Manó konyha: Pitypang

Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Sérülés hatására minden részéből sárgásfehér tejnedv csurog ki, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található. Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin, amelyeknek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya évszakonként változik. Változó keserűanyag-tartalma virágzás idején a legnagyobb.

A pitypangot már az ókorban is használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.
A népi gyógyászatban igen elterjedt, több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják. Gyökere megpörkölve feketekávé-pótló. Élelmezési jelentősége a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek.
A népi gyógyászatban több mint 500 különböző néven ismerik, tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelékalapanyag.
Pongyola pitypang Népies nevei. Asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, májusi virág, női hűség, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág.
Leírása. Évelő, levélrózsás növény, melynek vastag, húsos, tejnedvet tartalmazó gyökere van. Sokfejű gyöktörzse minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű tőkocsányt fejleszt. Számos levele felálló vagy lefekvő, 10-20 cm hosszú. Alakjuk megnyújtott visszás tojásdad. Ritkán épek, rendszerint kacurosak vagy öblösen fogasak, lefelé görbülő fogakkal, háromszögű vagy keskeny szeletekkel. A levelek a nyélre hosszan lefutók. A tőkocsány 5-10 cm magas, csöves. A virágzat (fészek) 20-25 mm hosszú, 30-35 mm átmérőjű. A virágok aranysárga színűek, csak napos időben nyílnak.
Összetéveszthetősége. A cikória tőlevélrózsás alakjával lehet összetéveszteni.
Előfordulása. Gyomnövényként mindenféle gyakori, szántókon évelő kultúrákban (lucerna, herefélék stb.), gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, házikertekben. A levelek formája a különböző termőhelyeken nagyon változatos.
Felhasználása. A tőlevélrózsa fiatal leveleit felhasználhatjuk saláta- és főzelék-alapanyagnak. Télen is fogyaszthatjuk, ha a gyökerét már ősszel, ill. fagymentes téli napon kiássuk, és homokos földdel teli ládába ültetve megöntözzük, papírral betakarva, hűvös helyre téve kihajtatjuk. Ha nem kedveljük az enyhén kesernyés ízt, akkor feldolgozás előtt a leveleket kb. 2 óra hosszat vízben tanácsos áztatni. Továbbá tanácsoljuk, hogy keverje ízlés szerint olyan lágy, harmonikus zamatú növényekkel, mint a libatop, a tyúkhúr, vagy medvetalp. A levélrózsák védelmében lévő virágbimbó­kezdemények pompás zöldségalapanyagnak számítanak. ízük igen hasonlatos a kelbimbóéhoz. A fiatal, még szőrös fészekvirágzatot sós-ecetes vízben eltéve, kapribogyó pótlására is felhasználhatjuk.
Gyűjtési ideje. Márciustól májusig a fiatal levelek és a virágbimbók gyűjthetők. Gyökerét ősszel gyűjtjük.
Hatása kívül, belül
Étvágygerjesztő, vizelethajtó, epeműködést serkentő. Erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet. Teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére. Segíti az emésztést, javítja a gyomor működését.A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegíti a hólyagfertőzések gyógyulását. A levél vízhajtó hatású, a vesék működését szabályozza, fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztítja, az epehomokot és az epesarat eltávolítja a szervezetből. A növény alkalmazása alkalmas az epekőkialakulásának megakadályozására.
Vércukorszint szabályozó hatása is van, mely valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető. Az inulin egy poliszacharid rost, mely hosszúláncú ismétlődő fruktóz molekulákból áll és megelőzi a vércukorszint ingadozásait.
A növénynek nincs ismert káros mellékhatása, ezért terhes vagy szoptató nők is bátran fogyaszthatják!A gyermekláncfű levelei a szénhidrátbontó enzimek termelődését is serkenti, így testünk kevéssé lesz hajlamos azokat zsírokként tárolni.Csökkenti a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat, mely a magasösztrogénszint tünete.A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van azemlékezőképességre.A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír.
Forrás: http://zoldorokseg.blogspot.hu
Pitypangméz
300 db pitypangvirág, 1 kg cukor, 2 citrom, 1,5 liter víz.A virágokról csipkedjük le a szárakat és tegyük fel főni a felkarikázott citrommal együtt. Főzzük kis lángon 1 órán át (fedő nélkül), majd szűrjük le. A virágokat-citromkarikákat gyomkodjuk ki, sok lé maradhat benne. A leszűrt főzethez adjuk hozzá a cukrot és forrás után 30 percig főzzük. Töltsük üvegekbe és dunsztoljuk ki.Finom mézíze van. Ha kevesebb cukorral készítjük, szörpnek is jó. Ezzel a módszerrel készíthetünk ehető virágokból mézet (levendula, körömvirág, stb... friss fenyőhajtás) vagy szörpöt.
Kép forrása: noivilag.hu
Pitypang szörp:

Hozzávalók:

2 marék pitypang

1 kg kristálycukor

1 db citrom leve

1 l víz

  • Tegyük fel főni 1 liter hideg vízben, amikor bugyogni kezd, vegyük le a tűzről, és lefedve egy éjszakáig hagyjuk állni a főzetet.
  • Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromot.
  • Nagyon kis lángon melegítsük, úgy, hogy ne forrjon, ha forrni kezdene, kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk kicsit hűlni.
  • Amikor már szörp állaga lett, kivettem belőle, és forrón üvegekbe töltöttem, az üvegeket száraz dunsztba tettem.
Forrás: http://anapfenyillata.cafeblog.hu
Kép forrása: Sokszínű vidék

Gyermekláncfűvirág-zselé:

Hozzávalók: 50 dkg gyermekláncfűvirág, 4 lime, 1 narancs, 1,5 l víz, 1 kg zselécukor. A gyermekláncfűvirágokat alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szárazra, és a darabokra vágott lime-mal, naranccsal és a vízzel kb. egy óra hosszáig főzzük. Ezután simítsuk át a masszát egy szitán, adjuk hozzá a zselécukrot, és még öt percig főzzük. Végül még forrón töltsük csavaros üvegekbe. Agar-agarral is zselésíthető … Ez a zselé még hideg téli napokon is visszahozza majd a gyermekláncfű virágainak illatát …”

Kép forrása: www.pinterest.com

Pitypangsaláta

25 dkg pitypanglevél, 20 dkg márványsajt, 10 dkg füstöli szalonna, 10 dkg vajban pirított kenyér, 2 evőkanál tejszín, 2 héjában főtt burgonya, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, bors.
Egy nagy tálban összekeverjük a tejszínt, ecetet, a szétdörzsölt fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított pitypangot, az apró kockára vágott főtt burgonyát és az ugyancsak apróra vágott sajtot.A szalonnát előzőleg 5 percig vízben kell forralni és utána szárazra törölni. Tálalás előtt serpenyőben megpirítjuk a füstölt szalonnát, és az apróra vágott kenyeret, majd mindkettőt a salátába keverjük.
Kép forrása: http://www.rd.hu
Pitypangbor.
Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.
Forrás: http://szellemafazekban.blogspot.hu
"Gyerek kávé" készítése a gyükerekből
A gyökereket alaposan megmossuk és sütőben kb. egy órán keresztül 50 C-on szárítjuk, majd durvára őröljük. Jól záródó üvegben, dobozban tároljuk.
Pitypangos alma-banán turmix
Hozzávalók
10-15 db pitypanglevél
1 db pitypangvirág
1 db érett banán
1 db golden alma
3 dl víz
1 bio citrom leve és héja
op. méz
A tisztítás után, daraboltam, a botmixer tartályába rakosgattam,
majd hozzáöntöttem a vizet és 4 perc alatt krémesre turmixoltam.
Nagyon finom! A citromot azért tettem bele, mert túl édes volt nekem,
aki nagyon édesen szereti, még tehet hozzá mézet.
Kép forrása: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu
Egészségetekre!

Manó konyha: orgona

 

Kép forrása: Found on facebook.com

Az orgona nevének kanyargós története van. Latin neve (Syringa) a görög syrinx szóból ered, ami csövet, sípot jelent. A görög mitológia szerint Syrinx nimfa, Pán, a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. A rettegett hangú Pán (aki puszta hangjával egész hadseregeket volt képes vakrémületbe - pánikba - kergetni) ebből a nádszálból készítette közismert sípsorát. Főleg a tavaszi nedvbőség idején hasonló sípokat lehet fabrikálni az orgona vesszőiből is. Valószínűleg innen származik - némi áttételezéssel - a magyar orgona név, amely a templomi hangszer sípjaira utal.

A név elég lassan nyert polgárjogot, mert Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály az 1807-ben megjelent Magyar Fűvészkönyben még lilának nevezte a mai orgonát - a francia elnevezése (lilas) után -, de ez a névhonosítás nem bizonyult eredményesnek. Bármilyen furcsa, az orgona hazánkban nem őshonos növény. Valószínűleg a Balkán-félszigetről származik, és onnan került Törökországba. Csak a 16. században figyeltek fel rá az ott járó kutatók; a szultán udvarából hozott orgona először 1589-ben virágzott Busbecq követ bécsi kertjében. Erősen őrizhették a szép virágú cserjét, mert csak sokára vált ismertté. Igazi "virágkorát" a biedermeier korban élte, amikor számos faja, fajtája és kultúrváltozata egy kertből se hiányozhatott. Mostanában, amikor hajlamosak vagyunk a régi divatok felelevenítésére, talán az orgona iránti nosztalgiánk is felébred.

