejbekása lipitylotty, tökkáposzta kapaszkodj”, akkor a „mutató” a sor végére megy, és azt mondja ”Hazamegyek, hazamegyek, tököt eszek.” és a következő gyerek mutat.)

Tökfogó: Ki lesz a tökkel ütött? (A fogónál van egy kis tök és futás előtt azt mondja: „Este virágzik a tök, én a fejedre ütök”. Akit megfog annak a fejét „megkoccintja a tökkel és az azt kiabálja: „Égszakadás, földindulás, fejemen egy koppanás. Én vagyok a fogó!)

Futójáték (Az egyik gyerek a tök, a másik az árus és egy gyerek a vevő. A vevő körbe jár és kiválaszt egy „tököt” és megkérdezi: „hogy ez a tököcske? Száz arany pengőcske. Annyit érte nem adok, inkább körbe szaladok!”. Az árus és a vásárló ellentétes irányban körbe szaladnak, és aki előbb visszaér az lesz a következő vásárló, a másik a tök.)

Tök átugrás (Hány tököt tud átugrani)

Célbagurítás tökkel, tökre

Tök piramis építése időre

Érzékelő játék: Mi van a zsákban? (kukoricaszemek között tökmag, tollpihék között kukoricaszem stb.)

Versenyjáték (finommozgás fejlesztés): tökmag és kukorica szétválogatása fa csipesszel

Kép forrása: /hu.pinterest.com

Nyelvtötők:

Öt ördög öt tököt gödörbe dögönyöz.

Tökkelütött ördög töméntelen tökmagot tarisznyába tömköd.

Görögdinnye, török tök, szerda után csütörtök.

Kép forrása: Jennifer Gallant

Mondókák

Csiteri, csütöri, csütörtök

Tököt lopott az ördög,

Nem is ette, nem is itta,

Liba ólba beledugta.

Kép forrása: Pinterest

Csiteri, csütöri, csütörtök

Dinnyét lopott az ördög,

Bugyogójába dugta,

Úgy vitte a pokoolba.

Kép forrása: Szamóca kiskertész-tanoda

"Sütőben a tökmag,

befűtöttünk tegnap,

ripeg-ropog, zeng a nád,

szél röpíti víg dalát.

Ég öt éjjel, öt nap,

odasül a tökmag. "(népköltés)

Görögdinnye, török tök,
szerda után csütörtök.
Török, török hömbörög,
egy zsák diót megtörök.
Csörgő-börgő mogyoró,
te leszel most a fogó!

Kép forrása: Found on buzzfeed.com

Versek:

Kép forrása: www.firefliesandmudpies.com

Elek Péter. Tök bácsi


Volt egyszer egy tökmagocska,
valaki a földbe dugta.
Növesztett egy hosszú indát,
hosszú indán egy bogyócskát.
A bogyócska felkiáltott:
ha megnövök, elsétálok!
Egyre nagyobb lett tökfeje,
most már elsétálhat vele.
El is indult a tök bácsi,
nem tudta, hogy így fog járni.
Elején járt sétájának,
megfaragták töklámpásnak.
Világított a sötétben,
kitartóan, dühös szélben.
Tudta mi lett feladata:
mosolyt csalni az arcokra!

Kurczina Tímea: Töklámpás


Udvarunkon,

tölgyfa mögött találtam egy szép nagy tököt.

Kifaragom egykettőre töklámpás lesz majd belőle.

Több lyukat is vágok rája: legyen szeme, orra, szája.

Üregébe lámpát teszek. megcsodálja minden gyerek!

Mese:


Kép forrása: http://www.craftaholicsanonymous.net

Mátyás király ajándékoz

Szeretett adni, annyi bizonyos. Az arra érdemeseket, ügyeseket, szorgal­masokat jutalmazta, ahogy csak tehette.

Az ítélete szerinti méltatlanokat, mihasznákat, naplopókat, csalókat, ha­zudozókat csúfolta, büntette.

