Kalendárium: május

Csanádi Imre: Májusdícsérő
Május,
mosolygó,
békák torkát
megoldó,
gyöngyvirág-nyitogató,
cserebogár-zúgató.
Röptetsz
madarat,
meghozod
a nyarat,
pölyhös
fecskét,
fára cseresnyét!

1. A munka, a szerelem és a termékenység ünnepe

4. Anyák napja

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is megköszöntötték.

Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák sütijét, az édesanyák számára.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet "felkarolták" a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált kontinensünkön is.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

Kép forrása: burgmannbogi.blogspot.com


4. Szent Flórián napja (Tűzoltók napja)

Magyarországon hivatalosan 1991 óta tartják május 4.-én a Tűzoltók Napját.Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak a "tűz katonájának" kultuszát.

Szent Flórián alakjával a világon sok helyen találkozhatunk. A 17. sz. óta alig van olyan magyar helység, ahol Szent Flórián képét vagy szobrát meg ne találnánk templomokban, házakon, utak mentén. Katonaruhában, égő házzal ábrázolják, melyre dézsából vizet önt. Erre az ábrázolásmódra legendája két magyarázatot is kínál. Az egyik szerint Flórián még gyermek volt, amikor imádságára csodálatos módon kialudtak egy égő ház lángjai. A másik magyarázat szerint egyszer egy szénégető nagy máglyát rakott, melyet annak rendje-módja szerint portakaróval fedett be. Amikor a farakás belseje már izzott, egy nagy szélvihar megbontotta a portakarót, és az egész lángba borult. A szénégető próbálta újra befedni a máglyát, de eközben ő maga is a lángok közé esett. Nagy veszedelmében így fohászkodott: ,,Szent Flórián, aki vízben lettél vértanú, küldj vizet segítségemre, és mentsd meg az életemet!'' Azonnal víz öntötte el a máglyát, és a szénégető megmenekült.

(Forrás: http://www.sulihalo.hu/)

8. Magyar kézműves fagylalt napja
Egy különleges kezdeményezés indult útjára Magyarországon. Május 8-án minden résztvevő fagyizóban féláron lehet fagyizni.
A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók a egy a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében.

Az akcióban résztvevő fagyizók kapni fognak egy matricát, ami jól látható helyen lesz kiragasztva.
Forrás és a fagyizó címek, akik kapcsolódtak: http://kulturaonline.hu/

Kép forrása: Szeretem a fagyit

10. Madarak és fák napja

Hazánk törvényben is rögzített madárvédelme 1901-ben vette kezdetét, mert ekkor fogadták el a magyar madárvédelmi törvényt. Ebben az évben jelent meg a tudós „Madarak hasznáról és káráról” szóló munkája, melyet a miniszter adott ki. Az első „Madarak és fák napját” 1902-ben Kőszegen tartották, a helyi Állatvédő Egyesület kezdeményezésére.

Herman Ottó már 1900-ban javaslatot tett a jeles nap orszá¬gos bevezetésére, de indítványa csak 1906 tavaszán került a miniszter aszta-lára. Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter 1906. április 27-én hozott rendeletet, mely szerint minden hazai népiskolában iskolai ünnepélyt kell tartani a „Madarak és fák napján”. A zöld mozgalmak erősödése ellenére, csak az 1987-es kazincbarcikai konferencián fogalmazódott meg, hogy valamennyi általános iskolában újra évenként rendezzék meg - tanítás nélküli munkanap keretében - a Madarak és fák napját.

A 90-es évek elejétől a környezeti nevelésben élenjáró iskolák és pedagógusok munkájának köszönhetően, újra méltó szerepet kapott az iskolák többségében a Madarak és fák napja. Újabb törvény erősítette meg 1994-ben, miniszteri rendeletben május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának.

(Forrás: sulihalo.hu)

Kép forrása: csakkreativan.blogspot.com

18. Múzeumi Világnap

A Múzeumi Világnapot 1978 óta rendezik meg minden év május 18-án. Mára több mint száz ország körülbelül harmincezer kulturális intézménye csatlakozott az akcióhoz.

Május utolsó vasárnapja : Gyereknap

nemzetközi gyermeknap (általában június 1.) megünnepléseTörökországból ered.

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.

Kép forrása: www.programturizmus.hu

Áprilisi kalendárium

Ünnepek, jeles napok ebben a hónapban:

1. Bolondok napja

2. A meseírás napja

Gyermekkönyvek nemzetközi napja

Autiznus világnapja

4. Nemzetközi párnacsata nap

7. Egészségügyi világnap

11. Magyar költészet napja

12. Űrhajózás világnapja

14. Könyvtárosok világnapja

16. Cirkusz világnap

 

18. Műemlékvédelem napja

21. Fröbel születésének emlékére Nemzetközi óvoda nap

22. Föld Napja

23. A könyv napja

24. Szent György nap

29. A tánc világnapja

30 A méhek napja

I. Egy ünnep, egy ötlet

Április 1. Bolondok napja

Az április 1-jei tréfálkozásnak Magyarországon is nagy hagyományai vannak. Ezen a napon a felnőttek és a gyerekek egyaránt szerették megtréfálni egymást. Topolyán például a gazda a szomszéd tanyára küldte a kiskanászt szúnyogzsírért. Szokás volt az is, hogy pénzt adtak a gyerekeknek, majd a boltba küldték őket trombitahúrért, esernyőmagért és hegedű billentyűért. A beugratottat azután így csúfolták:

Április bolondja, 
Május szamara, 
Fölnézett a toronyba 
Megnézte, hogy hány óra: 
Féltizenkettő, 
Bolond mind a kettő!

Ezen a napon bolond sipkát készítünk a gyerekekkel, és amikor mindenkié elkészül, a körben mindenkinek lehet egy vicces, bolondos, tréfás ötlete, amit a többiek meg is csinálnak. (utánzások, grimaszjátékok, nyelvtörők…) és csalimeséket, tréfás meséket mondunk.

Kép forrása: Kép forrása: Saved by Dori Patrick

Április 2. Meseírás napja

Erre a napra minden évben összeállítunk egy olyan mesekönyvet, melyben a történetek vagy egy-egy témához kapcsolódnak (pl. tavasz, Húsvét, Tpi Topi a kissárkány története, A katicáról, aki elvesztette a pöttyeit) és egyénileg vagy meseszövéssel íródtak vagy a gyerekek által az év közben kitalált verseinek, meséinek gyűjteménye vagy egy-egy tárgy, alapanyag inspirálta (Szalvéta mesék, Gomb mesék). Ezeket a könyveket sokszorosítjuk és a gyerekek év végén megkapják ajándékba. Sőt! A Mihály napi vásárban kelendő portéka.

Ezen a napon elmegyünk egy könyvesboltba is, ahol addig, addig keresgélünk, egyeztetünk, amíg meg nem találjuk a könyvespolcunk legújabb „lakóját

Egy ötlet: A szalvétás mesekönyvünk úgy készült, hogy összegyűjtöttünk sok-sok gombot, szalvétát és a gyerekek abból választottak egyet és az azon látható figurákkal vagy színnel kellett egy-egy mesét kitalálni,

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy négyszögletű, dimbes-dombos erdő. Ebben az erdőben sok-sok gesztenyefa, fenyőfa, diófa, retekfa, nyalókafa, fagyifa és sajtfa állt. Csengő hangú bokrok voltak ott, melyekben apró kisemberek éltek. Virágok is nyíltak: rózsák, tulipánok, százszorszépek és egy harangvirág. Rájuk külön kistündér vigyázott, aki leginkább egy fecskemadárra hasonlított.