Kép forrása: homebisztro.wordpress.com

Orgonás cukor:

Hozzávalók:
• 360g kristálycukor
• 20g orgonavirág

Pontosan nem kell mérni a mennyiségeket, elég csak nagyjából. Az arány, két csésze (szűken véve) cukorhoz egy csésze friss orgona.

1. lépés
Az orgona virágait leszedjük a növényről. Megmossuk, és megszárítjuk egy éjszaka alatt. * Nem kell a virágot kiszárítani, csak annyira, hogy ne legyen vizes.

2. lépés
Előkészítjük az üvegeket. Jól kitisztítjuk majd 100 fokos sütőben kb. 50-10 percig „sütjük”. Ezzel fertőtlenítjük.

3. lépés
A száraz és már kihűlt üvegekbe teszünk egy vékony réteg cukrot, majd egy vékony réteg orgonavirágot, és így tovább rétegezzük míg tartanak az alapanyagok.

4. lépés
Lezárjuk az üveget és sötét helyre tesszük. Néha megrázogatjuk. Pár nap múlva, ha úgy jobbnak látjuk, egy késes élű robotgéppel ledarálhatjuk.

Forrás: https://homebisztro.wordpress.com

Kép forrása: www.mytaste.hu

Orgona szörp:

Hozzávalók:
  • 4-5 nagy fürt orgonavirág,
  • 1 liter víz,
  • 1 kg cukor,
  • 1 tk cirtomsav.

Az elkészítés menete:

Az orgonavirágokat leszedegetem a zöld száráról. Ez igen hosszadalmas feladat, de megéri a fáradozást. (Én a Dédimamának adtam ki feladatnak, és Ő boldog volt, hogy segíthet. Szorgosan szedegette a virágocskákat. :) )

A kész szörpöt steril üvegekbe töltöttem, fejre állítottam, és száraz dunsztban hagyta kihűlni.

A szörpöt felhígítva igazán kellemes aromájú italt kapok végeredményül.

Forrás: http://picibaba.hu

Orgona szirup:

Hozzávalók: 1 kg kristálycukor- 4 nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai- egy citrom leve, vagy egy fél mokkáskanál citromsav (opcionális)- csapvíz

Orgonaszirup elkészítése:

Nem fogjuk főzni, mert ez hidegen készül. Ennél a receptnél a kristálycukornak azt a tulajdonságát fogjuk kiaknázni, hogy elszívja környezetétől a vizet. Nem kell mást tenni, mint fogni egy 1.7 literes befőttes üveget, szórni az aljára egy kis cukrot, majd egy sor orgonavirágot, egy sor cukrot, egy sor orgonavirágot, és megint egy sor cukrot. Ezt mindaddig ismételgessük, míg el nem fogy a cukor. Az orgonavirágból első nekifutásra nem fog mind beleférni az üvegbe, így a betakarítást is érdemesebb több fázisban csinálni. :-) Elsőre nagyjából egy szatyornyi orgona lecsipegetett virágjai férnek el egy kiló cukorral együtt az üvegben.
Ha megvagyunk a rétegzéssel, akkor nincs más dolgunk, mint lezárni az üveget a kupakjával, és nem túl fényes, de meleg helyre tenni az üveget. Egy-két nap elteltével a cukor elkezd vizesedni, az orgonavirágok pedig elszürkülnek, majd megbarnulnak. Eközben a térfogat is csökken, így lehet még virágot tuszkolni az üvegbe, majd egy átkevergetés után ismét lezárni pár napra. Ezt addig csináljuk, míg el nem olvad az összes cukor.
Ha nem volt elég nedves a virág, mert mondjuk napok óta nagyon száraz az idő kint, vagy csak nincs elég meleg a szobában, akkor előfordulhat, hogy egy deci víz hozzáadásával fel kell gyorsítani a folyamatot. Mi legalábbis ezt tettük, ha akarunk bele tenni, akkor ebben a vízben feloldhatjuk a citromsavat is, így egyben az is belekerül. Nagyjából tíz-tizenegy nap után már az utolsó adag hozzáadott virág is teljesen barna volt, és szépen folydogált az üvegben a szirup. Ekkor úgy döntöttem, hogy készen van, lehet leszűrni. Ehhez egy apró lyukú szűrő kell, amin szépen át kell szűrni az egészet. A virágmaradványokat jól nyomkodjuk ki, hogy a lehető legtöbb szirupot kinyerjük belőle. A teljesen kinyomkodott virágokra öntöttünk három deci vizet, és abban is jól kinyomkodtuk, így még kaptunk egy lazább szirupot is.
Mivel nekünk még volt kristályos állapotban cukor a sűrű szirup alján, betettük a mikróba, és fellangyosítottuk - nem forraltuk! -, majd a virágmaradványok alatt lévő lazább szirupból folyamatos kevergetés mellett annyit öntöttünk hozzá, hogy pont felolvadjon a még kristályos állapotban lévő cukor. Így a végére nagyjából nyolc decinyi jó sűrű, ragacsos szirupunk lett, amit palackokba töltöttünk, és betettünk a spájzba. Nem kell bele semmiféle tartósítószer, mert annyi cukor van benne, hogy abban semmilyen mikroba nem képes elszaporodni. Azonban a tetején meg tud penészedni, ugyanis az üvegben mindig marad valamennyi oxigén.Ezért bár kimondottan nem főzzük a szirupot, de ha hosszú hónapokra szeretnénk eltenni, akkor tartósítani kell. Mivel nem vagyunk hívei a tartósítószereknek, ezért az a legjobb, ha hőkezeljük. Ehhez vegyünk egy lábast, annak az aljára tegyünk egy konyharuhát, az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy kényelmesen ki tudjon jönni a levegő, majd az üvegeket szépen sorban tegyük a lábasba. Öntsük háromnegyedig vízzel a lábast, majd lassú tűzön forraljuk fel, majd tartsuk forrásban addig a vizet, míg az üvegekben lévő szirupban is el nem kezdenek intenzíven mozogni a buborékok. Ezt követően zárjuk le alatta a tüzed, szorítsuk rá az üvegekre alaposan a kupakokat, majd hagyjuk szépen lassan ebben a vízben kihűlni. Így egyrészt valamelyest csírátlanítottuk a szirupot, másrészt mire kihűlnek, légritka tér (vákuum) keletkezik az üvegekben, amely megakadályozza a mikrobák elszaporodását. Így már a spájzban tárolhatjuk őket minimum akár egy évig is. Sajnos ez esetben a vitamin tartalma a szirupnak jelentősen csökkent. Ha ezt a folyamatot kihagynánk inkább, akkor hűtőben kell tárolni, ahol pár hónapig biztosan kibírja...
Forrás: http://eztfaldfel.blogspot.hu


Orgonalekvár:
Hozzávalók: 3 borospohár orgonaszirom 3 borospohár cukor 3 borospohár víz másfél citrom leve
Elkészítés: A cukrot a vízzel felforraltam, amikor forrni kezdett beletettem az orgonaszirmokat. A legkisebb lángon addig pároltam amíg besűrűsödött. Egy éjszakát állni hagytam, majd másnap hozzáadtam a citromlét, és ezzel együtt újra felrorraltam. Tiszta, száraz üvegbe töltöttem, és melegdunsztba tettem. Az állaga szinte a mézhez hasonló, lehet elég lett volna bele picivel kevesebb cukor is. De a lényeg az, hogy egy finom, illatos, különleges lekvárt kaptam.Forrás: http://makacskakonyhaja.blogspot.hu
Kép forrása: http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/
Orgona olaj és ecet:
Orgonaecet és orgonás fűszerolaj Az orgonaecetről Napmátkánál olvastam, gondoltam én is kipróbálom, bár még nem tudom mire fogom felhasználni, állítólag nagyon finom salátákba. Igaz én csak rendes ecettel készítettem, Napmátka fehér borecetet ír hozzá, sajnos én ilyennel nem rendelkezem, de egy próbát így is megér. Egy fél maréknyi orgona szirmot felöntöttem kb. 1 dl ecettel, szintén sötét helyen érlelem. Orgonaecet Az orgonás fűszerolajat, más fűszerolajok mintájára készítettem. Arra gondoltam, hogy csirkehús pácolására, esetleg salátákhoz fogom felhasználni. Itt is egy fél maréknyi orgonaszirmot felöntöttem  kb. 1 dl napraforgó olajjal.
Forrás: http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/

 

Virágzselé (bármilyen ehető virágból elkészíthető)

Virágzseléket a legillatosabb virágokból érdemes készíteni. Ezek közül talán a rózsaszirmok a legmegfelelőbbek, de a különféle gyümölcsfák, az alma, körte, szilva virága - vagy aki hozzájut a narancs-, vagy citromvirág - is jó. Igazán finom zselék készíthetők belőlük. Az orgona, muskotályzsálya, illatos geránium, bergamott, izsóp virága annyira ízgazdag, hogy azokból kevesebb is elég, míg az előző csoportból kicsit többet használhatunk egységnyi zselé készítéséhez.