Egyszer egy szegény ember a maga kis kertecskéjében akkora sütni való tököt talált fölnevelni, hatan ráülhettek egyidejűleg. A gyerekei is dicsekedtek vele: akkora tökünk van, hogy hat fölnőtt ráülhet, akkora tökünk van, hogy ha szorul a helyzet, heten is ráülhetnek.

A szájtáti népek látására jártak, hogy is tud ekkora tök nőni egy szegény ember kicsinyke kertjében.

Gondolta a szegény ember, ha ennyien csudájára járnak, hát mennyire megörül majd a király, ha megmutatja neki.

Kapta, fogta magát, a tököt óriási szőrszütyőbe tuszkurálta, s a teherrel fölcihelődött Budára. Az ajtónállók sietve a király elé bocsájtották, nehogy a lábukra ejtse a szegény cipekedő ember a tököt. Mert azt meg kellett, mondja, hogy mit visz. Óriás tököt. Sütni valót.

Beengedték a szegény embert, aki a királynak kijáró tisztelgő hajlongások után előmutatta jövetele okát, a tököt.

Az ajándékban mutatkozó tiszteletnek a király szemlátomást megörült, azonnal az oldalszobába vezette a tökös embert, hogy ott tegye le terhes ajándékát. Kicsinység kikérdezte a tehertől lihegő tököst, hogy miképp fért el ekkora gyümölcs a tenyérnyi kertecskében, mire megtudta, hogy a kert kerítését mindig kijjebb ásogatták, szinte a szomszédot is kitökölték már a sütni valóval.

A király ezt nagy örömmel tudomásul véve, némi aranypiculákkal útjára engedte a tökajándékozó embert azzal a meghagyással, hogy útközben n éhezzen, szomjazzon.

Ballagott a szegény ember hazafelé, a király dicséretétől se éhség, se szomjúság az úton nem gyötörte, az arany piculák szépen csilingeltek Majsáig. Ott éppen hetivásári nyüzsgés kavargott, vett a pénzén két girhes, de jó kiállású, hízónak való süldőt. Azzal állított haza.

Ahogy a felesége megtudta az ura nagy dicsőségét, le se tette a kezéből s szitát, végigfutotta a hírrel az egész falut. Így jutott fülébe a tőszomszéd megelőzött gazdájának is a szegény ember szerencséje.

Ezen elgondolkodott. Ha Mátyás király egy közönséges sárga bélű tökért ilyen nagylelkű pénzeket szurkol a szegény ember markába, ő bizony megajándékozza a királyt a két legszebbik ökrével, de tudomisten ád érte annyi aranyat, a megmaradt hat ökör is csak nagy kínnal, szuszogással húzza haza a tehertál recsegő szekeret. Akkor lesz ám nagy ámulat meg bámulat a faluban.

A király a hatökröst is nagyra tárt karokkal fogadta, míg megkérdezte, mi jóban forog a palota pádimentumán.

Mire mondja a hatökrös, hogy két legszebb ökrét hozta a királynak ajándékba, de mivel a palotaőrök a lépcső aljánál följebb nem engedték, ott állnak az ajándékok, a király ablakából is látni lehet őket. Ahogy látta is őkegyelmessége.

A királyi elfogadás mindenkori kérdései közé tartozott annak a kitudako­lása, hogy honnét való az ember, meg az ajándéka. Amikor meghallotta, hogy badallói, mindjárt tudta, honnét fúj a szél. Mivel a tegnapelőtti töka­jándékozó ember is Badallóból szerencséltetett.

Nosza, vezette is Mátyás király a hatökröst az oldalszobába, és annak ajándéka viszonzásául az óriás tököt markoltatta meg a hatökrössel. Az ilyen királyi kegy is parancsnak számít. Megtagadni ki is merhetné?

Búcsúzás közben azt mondta a király, hogy a két, ajándékba kapott ökrét meg adja oda Badallóban a tökös szomszédnak. Mert megígérte volt neki, hogy az útiköltséget megtetejézi majd. Adja oda, mint a király ajándékát, jó egészséget kívánva annak is, meg a kedves családjának.