Ennek az erdőnek a közepén volt egy kerek tisztás, és ennek a közepén állt egy nagyon öreg, vastag barackfa. A törzse és a gyökerei barnák voltak. Az ágain mindenféle színű levelek pompáztak. Volt zöld levele, mely olyan volt, mint a kecske rágta fű; piros, mint az alma; lila, mint a pillangó szárnya; narancssárga. mint a tűz; fehér, mint a hó; fekete, mint a viharfelhő és sárga, mint a napsugár. A fa törzsén volt egy kéttenyérnyi odú, és ott lakott a vörös és a feketefarkú mókus, a fa alatt meg egy csiga és sok-sok hangya volt nagy bolyban. A fának öt ága volt. Az első ágán volt egy szaunából és aranyhajszálakból font fészek, amiben tizenhárom rigófióka élt, akikre egy öreg bagoly és egy varjú vigyázott. A második ágán lakott egy fekete-kormos kiscica, akinek volt egy sárga – piros - zöld csíkos deszkaháza, mely megvédte a vihartól és a széltől, mert attól nagyon félt. A harmadik ágán lakott egy nagyon öreg, nagyon okos, nagyon bölcs bagoly. A negyedik ágához egy létra vezetett, mert ott lakott egy barna foltos kiskutya, aki nem tudott fára mászni. Az ötödik, középső ágán lakott a Katicakirálynő.

Egy tavaszi reggel jött egy fekete, gonosz ember, aki ki akarta fűrészelni a barackfát, hogy mindenféle bútort faragjon belőle: széket, asztalt, szekrényt és sok mást, ami kellett volna a házába. Az állatok nagyon megijedtek és összeültek tanácskozni. Törték a fejüket, hogy mit is csináljanak. Az öreg, bölcs bagoly azt tanácsolta, hívják segítségül a medvét, a farkast és a rókát. A fekete-kormos kiscica elindult megkeresni a medve barlangját….

(részlet az egyik Szalvéta mesénkből)

A "szalvéta mesék": Minden gyerek kiválaszt a szalvéta gyűjteményből egyet és a köré kanyarít egy mesét

Április 4. Párnacsata nap

Ehhez nincs sok minden, amit hozzátehetnék. Ez egy vicces, sok nevetéssel fűszerezett nap. Mindenki behozhat egy puha kispárnát. Közösen kitaláljuk a szabályokat és azt is, hogy hol legyen a helyszíne és már kezdődhet is a csata. A legnagyobb derültség akkor volt, amikor a gyerekeink kitalálták, hogy a helyszín Nagykovácsi főtere legyen. Sok járókelő ment a további dolgára mosolygósan.

Április 7. Egészségügyi világnap

E nap köré szervezzük az egészség hetet a szülők segítségével és bevonásával. Ellátogatunk az orvosi, fogorvosi rendelőbe és a gyógyszertárba, ahova apró, gyerekek által készített vagy fűszer és gyógynövényekből összeállított csokrokat ajándékokat viszünk, és közben megismerkedünk a munkájukkal. A csoportszoba is közben kórházzá, rendelővé alakul át, hiszen ennek a hétnek a témája az egészség, egészségmegőrzés, betegség megelőzés. Minden délutánra készítünk valamilyen egészséges finomságot, melyeket a szülők megkóstolhatnak. Az egyik nap gyógyteákat ihatnak, a másik nap a gyümölcskosár tartalmából választhatnak, harmadik nap a zöldségeké a főszerep, negyedik nap egészséges, kenyérre kenhető falatkáké. Az ötödik napra a szülők hoznak mindenféle finomságot, melyek délután – a közös mozgásos, sport és versenyjátékok után – az utolsó morzsáig elfogynak. (és ezen a napon, ha az időjárás is engedi újra indul a „bringa szezon”, mely azt jelenti, hogy ettől kezdve a hideg beálltáig minden héten, csütörtökön kerékpározunk):

Április 11. 14. Magyar költészet napja – könyvtárosok napja

Ezen a reggelen minden szülő és gyerek kedvenc verses kötetével érkezik. A szülőké kiállításra kerül a kedvenc versénél kinyitva, bejelölve, a gyerekekét meg kivisszük a főtérre, ahol csatlakozunk az iskolások versmondásához. Ugyan mi erre a napra általában más verset tanulunk meg, hiszen az országos felhívásra választott versek sokszor számunkra még nehéznek, értelmezhetetlennek bizonyulna, de ott vagyunk könyvestül, versestül. A program végén elmegyünk a könyvtárba, ahol ismét főszereplővé válik a versünk, hiszen ezt mondjuk el ajándékba a könyvtár dolgozóinak és az éppen jelenlévő látogatóknak.

Április 12. Az űrhajózás napja

Az elkészítés menete:

1. Keresünk egy kedves eladót, ahol szőnyegeket árulnak és kérünk tőle egy-két (Több, mert máskor, másra is jó lesz) papírhengert.

2. Valahogy beszállítjuk az óvodába és egy apuka segítségével méretre vágjuk.

3. A gyerekekkel ide, oda rakosgatjuk az "elemeket, amíg ki nem alakul a mindenkinek tetsző forma.

4. A rengetegnél is több ragasztóval összeragasztjuk a formát.

5. Sok-sok gipszpólyát 5-6 cm nagyságú darabokra vágunk, kikészítünk egy nagy lavór langyos vizet és már indulhat is a "pacsálás". tapasztás, simítás. (Lelkiekben készülj fel arra, hogy utána "nagytakaríthatsz"!)

Egy praktikus tanács: ne csavarjátok ki a gipszpólya darabokat, hanem "lucskosan" tapasszátok! Így ugyan lassabban szárad, de a kicsavart darabokat a gyerekek nehezen tudják kisimítani.

6. Amikor már teljesen megszárad, a gipsz jöhet a festés és már kész is!

Április 16. Cirkusz napja, 18. Műemlékvédelmi Világnap és 29. Táncosok Világnapja

Ez a két nap biztos, hogy a „látogatásoké”. Cirkuszba megyünk, a csoportszoba is poronddá változik, A Budai várban töltünk el egy napot és megkeressük, hogy éppen hol játszik a Nemzeti Táncszínház gyerekeknek is való előadást és „akárhol is vannak”, mi követjük őket.

Április 21. Óvoda nap

Ezen a héten kiállítást készítünk az óvoda folyosójára a gyerekek által készített alkotásokból, fotókból, melyet minden óvodánkba látogató megnézhet és bizony sokan szoktak lenni, hiszen ez a hetünk a nyitott hét, amikor az óvodába készülődő gyerekek szülei bekukkanthatnak a csoportokba és megismerkedhetnek a benne folyó élettel.

Április 22. Föld napja

"Ez a Föld, ez ád nekünk otthont, ide születtünk, itt pihenünk meg.
Kell, hogy érezd, hogy óvjad, hogy féltsed, kapaszkodva bele
Az élet minden erejével, a szeretetünk ezernyi gyökerével,
Hogy örömmel töltse el létük a szívünket, az életünket.
Hát kérlek Titeket, Emberek, óvjuk, féltsük, szeressük ezt a Földet!"

Szatmári Delina

Kép forrása: let the children play

Április 24. Szent György nap (rendőrség napja)

Süss föl nap, Szent György nap,

Kert alatt a kislibáim

megfagynak.

Terítsd le a köpönyeged

Adjon isten jó meleget!

Néhány néphagyomány, szokás Szent György napjához, mely az óvodában is megvalósítható:

v  Állatok kihajtása

v  Tejes kannák, üvegek gyógyfüves főzettel való átmosása

v   Kukorica, bab, uborka vetése a kiskertekbe

Szent György napjához kapcsolható fogalom és téma lehet: háziállatok. tej –tejtermékek, sárkány, gyík, varázslatok

Április 30. Méhek napja

Ezen a napon már évek óta újra és újra „örökbe fogadunk” egy méhecskét minden gyereknek. Ezt egy Greenpeace akció keretében tesszük, ahol pár forintért Virtuálisan kapunk egy-egy méhecskét és az így befolyt támogatásokból kaptárokat helyeznek ki az ország Különböző helyein. Természetesen a virtuális méhecskék körül forog ez a hét. Mindenki elkészítheti a saját méhecskéjét, amilyennek ő képzeli. Nevet ad neki. Játszik vele, Történeteket, meséket talál ki róla és így tovább. Igazi tavaszi témává válik sok-sok virággal, apró néppel, méhkirálynővel és kaptár, bogár menedék készítésével.