Egy rozsdamentes edényben felforralunk 2 pohárnyi vízben 2 pohárnyi virágszirmot egy fél pohár cukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük (1 pohár = 2 dl). A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk. Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy pohár fehér szőlőlevet és 5 dkg gyümölcspektint (por). 1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá 3 pohárnyi cukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig. Amikor levesszük a tűzről négy kisebb, előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni. Hűvös kamrában tárolhatjuk. A már felbontott zselét hűtőben tartsuk és néhány héten belül használjuk fel.

Forrás: http://antalvali.com

Kép forrása: Found on lebenslustiger.com


Manó konyha: medvehagyma

Kép forrása: pecs.varosom.hu

Itt a szezonja az egyik kedvencemnek a Medvehagymának, ami sajna csak egy rövid ideig elérhető, de szerencsére lehet "tartósítani". Így egész évben "élvezhetjük az ízét és ízesíthetünk le vajat, tojássalátát, kenyeret, pogácsát.... és így tovább és ha csodálkoznál azon, hogy mit is keres a medvehagyam ezen a leginkább óvodával, óvodai élettel foglalkozó oldalon, akkor az indokaim a következőek:

1. Könnyen lehet a gyerekekkel együtt tarósítani

2. Anyáknapjára is jó ajándék lehet pl. a medvehagymás fűszerolj egy-egy szép formájú üvegben

3. Kíváló Mihály-napi portékává válhat (mert nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést, ha nem akarunk már tanév elején éjszakázni)

Amit a medvehagymáról tudni érdemes: a szervezet "kéményseprője"

Medvehagyma a szervezet kéményseprője

Népies nevei: Sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma.

A medvehagyma (Allium ursinum) – A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébredt téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja. Ilyenkor az emberre teljesen veszélytelen az állat, mert minden erejével arra törekszik, hogy megszabaduljon toxikonjaitól. A medve a hagymához patakok vizét fogyasztja nagy mennyiségben. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az ember hagymát eszik mekkora vízigénye támad.

Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld feletti hosszúkás, ívesen visszahajló levelei.

Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte az állományát, ezért védetté nyilvánították.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy töröl csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.

Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény.

Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.

/Forrás: http://kerekegeszember.hu/

Élettani hatása:

Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

/Forrás: http://antalvali.com/

Vigyázat, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, melynek mérge a vérkeringésre és szívműködésre hat – már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködés zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasi fájdalmak, hasmenés lép fel.

A legegyszerűbb és legbiztosabb módja, hogy meggyőződj arról, medvehagymát találtál-e, ha megdörzsölöd a levelét.

Ha bizonytalan vagy inkább ne gyűjtsd be, hanem vegyél a zöldségesnél egy.egy csokorral

A medvehagyma tartósítása

Kép forrása: http://szepsegtar.blogspot.hu

1. Medvehagyma fagyasztva. 

Egészben vagy darabolva, kis dobozokban vagy zacskózva lehet fagyasztani. Fontos, hogy több zacskóba csomagoljuk, mert különben az egész fagyasztó medvehagyma illatú lesz. Érdemes kisebb és nagyobb adagokat is eltenni. Ez felhasználható főzéshez, sütéshez. Én a fagyasztott medvehagymát akkor szoktam használni, amikor az olajos készítmények már elfogytak. Csak olyan ételhez lehet, amit sütünk vagy főzünk, szendvicskrémekhez nem jó az állaga és van egy "fagyasztóíze" is.

2. Medvehagyma szárítva 

Még fűtés-szezonban elkezdem szárítani. Radiátoron, villanykályha tetején vagy sütés után, a sütőben lehet. A vékony levelek egy éjszaka alatt megszáradnak és sütőben is viszonylag gyorsan megy. Megégetni nem szabad. Akinek van, elektromos aszalója (nekem nincs) azzal is biztosan megy. Szárítás után többféle méretben is el lehet tenni, egészben, morzsolva vagy porrá örölve. Én csavaros, befőttes üvegekben szoktam száraz helyen tárolni. Használható fűszerként, krémleveshez, szószokhoz, palacsintába, kelt tésztákhoz, előtte tejben vagy vízben beáztatva. 