A király kívánsága megkerülhetetlen parancsnak számít. Mit tehetett a hatökrös. Átvezette a két legszebb ökrét a szegény ember portájára, mint a király ajándékát, miközben ő meg a méregtől pulykavörösen előkapta az erdőirtó nagyfejszéjét, ízzé-porrá szabdalta az óriás tököt, minden darabját átdobálta a szegény ember udvarába. A hízónak valók éppen kint szala­doztak. Nekiestek. Éltek rajta két hétig. Jókedvűen röförésztek.

Kép forrása: bawimy-sie.blogspot.com

Töklámpás faragás:

Kép forrása: womansday.com

Tökmag pirítás:

A tökből a tökmagokat legegyszerűbb kanállal kiszedni, viszont ilyenkor természetesen velük jön a tökmag húsából is egy kevés, illetve a tök "szálas" belseje. Tegyük az egészet egy szűrőbe, és csapnál, folyó víz alatt dörzsöljük ki ujjal a magokat, válasszuk le őket a húsról.

Következő lépésben egy tálat töltsünk meg a két harmadáig vízzel, majd adjuk hozzá a magokat, és utána annyi sót, hogy az edény teli legyen. A vizet keverjük el minél alaposabban a sóval, majd hagyjuk állni a magokat 12-48 órán át a vízben. Ezután öntsük ki az összes vizet a tálból, a tökmagokat pedig papírtörlőn szárítsuk meg. Ha szárazok, akkor nekiláthatunk fűszerezni: sózzuk meg őket egy kicsit, egy leheletnyi csilipor is kerülhet rájuk, majd a végén egy bögre tökmaghoz kb. egy evőkanál olajat adjunk hozzá, és alaposan forgassuk meg benne a magokat.

A sütés része nem túl bonyolult sütőpapírral bélelt tepsiben betesszük a magokat egy 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 45 percig sütjük őket amíg meg nem barnultak - kb. 45 perc. Fontos, hogy ne hagyjuk leégni őket, ezért 5-10 percenként rázogassuk át őket. Ha kész vannak, kicsit hagyjuk kihűlni őket, majd már fogyaszthatóak is.

Tökmagból:

Kép forrása: greeningsamandavery.typepad.com

Kép forrása: http://alittlepinchofperfect.com

Tökmag festése:

Egy nylonzacskóba csepegtess ételfestéket, és egy kevés alkoholt, majd tedd bele a tökmagot! Addig rázd, míg el nem oszlik a festék! Kész...terítsd ki egy papírtörölközőre száradni!

Tökmagos sütemény:

Hozzávalók

1 kg liszt, 2 csomag (5dkg) élesztő, 2margarin, ½ bögre tej, 2 doboz fejföl, 3 tojás, ½ dl étolaj, 2 evőkanál cukor, 1 jó marék apróra vágott tökmag, 1 mokkáskanál só.

Az élesztőt a tejben, cukor hozzáadásával felfuttatjuk, és hozzáadjuk a szitált liszthez. Jól átdolgozzuk, majd hozzáadjuk a fejfölt, tojásokat (kevés tojást hagyunk a kenéshez), a puha margarint, és jól összedolgozzuk. Végén hozzáadjuk az étolajat, de azzal már lazán gyúrjuk, csak átlevegőztetjük. 1 óráig kelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, bevagdossuk. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk a vágott tökmaggal, és sütőpapíron forró sütőben sütjük.

Illatos sütőtökös kevert sütemény:

Hozzávalók
1 tojás
csipet só
10-15 dkg sült sütőtök
10 dkg cukor
1 dl olaj
2 dl tejszín
2 kk fahéj
1 púpos kk szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
20 dkg liszt

A recept olyannyira egyszerű, hogy elrontani nem lehet. Keverünk, kavarunk, végül megsütjük.