Helen Bereg: Méhecske

Sárga csíkja, pihék ezre feketével keretezve.

A természet öltöztette eme csodás csíkos mezbe.

Mezőn repked, száll a széllel incselkedve a bibékkel.

Virág kelyhén vígan zenél édes, mézes züm-züm zenét.

Kép forrása: https://www.toutpetitrien.chKalendárium: március

 

Március 5. A budapesti Néprajzi Múzeum napja

Március 6. Energiatakarékossági Világnap

Csak egy ötlet: szél (egy „titkos” hely, mely jó játéka a szélnek)

Hozzávalók:

v  tornakarika

v  sok-sok maradék szalag vagy textil csíkokra tépve, vágva

Az elkészítéséhez semmi mást nem kell tennünk, mint a karikára felkötözni, csomózni a szalagokat és felakasztani egy fára olyan magasságban, hogy a gyerekek alá tudjanak bújni (és, ha egy - egy csengőt is rákötünk egyből kész a szélcsengőnk is.)

Március 8. Nemzetközi Nőnap

(Emlékeztető: A vadon nyíló hóvirág védett növény)

Egy mese, egy vers és egy elkészíthető, mécses tartóként is használható hóvirág Nőnapra, mert, hogy az igazi rejtekekben bókoló 2005 óta védett növény és csak csodálható, de nem szedhető

A mese: (mozgással összekötve könnyen eljátszhatóvá válhat ez a rövid történet)

Még tél volt, a fagyos földet vékony hótakaró fedte. Alatta, biztonságos, védett hagymakuckójában megbújva lakott a kis hóvirág. Már nem aludt, érezte, hogy elég régóta kuporog földalatti vackában. Kíváncsi volt és gondolta, utánanéz, vajon az ibolya, a kankalin és a százszorszép odafent várakoznak-e már. Addig-addig nyújtózkodott, míg házikója felrepedt. Körülötte a hótakarón egy ablakocska nyílt, amin keresztül kidugta feje búbját a föld alól, majd a fény felé igyekezve virágkelyhét is kibontogatta. Óvatosan körülnézett, de virágbarátnői közül senkit sem látott. Bánatosan hajtotta le fejecskéjét, amit az éppen arra lengedező, élénk szellő megrezegtetett. "Hetek óta úton vagyok, de még egyetlen virággal sem találkoztam. Üdvözöllek tavasz hírnöke!" - szólította meg vidáman a hóvirágot. És ahogy a kis haranggal játszadozott, az finoman megcsendült. A fáradhatatlan csilingelésre kíváncsian dugták elő zöld fejüket a tavaszi virágok. A kis hóvirág nagyon megörült barátnőinek - az ibolyának, a kankalinnak és a százszorszépnek - és tovább csilingelve köszönte meg a szellőnek, hogy segített felébreszteni őket mély, téli álmukból

(Forrás: http://idrah.blogspot.hu/)

A vers:

Fésűs Éva: Hóvirág


A hó alól üde zölden 
kibújtam, és felkötöttem 
pici, fehér bóbitámat, 
jó hírt hoztam a világnak!
Alszik még a zúzmarás fa, 
fogva tartja fagy varázsa, 
de a föld szíve titokban 
egyre melegebben dobban.
Erdő, mező, ébredjetek! 
Tavasz tündér a vén telet 
napsugárral csiklandozza, 
míg elcsöppen jégcsap-orra!

A mécses tartó:

Hozzávalók:

v  egy befőttes üveg

v  pausz papír

v  fehér és zöld papír

v  ragasztó

A méretre vágott pauszpapírral bevonjuk az üveget. Zöld papírból kivágjuk a virág szárát leveleit. Fehér négyzet alakú papírt sarkosan félbehajtunk, csücsköket visszahajtjuk (mint a tulipánnál) és fejjel lefelé a szárakra ragasztjuk.

Március 12. Gergely napja /iskolába csalogató nap/

Gergely napja a hagyományok szerint iskolába toborzó nap volt, ezért aztán erre a hétre szoktuk betervezni az iskolalátogatást vagy a tanítók látogatását az óvodába és erre a napra hívjuk vissza vendégségbe a volt óvodásainkat, akik nagy örömmel válnak ismét óvodássá és mesélik történeteiket az iskolai életről. Megmutatják könyveiket, füzeteiket és segítenek rajzos füzetet készíteni. A rajzos füzet nem más, mint csomagoló papírból vágott lapok két színes karton közé fűzve, melynek az elejét az ajándékozó és az ajándékozott közösen díszítenek ki. Búcsúzáskor minden volt fióka kap egy-egy filcből készített manót, mely felakasztható az iskolatáskára.

Március 15. A magyar szabadságharc emléknapja

Forradalom és szabadságharc. Magyarország és a magyarság tudata. Hazafiasságra nevelés az óvodában. Nehéznek tűnő, elvont fogalmak, melyeket talán még mi magunk is nehezen tudunk szavakba foglalni. Érzések, melyek sok-sok élmény és tapasztalat során alakulnak ki, de egy óvodáskorú gyereknek még igazán kevés van ezekből. Hogyan és miképp tudjuk mégis megalapozni, elültetni a magot, melyből idővel kiteljesedhetnek ezek az érzésesek?

Több oldalról is megközelíthetjük ezt a témát. Kezdhetjük azzal, hogy mi az, hogy ország. Mi különbözteti meg az egyiket a másiktól (térképnézegetés és abból puzzle készítése, zászlók keresgélése, festése, nyelvek különbözősége stb.) vagy azzal, hogy mit is jelképez a magyar zászló és címer.

A magyar zászló színeinek jelentése: Piros – erő, fehér – hűség zöld - remény

A magyar címer jelképei:

Korona - függetlenség, alkotmányosság

Árpád Sávok - a hét törzs egyesülésének jelképe, a vérszerződés hét vágására utal

Kettős kereszt koronával és a hármas dombbal - egy egységes vallásra utaló jel, melyben a hármas domb a Föld jele a rovásírásból átemelve

Fogalmak, melyek tartalma bizony nehezen tehető megfoghatóvá, de egy-egy jól kiválasztott mese vagy történet sokat segíthet abban, hogy ne magyarázatokon keresztül éljék át ezeket az érzéseket.

Kiindulhatunk a magyar zászló színeiből (és mi így teszünk évek óta). Első nap a piros színé. Mindenki piros ruhában jön, piros tárgyakat hoz, pirost keresünk egész nap mindenhol és közben beszélgetünk arról, hogy milyen érzéseket kelt ez a szín bennünk, és ha elhiszitek, ha nem a nap végére valahogy többet tudunk már arról, hogy mit is jelent az, hogy erő. Már nemcsak az az erős, aki legyőzi a másikat, hanem az is, aki saját félelmeit képes leküzdeni. Második nap a fehéré, a harmadik a zöldé és a negyedik nap végre ott van a piros, fehér, zöld teljes egészében. Az előző napokban gyűjtött tárgyak, alkotások csoportosításával, összerendezésével kialakul a zászló és a kokárda is, melyek újabb és újabb tevékenységekhez adnak ötleteket.

„Fel, fel vitézek a csatára”

 

Tervezett tevékenységek

 

Hétfő

(piros nap)

Mozgásos tevékenységek: (keretjáték: huszár „toborzás)

- járás ismert mondókákra, dalokra (egyenletes lüktetés) egy-egy gyerek vezetésével különböző alakzatokban (egyenes, görbe, kör, hullám, cikk-cakk stb.)

- futás le és fellépésekkel akadályokon keresztül padon, zsámolyon

- 3 próba: piros filc körért: „várfalmászás”

fehér filc körért: vizes árok átugrása, kúszás kötelek alatt

zöld filc körért: „ágyúgolyó” célba dobás vízszintes és függőleges célba

- játék: Adj király katonát!