3. Olajos medvehagyma készítmények. 

Száratott medvehagyma olajban

Egyszerűen beleteszem a szárított, kis darabokra tört (de nem porrá) leveleket, más szárított, kis kockákra vágott aszalt zöldségekkel (cékla, sárgarépa, paradicsom) és/vagy gyümölcssel (aszalt almát próbáltam, azzal jó) együtt hidegen sajtolt olajba. Amikor a zöldségek kicsit felpuhulnak az olajtól, használható szendvicsre, levesekbe, sütőben sütött húsokhoz, párolt húsokhoz, párolt zöldségekhez, krumpli vagy zöldség pürékhez, azokat  kicsit meglocsolva ezzel a jó kis mixxel. Ebbe só nem kell, de tehető ízlés szerint. 
Friss medvehagyma olajban eltevésénél a lényeg, hogy elég sok sóval és sok olajjal kell eltenni, úgy tart a legtovább. Én kiforralom (biztos ami tuti) az üvegeket és a fém fedőket. Kb 20 perc forralás egy nagy fazékban. Majd fejtetőn, lecsepegve hagyom őket megszáradni. Kis méretű üvegeket használok, mert ha egyszerre kevés fogy a készítményből, a felbontott üvegek könnyebben romlanak.

A megmosott, lecsepegtetett és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket apróra vágjuk, azután eltehetjük melegen, hidegen, pépesítve, pesztóként magokkal és más fűszernövényekkel. Tartósítót nem szoktam használni. (Sózást lehet kostólgatni is, finom sóból kevesebb is elég lehet, a hidegen eltett készítményeket kicsit túl kell sózni, mint élvezhető, de használatkor felhígulnak. Ahhoz kell mérni, amihez használni szeretnénk majd a készítményt, de azt is figyelembe kell venni, hogy a só tartósít.)

Medvehagyma olajban, hidegen

Én egy nagy edényben alaposan összekeverem az aprított medvehagymát az olajjal és a sóval.  Egy kis (2, 5 dl-es) üvegnyihez kb. 10-15 dkg medvehagyma levél,  kb. 2 dl olaj, 1-másfél kávéskanál só, bors ízés szerint, vagy elhagyható. Ezután légmentesen üvegekbe töltöm. Lezárom. Hidegen tárolom. Ugyanígy, nem darabolva, hahem olajjal összeturmixolva is lehet eltenni medvehagymát. Én ezeket használom el először, mert kevesebb ideig állnak el, mint melegen eltéve. Meleg ételekhez és az olajat lecsepegtetve szendvicskrémekhez is használható. (Első alkalommal, mikor így eltettem, spóroltam az olajjal, jól megtömtem medvehagymával az üvegeket. Sajnos fele üveg megromlott, azóta nem spórolok.)

Medvehagymás olaj

Az aprított vagy mixelt, az előzőekhez mérten fele mennyiségű medvehagymát teszek ízlés szerinti sóval egy befőttes üvegnyi olajba. Kb. két hét múlva leszűrhető a szép zöldes színű és medvehagyma-ízes olaj. Olajos üvegbe töltve, hidegen tárolva, fűszerolajként, főképp salátákhoz használható.Medvehagyma fűszerolaj

Kép forrása: www.mindmegette.hu

Medvehagyma melegen, olajban lesütve

Ezzel a módszerrel teszem el a legtöbbet, mert nekem ez állt el eddig a legtovább. Olajban, néhány gerezd aprított fokhagymával, esetleg apróra vágott szalonnával vagy sonkadarabokkal összesütöm az aprított medvehagyma leveleket. Kb. 20 dkg fér egy kis üvegbe és kevesebb olaj szükséges (kb. 1-1, 5 dl). Nem kell sokáig sütni, ha összeestek a levelek, jó. Kevesebb só is elég, 1 kávéskanálnyi , vagy kevesebb, bors ízlés szerint vagy elhagyható. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom és fejtetőre állítom az üvegeket egy 20 percre. Majd betakarva hagyom kihülni őket. Ha ügyesek vagyunk az egész üveg steril. Kihülés során pedig a teteje jól rászorul, légmentesen záródik.  Ez használható meleg ételekhez és szendvicskrémekhez is.

Medvehagyma pesztó

Mint az előző, csak darált magokat (fenyőmag, törökmogyoró semleges ízűek, de jó a napraforgómag is) is teszek a keverékhez, pár percig azzal is sütöm. Forrón üvegekbe töltöm, s mint előbb lezárom, steril lesz.

Medvehagymás zsír

10-15 dkg medvehagymát aprítva, néhány kanál felforrósított, olvasztott zsírban (liba, kacsa vagy mangalica a legfinomabb) az előző módon eljárva készítek el. Só ízlés szerint, mert ezt kenyérre kenve is lehet használni. Lehet bele tenni még sült csirkemáj darabokat és / vagy előzőleg vízben kicsit felpuhított, lecsepegtetett, aszalt paradicsomdarabokat. Sterilen, forrón rakom el, mint az előzőket.

Medvehagymás fűszervaj

Egy-egy adag puha vajat összekeverek botmixerrel 5-10 db aprított medvehagyma levéllel és ízlés szerinti sóval, borssal. Folpackba csomagolva, adagokban fagyasztóba teszem, ha kell felengedek egy adagot. Használható szendvicshez, sült és párolt húsokhoz  fűszervajként, a forró sültre olvasztva, párolt zöldségek párolásához (akkor fele arányban olajjal kell keverni felhasználáskor), vagy pürékhez.

Kép forrása: bouvet.cafeblog.hu

Jótanács:
Amelyik üvegből kifogyott a medvehagyma készítmény jelöljük meg, hogy az az üveg "medvehagyma-listás". Ezekbe a jövőben is csak medvehagyma mehet. Még véletlenül se tegyünk bele lekvárt vagy befőttet, mert az is medvehagymaízű lesz.

/Forrás: http://vilagkonyha.network.hu/

Befejezésül egy recept: Medvehagymás kenyér kolbásszal töltve

Hozzávalók:

20dkg teljes kiőrlésű liszt
10dkg finomliszt
5 szál medvehagyma
2dkg élesztő
3 kávéskanál só
1 csipet cukor
2dl víz
1 evőkanál olaj
10dkg kolbász
10dkg sajt

 

Elkészítése:

1. Készíts kovászt az élesztőből víz és cukor hozzáadásával.

2. Keverd össze alaposan a száraz hozzávalókat. Ezután a megmosott, leszárított és felaprított medvehagymát add hozzá.

3. A kész kovásszal keverd el az ecetet és az olajat. Öntsd a lisztes alaphoz és gyúrd, majd dagaszd össze. (Ne ijedj meg, ragadós lesz!) Ha sima a tészta, tedd félre 1 órát kelni.

4. Gyúrd át, nyújtsd ujjnyi vastagra a tésztát, tedd rá a kolbászt, a sajtot, majd tekerd fel. Formázz belőle cipőt, és ismét keleszd 1 órán át.

5. Süsd meg 180°C-ra előmelegített sütőben, míg a teteje aranybarna nem lesz.

/Forrás: http://www.noiportal.hu/

Jó étvágyat!

Manó konyha: "Ibolya, ibolya, virítsz már a réten"

Kép forrása: makkakonyhaja.wordpress.com

Várfalvy Emőke: Tavaszvirág mondóka

Virágzik a hóvirág,

Ébredezik a világ,

Virágzik az ibolya,

Szellő édes illata,

Virágzik a krókusz,

Tündér hókusz-pókusz,

Virágzik a kikerics,

Itt a tavasz, mese nincs!

Székely Dezső: Tavaszváró
Ibolyalevélen
bogárka- könnyek.
Nehéz a sírás,
nevetni könnyebb.
Derül az ég is,
örül a napnak.
Gyere szép tavasz,
ölbekaplak!

Zelk Zoltán: Ibolya

Ibolya, ibolya,
virítsz már a réten,
gyönyörködsz este a
víg tücsökzenében.

Tücsökzene ringat
este elalvásra,
hajnalban megfürdesz
az ég harmatába'.

Napfény az ebéded,
szellők simogatnak:
így élsz szép vidáman,
hírnöke tavasznak

Szilágyi Domokos: Két ibolya-vers
(részlet)
Pislog az égbolt,
susog a bokor,
bokor alatt aluszik az
ibolyacsokor.
Ébred az ibolya,
belepi a rétet,
reggel az ég csudakék,
de a mező kékebb.

Ibolya szirup:

Hozzávalók: 2 bögre (2 dl-es) ibolya virág (lazán, nem belenyomkodva), 50 dkg nádcukor, 1 citromleve, 1/2 l + 2 dl víz

A 2 bögre virágot leforráztam a 2 dl vízzel, bele egy citrom kifacsart leve és ázott úgy 4-5 órát, ez jó lett volna ha egy egész éjszakát ázik :) Az 50 dkg nád cukor, fél liter vízzel szirupot főztem és amikor már megfelelő volt az állaga beleszűrtem az ibolya levét, felforraltam és üvegbe töltöttem.

Ibolya szörp:

fentiek szerint készült, de nem fél liter, hanem két liter vízzel. Ezt forrón üvegbe raktam és kidunsztoltam.

Kép forrása: Nagykovácsi Cinegék

A szörp mellé készült ibolyás jégkocka is, amit egyszerűen a jégkockatartóba egy-egy virágot dobtam a vízbe és kifagyasztottam. Amikor a jégkocka elkészült, átraktam őket egy zacskóba, így bármikor ki tudok venni egy-egy szemet.