Várfoglaló játék (kidobós)

Kiegészítő tevékenységek:

- Mese: Az ember a legerősebb

- Mondóka: Huszár mese

- Kézművesség: kardok hajtogatása papírból

Kokárda tenyérlenyomattal

 

Kedd:

(fehér nap)

Játék: vívás, csatázás zenére, (Kolompos: Jönnek a huszárok vagy verbunk)

Játékkészítés festéssel: nagyméretű kirakó (huszár, zászló) dobozkartonra

Kézművesség: huszárok barkácsolása tojástartóból

Mese: A mézeskalács huszár

Vers: Sarkady Sándor: Fel!

Beszélgetés: szavak jelentése (erő, hűség, remény, szabadság)

Nagyobbak feladata: színezés (tükörkép – huszárok)

 

Szerda:

(zöld nap)

Kézművesség: Dobok barkácsolása kerek sajtos dobozból (díszítés varrással)

Kokárda fűzése gyöngyből

Sütés: Kokárda sütemény és kaszinótojás készítése

Mese: A huszár és a szász

Vers: Drégely László: Pereg a dob

Nagyobbak feladata: Nagyság szerinti sorba rendezés

 

 

A játék elkészítése. A műanyag poharakra piros, fehér, zöld gombokat ragasztunk 3 méretben.

A játék menete: A filc csíkra kirakunk egy "sorozatot", melyet össze kell szedni az asztalon lévő poharakból a megfelelő sorrendben.

Március 19. Alvás világnapja

Lefekvéshez (Pöttyenetek oldalról)


Hüvelykujjam ásítozik,
Fáradt kellőképpen,
A Mutató áhítozik
Ágya után régen.
Középső a kádban csücsül,
Ráfért bizony, látszik,
Ha egy flakon épp kiürül,
Vizet spriccel, játszik.
A Gyűrűs biz' előtte jár,
Fogát mossa szépen,
Kisujjam rég ágyba bújt már,
Hortyog is serényen.

Március 20. Ölelés Világnapja

Egy játék:

A gyerekek körben állnak és középen áll egy gyerek. Szemkontaktussal kiválaszt valakit. aki odamegy hozzá és megölelik egymást. Akit kiválasztott az marad középen és ő csalogatja a következő gyereket.

Március 21. A költészet és a bábosok világnapja

Csak egy ötlet: Rímkereső, szótagokra, hangokra bontó játék

Március 22. Víz Világnapja (és a párnacsatáké)

Kispatak Óvoda lévén az egyik legnagyobb ünnepünk a Víz Világnapja. Ezekben a napokban kitárjuk az óvoda kapuit a leendő, érdeklődő szülők számára és játékainkba bevonjuk már óvodába járó szüleinket is. Ebből a színes, ötletekkel teli időszakból néhány olyan ötletet emelik ki, mely máshol is könnyen megvalósítható és színesítheti az életet, erősítheti a kapcsolatokat és az együttműködést.

1. ötlet a szülők bevonásához – kiskönyv készítése minden családnak, hétvégi „feladatokkal”, melyek mindegyike közös programok szervezésére inspirál (pl. hajó hajtogatás és úsztatás a Békás tavon, vízminta gyűjtés azokon a helyeken, ahol a hétvégén járnak, fotók készítése, gyűjtése, nyomtatása vizekről, vizes élőhelyekről, akvárium, vízi állatok, tengeralattjáró barkácsolása stb). Egy-egy kiskönyvben 3-4 feladatot is felsorolunk és jelöljük, hogy egy-egy „feladat” megvalósításáért hány vízcsepp is „jár”, mert ez az időszak már évek óta a vízcsepp gyűjtő játék ideje.

A kísérő levél:

Kedves Szüleink és Mindenki, aki szeret játszani!

Az elkövetkezendő napokban a víz körül fog forog az életünk. A gyerekek között „vízcseppgyűjtő” játékot hirdetünk, melynek végén emléklapot és apróbb ajándékokat nyer mindenki. Szeretnénk, ha minél több cseppecskét tudnánk kiosztani és ebben tudtok segíteni.

5 napig folyamatosan gyűjtünk mindent, ami a vízről és a vízzel kapcsolatos dolgokról szól. (Minden behozott tárgyért 5 vízcsepp jár!)

v  Pl. - földgömb, térképek, atlaszok,

-          könyvek, képek tengerekről, folyókról, hidakról, vízi állatokról, növényekről, járművekről, víz körforgásáról, szennyezett vizekről, víz tisztaságát veszélyeztető helyzetekről, felhőkről, vízi sportokról, gátakról, víztározókról, vizes szakmákról, vízi malmokról stb.

-          játékok, játékeszközök (hajók, vízparti, vízben élő állatok, horgászós játékok, társas)

-          mesék, versek, melyekben víz szerepel (kérjük, aki tudja, kinyomtatva hozza, hogy összetudjunk állítani egy könyvet belőle!)

-          mindenféle kék anyag (papír, textil, különböző vastagságú fonal, különböző szélességű szalagok, rafia stb.)

v  Ha péntekig barkácsoltok, készítetek, rajzoltok valamilyen vízi járművet, élőlényt, hidat, malmot, terepasztalt, akváriumot stb., azért is jár 5-5 vízcsepp

v  Ha kitöltve visszakülditek a „kiskönyvben” található kérdésekre a helyes válaszokat, azért 10 vízcsepp jár,. (A könyvecskében vízzel kapcsolatos mese és vers részletek, képek, festmény képek vannak, melyeket fel kell ismerni (író, költő, festő neve, cím állatok, növények, híres vízesés képe stb. 13+1 „feladat” és minden jó megfejtésért egy-egy vízcsepp jár)

 

Köszönjük, ha velünk játszotok és szeretettel várunk március 22-én délután 5 órától ásványvíz, gyógyvíz ér tea kóstolással egybekötött „kiállításunkra”, ahol a gyerkőceink alkotásait is megcsodálhatjátok.

2. ötlet: Vízcsepp gyűjtő játék lényege, hogy egész héten bizonyos „feladatokért” (pl, képválogatás, felismerés, megnevezés, nyelvtörő hibátlan visszamondása, játékeszközök készítése stb.) meghatározott vízcseppet kapnak a gyerekek és ezeket belecseppenthetik az üvegeikbe vagy kiragaszthatják az ajtóra.

Verseny ez a javából, de igazán nincs tétje, mert a vizes napok végén mindenki kap egy apró ajándékot, melynek valamilyen köze van a vízhez. (pl. illatos víz locsoláshoz, égethető gyurmából készített medál vagy ceruzára húzható figura, vizes lufi… és így tovább)

Víz kvíz játszani szerető felnőtteknek

1. Földünk hány százaléka víz?

a. 75%

b. 71%

c. 68%

2. A Föld vízkészletének hány százaléka iható, édesvíz?

a. 2,5%

b.  2%

c. 1,5%

3. Melyik ország rendelkezik a legnagyobb édesvíz készlettel?

Kanada

Magyarország

Kína

4. Hány liter vizet használunk el egy nap átlagosan egy háztartásban?

a. 120 l/fő

b. 80 l/fő

c. 100 l/fő

5. Testünket milyen arányban alkotja a víz?

a. 1/2

b. 2/3

c. 4/5

6. Mennyi az ajánlott vízfogyasztás naponta?

a. 2 - 2,5 l

b. 1 – 1,5 l

c. 2,5 – 3 l

7. Hol található a Szent István barlang?

a. Miskolc

b. Aggtelek

c. Budapest

8. Ki írta?

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, Nem lehet meghatározni téged, Megízlelnek anélkül, hogy megismernének, Nem szükséges vagy az életben:

Maga az élet vagy!"

a. Gustave Flaubert

b. Márai Sándor

c. Saint Exupéry

9. Kit nevezünk a Balaton festőjének?

a. Markó Károly

b. Mészöly Géza

c. Egry József

10. Mit készített az, aki a „ vásárolt kendert gerebenezéssel minőségileg különböző csoportokra választja szét: első szálakender, szálakender, kóc. Termékeit ezekből az ún. fonó-, zsinórozó- és szálazó géppel állítja elő több munkafázisban. Készítményeinek nagyobb része mezőgazdasági eszköz, az állattartás és a közlekedés nélkülözhetetlen kelléke.”

a. kötelet

b. vásznat

c. fonalat

Köszönjük, hogy velünk játszottál

A helyes megfejtők között 3 üveg, gyerekek által készített „Sassy” vizet sorsolunk ki, mely egészséges, frissítő és nem utolsósorban zsírégető hatású és, ha esetleg nem Te lennél a nyertes, akkor itt a recept, ha kedvet kaptál az elkészítéséhez: 2 liter víz, 12 kisebb mentalevél, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, 1 közepes citrom vékonyra szeletelve, 1 közepes uborka vékonyra szeletelve.

Miután elkészítetted a Sassy vizet, tedd a hűtőbe egy éjszakára. A következő nap során reggeltől estig folyamatosan ihatod - míg el nem fogy. Akár heteken át is fogyaszthatod az üdítő, kellemes ízű vizet.

A helyes megfejtések: b, a, a, c, b. c, a, c, c, a

+1 ötlet: „Saját” vízesés a csoportszobában, melyhez nem kell más, mint sok méter kék textil és alufólia és már lehet is tekerni, sodorni, gyűrni, kanyarítani.

Március 23. Ejtőernyősök napja

Ha ügyelsz a "mindennapok hagyományaira":

Március 24. Káposztafélék ültetésének napja

Március 25. Gyümölcsfák oltásának napja

Március 27. Színházi világnap

Már évek óta hagyomány nálunk erre a napra egy saját színházi előadás megszervezése, melyre nézőnek meghívjuk a szülőket, testvércsoportot. Az előadásra hetekig készülünk, Megírjuk, kitaláljuk a történetet, díszletet, jelmezeket készítünk. Berendezzük a színház termet, belépőket gyártunk, süteményt sütünk, innivalót kavarunk, és nagy izgalommal várjuk az előadás délutánját. Évről évre más és más az, ami köré szerveződik az előadás. Az egyik évben 8mint idén is) annyira közel került a Húsvét és a Színház Világnapja, hogy a mesénkben egy nyúl gyerek lett a főszereplő:

Húsvéti mese 
Egyszer volt, hol nem volt,
Igaz volt vagy mese volt?