Forrás : http://www.tepszi.hu

Ibolya kandírozása

Kép forrása: www.nlcafe.hu

-Az ibolya szárát ollóval vagy késsel vágjuk le, az a legjobb a növénynek. Csak kinyílt virágokat szedjünk le. (Szabó György bükki füvesember)
-minél hamarabb dolgozzuk fel. ha nincs időnk a szedés után, tegyük hűtőszekrénybe.
-Jól mossuk meg, hogy ne maradjon erdei-mezei lakó benne, szárítsuk meg kiterítve, és már kezdhetjük is.

Én nem a tojásfehérjés módszert választottam, hanem fél adag vízből és egy adag cukorból szirupot főzünk, de nem sokáig, épp csak amíg a cukor elolvad és egynemű lesz a folyadék.

Az ibolyák szirmait kenjük be jó alaposan a tojáshelyettesítő porral vagy a cukorsziruppal egy tiszta ecset segítségével, majd forgassuk azonnal porcukorba. Jó alaposan, mindenhol fedje a cukor, de ne túl vastagon. Fektessük le őket egy nem ragadós felületre-én befőzőcelofánt használok. Hűvös, nem párás helyre teszem száradni 3-4 órára.

Zárható fémdobozban fél évig is eláll.

Tapasztalataim:

  • -szárastól dolgozom vele, mert sokkal könnyebb fogni, nem leszek csupa ragacs. Száradás után levágom vagy lecsípem. Elteszem egy zacskóba amit leforrasztok, és télen mehet teába,szirupba. (Nyálkaoldó hatásánál fogva köptetőként használják légzőszervi megbetegedésekben. A virág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Enyhíti a köhögéstasztmát, szájüregi gyulladásokatés a hörghurutot )
  • előfordult, hogy megunván a pepecselést, belemártottam a tojáshelyettesítő porba vagy a cukorszirupba. Ezért a cukor nagy darabokban, összecsomósodva rátapadt, majd később hajlamos volt leperegni. Nem egy nagy tragédia egyébként, de szebb lesz az ecsetes módszerrel, jobban látható a virágocska szép formája.
  • nekem a sütőben való szárítás nem vált be, összeesett a cukor nedvességtartalmától, vagy nagyon kemény lett. maradok a levegőn szárításnál. Ha kell, egy egész éjszakán át is hagyjuk nyugodtan, az a fő hogy teljesen száraz legyen, különben nem tartható el sokáig.
  • A cukrot, amibe mártogattam, el szoktam tenni sütihez vagyteához,mert enyhe, finom ibolyaíze lesz.
  • A nem túl szépen sikerült darabokat össze lehet törni, és szintén teához,süteményhez ízesítőként használni.

Forrás: http://cukorlabor.eu

Ibolyás cukor

Hozzávalók:
  • zöldjétől megfosztott ibolyaszirom
  • cukor
  • légmentesen záródó üveg

Ibolyás-mascarponés tekercs

Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt (lehet 8 dkg finomlisz + 2 dkg mandulaliszt)
  • csipet só
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ibolyaszörp vagy likőr (vagy mandulalikőr)
  • ibolyavirág

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, egészen fehéredésig, a tojásfehérjéből pedig kemény habot verünk. Amikor elkészültünk, és a liszt egy részét óvatosan a tojássárgájához adjuk, összedolgozzuk. A maradék habot és lisztet is
hozzáadva - inkább csak átforgatva - vegyítjük össze, ügyelve arra, hogy liszt- vagy habfoltok ne legyenek benne.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, ujjnyi vastagra elsimítjuk a piskótatésztát. Előmelegített 180 °C-os sütőben pár perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve melegen és a papírral együtt 2-3 szor összegönygyöljük, majd a papírt eltávolítva és visszagönygyölve hűtjük ki, a tekercs formáját így megtartja.

A mascarpone krémsajtot a vaníliás cukorral habverő spirállal közepesen felverjük, 2 adagban adjuk hozzá a tejszínt, amellyel együt kemény habot verünk. Ízesítjük a likőrrel, és belekeverjük a friss ibolyaszirmokat.

A tekercset megtöltjük, majd bevonjuk a krémmel, és díszítjük ibolyával.

Megjegyzés:

Más ehető virággal - pl. orgona, körömvirág, sarkantyúka, levendula stb. - is díszíthető.

Ibolyás palacsinta

Forrás és a kép forrása: http://www.mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • kb. 16 palacsintához:
  • 10 dkg liszt
  • 1 nagy tojás
  • 2 teáskanál cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár csepp citrom
  • 1 evőkanál olaj
  • 8 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 2-3 csokornyi ibolya
  • kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.

Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
A megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztát is így süssük meg.

Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, így kínáljuk.

Kép forrása: Found on rileymadel.blogspot.com

Ibolyás nyalóka:

Hozzávalók:

2 csésze cukor
2/3 csésze kukorica szirup
2/3 csésze viz

Jó étvágyat!

Feedek
Megosztás