Nem tudom, de az biztos, hogy szóról szóra ezt mesélte nekem a tavaszi szellő, amikor kimentem a Békás-tóhoz barkaágat szedni a húsvéti tojásfámhoz.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy „négyszögletes, kerek erdő” a Mátrában Galyatetőn. Ennek az erdőnek pontosan a közepén volt egy tisztás és annak a közepén egy hatalmas, vénségesen vén tölgyfa, melynek az ágai között, fagyöngy házaikban laktak az erdei manók királyostul, királynőstül. A törzsén lévő pihe-puha fészekben lakott Pöttyös, a világot járt gyöngybagolyfióka és a törzse alatt egy üregi nyúl család, ahol született 3 nyúlfióka. Ebből ketten úgy néztek ki, mint minden üregi nyúl, de a harmadik olyan hosszú fülű volt, hogy egyből el is nevezték Hosszúfülnek, akinek a hallása olyan éles volt, hogy messziről meghallotta még a sas szárnyának suhogását is, de nem csak erről vált híressé, hanem arról is, hogy minden erdő lakót meg tud nevettetni azzal, ahogy ugrabugrál a réten és közben mulatságosan tud grimaszolni.
Hosszú, hosszú tél után végre kitavaszodott és végre valahára Hosszúfül előbújhatott az üregéből, hogy újra együtt játszhasson a barátaival:
- Piroskával, a katicalánnyal
- Lászlóval, a vitéz és hősies szarvasbogárral
- Surranóval, a mezei egérrel
- Fürgével, az őzsutával
- Sompolygóval, a rókafival,
- Tányértalppal, a gubancos szőrű medveboccsal 
és nem utolsó sorban a legjobb barátjával, Pamaccsal, a mezei nyúl család legkisebbik lányával.
Kiugrált hát a kedvenc tisztásukra és jókedvében, jó hangosan hívogatni kezdte őket:
- Kör, kör ki játszik csak Piroska hiányzik (Vitéz László, Surranó, Fürge, Sompolygó, Tányértalp és Pamacs is hiányzik!)
A hívó szóra szép lassan mindenki elő is került, de ajaj mit látott a mi nyulunk? Minden barátja kedvetlenül érkezett. 
- Hát nektek meg mi a bajotok? Olyan savanyú képet vágtok, mintha mindannyian éretlen vackort reggeliztetek volna!
- Az a baj, hogy közeledik a Húsvét. – válaszolták a barátai.
- Azzal meg mi a bajotok, hiszen az azt jelenti, hogy megérkezik a tavasz és sokat játszhatunk együtt: fogócskázhatunk, bújócskázhatunk, fürödhetünk a patakban…. – és még sorolta volna tovább, amikor a többiek a szavába vágtak.
- Ez mind igaz, de Húsvétkor, amikor minden embergyerek meglepetéseket talál a kertben, házban, akkor mi hiába keresgélünk, mert a Húsvéti Nyúl még soha semmivel nem lepett meg minket. Ezért aztán olyan szomorúak vagyunk, hogy még játszani sincs kedvünk. – és ezzel hátat fordítottak és elballagtak. 
Hosszúfül meg egyedül maradt a tisztáson.
- Gondolkozz! Gondolkozz! Gondolkozz! – mondogatta magában, magának miközben le és föl sétált a réten és egyszer csak hangosan felkiáltott.
- Meg van! Én ugyan nem a Húsvéti nyúl vagyok, hanem csak egy üregi nyúl, de idén, ebben az évben én leszek az és meglepem a barátaimat! Mi kell ahhoz, hogy én lehessek a Húsvéti Nyúl?
Keresett gyorsan egy madártollat és már írni is kezdte a listát: Tojás, festék és víz.
- Nem is hosszú a lista, - gondolta magában – hiszen vizet tudok venni a patakból. Tojást tudok kérni a tyúkanyótól és ekkor hirtelen rájött, hogy azért nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen hiába ad a tyúkanyó tojást, ha az akkora, hogy sem Piroska, sem Vitéz László, sőt még Surranó a kisegér sem tudja felemelni. Arról nem is beszélve, hogy Tányértalp meg biztos, hogy rögtön összeroppantaná a mancsával. Hiába törte a fejét nem tudott rájönni a jó megoldásra. Aztán az is eszébe jutott, hogy arról sincs fogalma, hogy mivel is fesse meg a tojásokat, hogy azok valódi hímes tojásokká változzanak.
Hosszas fejtörés után azonban eszébe jutott, hogy ki is segíthet, hát persze, hogy Pöttyös a világot járt gyöngybagoly.
Nyakába kapta a lábát és kiabálni kezdett:
- Pöttyös, Pöttyös! Ébredj!
- Mi a baj? Ki kiabál? Ki ébresztett fel a legszebb álmomból? – hallatszott egy zsörtölődő hang az odú mélyéből.
- Pöttyös! Kérlek, segíts nekem! Szeretném a barátaimat jó kedvre deríteni és kitaláltam, hogy meglepem őket Húsvétra, de nem tudom, hogy mivel tudnám színesre festeni a tojásokat és azt sem tudom, hogy honnan szerezzek olyan picurka tojásokat, amit elbír a katica, a szarvasbogár és a kisegér is? Ráadásul azt sem tudom, hogy a medvebocsnak milyet adjak, mert a hatalmas mancsaival a tyúkanyótól kapott tojást biztosan széttörné.
- Lassabban egy kicsit, kérlek! – válaszolta a bagoly – Menjünk szép sorjában! Figyelj jól és írjad! Festékeket kérhetsz a fáktól, bokroktól, virágoktól. Sárgát a kikericstől és körömvirágtól, barnát a diófától, bordót a bodzától, lilát az ibolyától, pirosat a málnabokortól és rózsaszínt a vadrózsa bogyóitól. Picurka tojásokat a hangyakirálynőtől, a gyíktól kérhetsz. Kicsit nagyobbakat a teknőstől és a siklótól, tyúktojástól nagyobbat a libától és végül, amikor körbe utaztam a Földet emlékbe kaptam egy strucctojást, amit most szívesen neked adok, hogy Tányértalp barátod se maradjon meglepetés nélkül. Remélem, hogy tudtam segíteni! – mondta Pöttyös két ásítás között és visszament az odújába aludni.
A mi nyulunk meg útnak indult és kért és kapott is tojásokat a hangyától, a gyíktól, a siklótól, a teknőstől és végül a tyúktól és a libától is. Összegyűjtötte a festőnövényeket is és boldogan indult a patakhoz vízért, de jaj, mit látott! Egy csepp víz sem csörgedezett a patakban. Teljesen elkámpicsorodott. 
- Most mi lesz? Hiába segítettek annyian, mégsem tudja meglepni a barátait! Az nem lehet! Ki kell találnia valamit!
- Bagoly, bagoly! Ébredj és segíts! – kiabálta újra.
- Mi van már megint? Ki zargat?
- Én vagyok az Hosszúfül és segítened kell, mert hiába gyűjtöttem össze a tojásokat és a festéknek valókat, mert nincs víz a patakban és nem tudom kikeverni a színeket!
- Az nem lehet! – válaszolta a bagoly – Maradj egy kicsit csendbe!
- Igazad van. Nem hallom a patak csörgedezését. Nem tudom, hogy mi lehet a baj, de azt tudom, hogy ki segíthet! A fa koronájába élnek az erdei manók. A királyuknak van egy féltett kincse, egy varázsgömb, amibe ha belenéz mindent lát. Menjünk el hozzá és kérjük meg, hogy nézze meg, mi lehet az oka annak, hogy elnémult a patakunk!
- Jaj, Pöttyös, te könnyen beszélsz, mert tudsz repülni, de én nemhogy repülni nem tudok, de még fára mászni sem.
- Gyere bátran, majd én segítek! – válaszolta Pöttyös és hol húzta, hol tolta Hosszúfült egészen addig, amíg fel nem jutottak az ágak közé, ahol sűrű levelű buborékházakat találtak, melyekben a szivárvány minden színében tündöklő manók laktak, akik érdeklődve állták körül a váratlan vendégeket.
- Hát ti, mit kerestek nálunk? – kérdezte egy tűzpiros ruhás manó.
- Szeretnénk találkozni a manókirállyal, mert tudnunk kéne, hogy hol és miért veszett el a patakunk vize. – válaszolta Pöttyös
- Jó helyen jártok. Én vagyok a manókirály és tudok nektek segíteni.
Előhozta a varázsgömbjét, belenézett és így szólt:
- Ajaj! Nagy a baj! Három helyen is elzáródott a vízmeder. Először a forrásánál látok egy icinke-picinke vízi tündért, aki hiába próbál egy nagykövet és a rajta pöffeszkedő békát odébb taszítani nincs elég ereje és a forrás nem tud kibújni a föld alól.
Aztán baj van ott is, ahol a patak vize a folyóba ömlene, mert rádőlt egy hatalmas diófa, melynek törzse elállja víz útját és már a hódok is elkezdtek belőle várat építeni maguknak.
Végül a folyó torkolatánál, ahol a tengerbe ömlene, hatalmas jégvár állja a víz útját, melyben egy jégsárkány lakik.
Amennyiben mind a három helyen segíteni tudtok abban, hogy a víz szabadon folyhasson medrében újra lesz víz a patakunkban.
Pöttyös és Hosszúfül kétségbeesetten néztek egymásra:
- Hogyan is tudnák kiszabadítani a vizet? Ők ehhez túl kicsik és nem elég erősek.
Ekkor megszólat a manókirály mellett álló aranyos ruhában tündöklő királynő:
- Ne ijedjetek meg a nagy feladattól! Segítségül szívesen mellétek adjuk az útra a sárga manót, hogy a hideg, jeges tengernél segítse. A barna manót, aki a fák kertésze és a kéket, aki a vizek oltalmazója. Így öten már biztos, hogy minden akadályt le tudtok győzni, de vigyázzatok, hogy a bajokat visszafelé sorrendben kell megoldanotok, mert ha fordítva kezdtek hozzá, akkor mindent, de mindent elárasztana a víz és a rét mocsárrá változna! Jó utat és járjatok szerencsével!
Útnak indultak ők öten: a nyúl, a bagoly és a három manó.
Először e tengerhez mentek, ahol tanácskozni kezdtek arról, hogy hogyan is tudnák a jégsárkányt és a jégvárát az útból eltüntetni.
- Van egy ötletem! – mondta a sárga manó – Hívjuk segítségül a Napot!
Először csak halkan, aztán egyre hangosabban csalogatni kezdték a Napot:
„Süss ki Napocska, itt apád, itt anyád, sót törünk, borsót törünk, tökkel harangozunk!” és a Nap kibújt a felhők közül és a melegével olvasztani kezdte a jégvárat és a sárkány mérgesen fújtatva messzire szállt.
Jégsárkány a jégvárában, terpeszkedik egymagában
Mérgesen néz körbe, körbe, jéghegyet fúj minden percben
Morgolódik, zsörtölődik napsütésben olvadozik.
A patak torkolatánál, ahol a folyóhoz ért a barna manó segített. Ágakból, mohából építettek egy olyan varázslatosan szép hódvárat, mely átívelt a folyó felett és a patak vize szabadon áramolhatott. A hódnak meg annyira megtetszett, hogy egyből beköltözött és a hatalmas fatörzset így már kihúzhatták a vízből.
Diófa dőlt a patakba, a hód várrá szétrágcsálta,
Elállta a víznek útját, egy kis csepp sem juthat ott át!
Hej, vára, vára, nadavára vára
Diófa tetejébe, annak a közepébe.
Hej, várat vesd ki, hej várat vesd ki!
Hórukk! Hórukk!
A patak forrásánál a kék manó és a kistündér dugták össze a fejüket és egyszer csak énekelni kezdtek:
Béka, béka, brekeke, elkergetlek messzire:
Gólyát látok, egy lábon állok…
Amikor ezt a varangy meghallotta úgy eltűnt, mintha ott sem lett volna és a követ elgörgethették és abban a minutumban zubogni kezdett a víz a föld alól és a nyúlfink végre megfesthette a húsvéti tojásokat. A katicának bíborszínű hangyatojást. A szarvasbogárnak barna gyíktojást. A teknősét lilára festette és Surranónak szánta. Sárga tyúktojást az őzikének és bordó libatojást a rókafinak. A strucctojást málna lével pirosra festette Tányértalpnak és a legszebbet rózsaszínűre Pamacsnak a legszebb mezei nyúl lánynak.
Húsvét hajnalban a tisztás szélén álló bokrok aljába eldugdosta a hímes tojásokat és újra rázendített a hívogatóra: „Kör, kör, ki játszik?” és amikor már minden barátja ott volt, így szólt:
- Kitaláltam egy jó játékot, amitől lehet, hogy jobb kedvre derültök: tojáskereső.
- Minek? – kérdezték a többiek nagy búsan – Úgysem találunk semmit.
- Na, próbáljuk ki! – kérte Hosszúfül és közben nagyon somolygott a bajsza alatt.
Kedvetlenül ugyan, de mindenki nekiállt keresgélni és egyszer csak az őzsuta egy nagyot kiáltott:
- Nézzétek! Találtam egy szépségesen szép, nap sárga tojást, amelyik pont akkora, hogy fel is bírom emelni,
- Én is! Én is! – hallatszott most már mindenhonnan és csak hordták és hordták a színes tojásokat a rét közepére és mindenkinek fergeteges jó kedve támadt. Hosszúfül meg csak mosolygott magában és nem árulta el a titkot, hogy a Húsvéti Nyúl idén az erdőben egy kis segítséggel ugyan, de ő volt. (remélem a titkát ti is megőrzitek!)
És itt most már akár vége is lehetne a mesének, de van még valami, amit elmesélt nekem a szél: Szóval, ahogy ott játszottak a barátok a réten egyszer csak azt vették észre, hogy repedezni kezdenek a tojások. A legkisebből előbújt egy hangya gyerek a következőből egy gyíkocska, aztán egy kisteknős is előbújt. Kiscsibék és kislibák szaladgáltak mindenfelé és végül egy hosszú lábú, nyakú madárra emlékeztető csodabogár is előkerült, akiről senki, de senki sem tudta, hogy ki lehet. (Ti kitaláltátok, hogy milyen állat bújt ki a legnagyobb tojásból?)
És ugyan a hímes tojások mindegyike ripityomra tört, de állataink mégsem szomorkodtak, hiszen újabb barátokra találtak és most már tényleg:
Itt a vége, fuss el véle, kerek erdő közepébe.

Az évi mesénkből azonban nem csak színházi előadás születik, hanem saját mesekönyv is, melyet a gyerekek illusztrálnak és Hűsvétra haza vihetik.

Kalendárium: február

 

Kép forrása: Kép forrása: Sokszínű Vidék

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Gyertyaszentelő melege
sok hó a jégnek előjele
Gyertyaszentelő hidege
Koratavasznak előhírnöke.

Jeget olvaszt Mátyás, hogyha talál
S ha nem talál, akkor bizony csinál.
Ha derűs a Román napja
Ég áldását bőven adja.

(Népi mondóka)

Kép forrása: blog.camptimbers.org

A hónap második napján szokás szerint figyeljük a medvét – ha a barlangjából kijőve meglátja az árnyékát, visszamegy, mert soká tart még a hideg…

Medvetáncoltatós

Forrás: http://canadahun.com/temak/Ünnepeink-ÚjÉv-farsang.20043/page-3#post-1834577

Köralakítás mondókára: ”Első a vezető, második a tekergő, harmadik a kolompos, negyedik a bozontos!”

Egy gazda a kör közepére vezeti a kötéllel megkötött medvéjét /2 kisfiú jelmezben /

Gazda:

Figyelem, figyelem közhírré tétetik,a medvetáncoltatás most kezdődik!

Mindjárt cammog táncosan a medve,járja vele, kinek van hozzá kedve!

Közösen mondjuk /ritmusjátszó hangszerekkel kísérve /:

Amíg szalad csak morog,jókedvében nem forog,de amikor láncon járakkor bizony táncot jár.

1.gyerek:

Kitapodott a medve,de csak nem lett jókedve,kifordult, megfordult,visszalépett, megmordult.

2. gyerek:

Dirmeg- dörmög a medve,nincsen neki jókedveszegény medvét megfogtáktáncolni tanították.

3. gyerek:

No, ha már itt vagytok, lássuk, mit tudtok!

4. gyerek:

Lássuk, mit tud ez a medve!

Gazda:

No, tánci mackó, tánci,Mindenki terád kíváncsi!

Közösen mondjuk:

Medve, medve, varrj csizmát,Ne járj mindig mezítláb!

Gazda:Medvém, mutass valamit, ne hozz szégyent a fejemre!

Medve:/körbecammog/: Brumma, brumma, tizenhárom,mért nincs nekem egy szép párom!?

Együtt ingereljük:

Csörgesd meg az aranyláncot,járjál nekünk könnyű táncot!Hapa- cuka macika,rövid lába nagy fara!Egyedül, egyedül,amíg párja nem kerül!

Medve:/táncol / Ez a lábam, ez, ez, ez,jobban járja, mint emez,vigyázz lábam, jól vigyázz,mert a másik meggyaláz!

Lányok:

Táncolj, táncolj mackó bácsi!Kapsz kalácsot, mézeset,friss tejecskét, édeset!

Fiúk:

Mi lesz holnap az ebéd?Kérdezzük meg a medvét,főtt krumpli és sós perec,kolbászból meg a ketrec?!

A medve ekkor elszabadul, kergeti a visítozó gyerekeket.

Gazda:/kiabál/ jaj, jaj, megvadult a medvém! Fogjátok meg!

Közösen megfogják a medvét a gazdához kísérik.

Február 3. Balázs napja

Balázsjárás: amikor az iskoláskorú gyerekek házról házra jártak és adományokat gyűjtöttek. A játékban tízen szerepeltek. A perselybe összegyűjtött pénzt az iskola vagy a templom céljaira fordították, az ajándékképpen kapott ételeket pedig megették.

Kép forrása: Ismertség Magazin

"Szent Balázs a diákoknak egyik kedvelt védőszentje volt, napját fényesen megünnepelték. Innen ered a balázsjárás. Az iskolás gyermekek házról házra jártak. Adományt gyűjtöttek, iskolába toboroztak, köszöntőket mondtak....

Régi szokás ez mi nálunk, Balázst járni. Mindig egy kevés újsággal előállni.

Ma is ez a szándékunk, hogy kedvetekre tudjunk mi szolgálni.

Ezért eresszetek hát bemenni! Jancsit, Ferkót, Andrást, Miskát ábécét tanulni.

Szép mesterség a tanulás, és nagy haszon a szép írás.

Ezért eresszétek hát bemenni Jancsit, Ferkót, Tamást!....

 

A, a, a,

Ma vagyon Balázs napja.

Melyben minden diáknak

lábai farsangolnak.

A, a, a,

ma vagyon Balázs napja.

Bé-bé-bé,

Iskolába menjünk bé,

szüleink örömére,

tanítóink kedvére!

Bé-bé-bé,

iskolába menjünk bé!

Dé-dé-dé,

Húzd rá Énekes Máté!

De jó volna bőgősnek,

akárhogyan zörögne,

dé-dé-dé,

húzd rá Énekes Máté!

Ku-ku-ku,

a kakas kukuriku.

Szeretném a taréját,

jó metélttel a nyakát.

Ku-ku-ku,

többé nem kukurikul!

Vé-zé-zsé,

Már egyszer végezzük bé!

Szent Balázs tiszteletét,

áldjuk az óvoda népét!

Vé-zé-zsé,

már egyszer végezzük bé!

Forrás: http://tanitoikincseim.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1204054

Február 11. Betegek Világnapja

Kép forrása: designdladzieci.com

Fecske Csaba: Hapci

És jött a nátha 
És azt mondták: hátha 
És azt mondták: talán 
És azt mondták: lehet 
Ez egy gonosz bacilus! 
Mást mit tehetnénk most 
Hívassunk orvost! 
És futott a doktor 
Egyszer és sokszor 
És tablettát nyeltem 
És cseppeket nyeltem 
És nézték a torkom 
És nézték a nyelvem 
Hogy talán hogy hátha 
Előkerül a nátha!

Február 14. Bálint nap, azaz Valentin napja

Régen szerelmi pratikákat, boszorkányságokat vettetek be e napon a fiatal lányok a kiszemelt fiúk megszerezésére vagy arra, hogy megőrizzék szerelmeiket.
Példának megemlítek néhányat:
- Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.
- Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmes.

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek.

Kép forrása: Heidi Ferguson | DIY & Decor

A Bálint naphoz sok-sok hagyomány fűződik ezen kívül is. Pl.:

"Mindszenten akár van, akár nincs hó ezen a napon, csíkot söprenek, vagyis utat vágnak az udvar olyan részén, ahová nem fér oda az aprójószág, de az ég madarai igen. Ide mindenféle gabonaszemet, aszaltgyümölcsöt szórnak számukra. Cserszegtomaj gazdái Bálint-napkor napkelte elõtt megkerülik a birtokukat, hogy a tolvajokat és a madarakat távoltartsák a szõlõtõl. 
Balatongyörökön hasonló szándekkal megmetszik a szõlõ négy sarkán a tõkéket. Hangonyban úgy vélik, ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, ez már a tavaszt jelenti. A rábaközi Szil faluban Bálintot a verebek védõszentjének tartják, mert már nekik is kezd kedvezni az idõjárás. A horvát néphit szerint a madarak ezen a napon tartják mennyegzõjüket." (Forrás: http://www.harmonet.hu)

Kép forrása: coolcreativity.com

Február 19. Zsuzsanna nap (tavaszt csalogató nap)

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták, de ha maguktól ezt nem teszik meg, akkor a lányok színes, pörgős szoknyába táncba kezdenek, hátha ráveszik őket arra, hogy dalolni kezdjenek.

Sok Zsuzsanna napakat vigan elérhesd

Napjaidat számlálni ne légyen terhes.
Az ég harmatja szívedet újítja,
Áldások árja házod elborítja.

Te néked minden öröm hótig adassék,
A mellett semmi bánot ne barátkozzék.
Légyen éltednek virágja mind kinyílt,
Szíved ne szenvedjen semmi sebes nyílt.

Véglen az egek várát nyilván szemlélhesd,
Ott aztán az életet jobbal cserélhesd.
Az Úr a boldog életben részt adjon,
A szentek serge körébe fogadjon, fogadjon.
Az ének utáni tréfás vers a következő sorokkal zárul:
Agyon Isten nektek sok Zsuzsanna napot,
Eső ellen egy nagy bükkfa kalapot,
Hogy rajtatok ne maradjon a szegény állapot!
(Lajtha 1954: 47. sz.)

Farsang

A farsang időszaka vízkereszttel, január 6-val kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsangi szokások – többnyire február hónapban – farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre.

Versek, mondókák:

Tarbay Ede: Farsangi maskarák


ÖRDÖGÖK
Három lyukas
vicsori-fogas
kivájt-bélű, sárgatök:
mi vagyunk az ördögök!
ANGYALOK
Három fehér
tollas, pucér
inges, réklis szárnyasok:
mi vagyunk az angyalok!
ÖRDÖGÖK
Azt kívánjuk
este, reggel
vidám kedvvel
feküdjenek, keljenek
e házban az emberek!
ANGYALOK
Fazekukba
pulyka, kappan,
mindenféle jó főjön,
kéményük is füstöljön!
ÖRDÖGÖK ANGYALOK
Kolbász, sonka,
csülök, borda,
diós, mákos mind jöhet,
itt a zsákunk, töltsétek meg!

Farsang van (népi mondóka)

Farsang van, farsang van,
járjuk a táncot gyorsabban.
Fergeteges ez a bál,
még a ház is muzsikál.

Álljon a bál, amíg állhat,
nyaggassuk a citeránkat.
Körbe-körbe, csak vidáman!
Maszk nélkül, meg maskarában.

Tóthárpád Ferenc: Kiszedal

Kisze, kisze, kiszebáb,
rojtos már a rokolyád.
Tüzet hozok, vizet hozok,
napsugárban pernye potyog.
Iszkoljon a tél!

Kisze, kisze, cibere,
ébred már a venyige.
Bú megszakad, bánat apad,
szerencséhez jókedv ragad.
Iszkol már a tél!

Galambos László: Farsang (részlet)

Álljon a bál, amíg állhat.
Nyaggassuk a citerákat.
Körbe-körbe! Csak vidáman!
Maszk nélkül meg maskarában.


Csizmasarkon ugróst járjunk!
Kereplőkkel, kolompokkal,
nádsípokkal, vasbotokkal
álljon a bál, amíg állhat.
Zengessük a citerákat.

(Cikolasziget, Moson m.; MNT II. 79. sz.)

Kalendárium: január

 

Néphagyományok, jeles napok

Zöld ünnepek, világnapok

„Cinegés” hagyományok

Újév (1.)

Háromkirályok napja (6.)

v  Hóemberek Világnapja

(18.)

v  Szülők fogadása az újév első napjaiban

v  Teadélután –szülői kör

v  Nyitott délután

„Cinege Műhely”:

1. Téli zöldség és gyümölcssaláták készítése, kóstolása, receptek cseréje

 

2. Madáreleségek készítése meghívott „előadóval”

3, Farsangi jelmezkészítés

A gyerekek és a szülők „visszafogadása”

Az ünnepek utáni első napok ismét a visszafogadásról, az egymásra találás segítéséről szólnak. Az első napokra olyan tevékenységi tervet állítunk össze, mely a közös játékokról, tevékenységekről, az nyugodt együttlétekről szól. Megtaláljuk a karácsonyi „meglepetéseket”, megtanuljuk azok használatát. Beszélgetünk az otthoni élményekről és közben persze jár a kezünk, lábunk: sokan festünk egy papírra, körtáncokat járunk, terepasztalokat készítünk, építményeket hozunk létre és olyan játékokat kezdeményezünk, ahol egymásra kell figyelni, egymást kell segíteni és így napok alatt ismét egymásra hangolódunk. Ezekben a napokban újra előkerülnek az év elejét is segítő kapcsolatteremtő játékok, az egymás felismerését segítők, bizalomjátékok és a két nagy „kedvenc”: a bot elkapó és az ölelő kör.

A „bot elkapó” játék szabálya nagyon egyszerű. Egy hosszú bottal, mely legalább másfél méter magas középre áll valaki, a többiek nagy körben körbeállják. A középen álló szemkontaktust teremt azzal, aki felé el fogja engedni a botot, és amikor ez megtörtént elengedi. Akinek „küldi” el kell kapnia azt, még mielőtt a földre esne.

Az „ölelő kör” is ugyanúgy kezdődik, mint az előző játék azzal a különbséggel, hogy a középen álló szemkontaktussal és mozdulatokkal, de hang nélkül magához csalogat valakit, akivel össze kell ölelkeznie és addig kell ezt a testhelyzetet megtartaniuk, ameddig mind a ketten jól érzik magukat a szoros kapcsolatban. (Milyen egyszerűnek tűnik ez a játék, pedig bizony sok-sok ismétlés kell ahhoz, hogy valóban mindenkinek örömöt okozzon, mert van, akinek nehezen megy, hogy a személyes terébe engedje a másikat, de egy idő után már mindenki el kezdi érezni, „ahogy árad a szeretet” egymás felé.

Játékötletek az Újév első napjaira a gyerekekkel való játékhoz

Készítsünk egy-egy kalapot vagy előre, vagy a gyerekekkel együtt. Fontos elem, hogy mindegyiken jelenjen meg az óra úgy, hogy 1-től 12-ig mutatja az egész órákat és, hogy mindegyikből két darab készüljön!

Az elkészült kalapokkal már játszhatunk is:

1. variáció, ha páratlanul lennénk: Egy jól körülhatárolt helyre letesszük az összes kalapot és háromra mindenkinek fel kell vennie egyet és meg kell találnia a párját (akinek az órája ugyanannyit mutat, mint az övé.) Aki kalap nélkül marad az lesz a kalap lopó (fogó) és a célja az, hogy "elcsenje" valakinek a kalapját. Akinek a kalapját megszerzi, annak a helyébe áll és a "kalaptalan" lesz az új fogó. Fontos szabály: a párok futás közben nem engedhetik el egymás kezét!)

2. variáció, ha párban vagyunk: A gyerekek választanak egy kalapot, majd szaladgálnak a megadott térben. Előre meghatározott jelre párt keresnek és elvégzik a játékvezető által kitalált "feladatot" (pl fogjátok meg egymás kezét, guggoljatok le, majd álljatok fel stb.) A feladat végrehajtása után elmondják a köövetkező mondókát két ill, egy vagy keresztezett kéz összeütésével):

Ecc, pecc, bejöhetsz, a barátom te lehetsz!

Egyet, kettőt tapsolunk, aztán tovább szaladunk! (Fruzsi mondókája)

Aztán kalapot cseélve szétválnak és tovább futnak.

Fontos szabály: Ugyanazt két egymás utáni játékban nem választhatja párjának!

(Egy egész mozgás fejlesztő foglalkozás felfűzhető erre a játékra, hiszen minden párban végezhető mozgást megadhat a játékvezető.)

Persze még sok-sok játék kitalálható erre a napra, de ami nem maradhat el az a "terülj, terülj asztalkám", amihez kérjük a szülők segítségét, hiszen biztos, hogy mindenhol maradt valami finomság az ünnepekről. (Ha még a megmaradt szerpentineket, konfettit, csillagszórót is bekérjük biztos a siker.) (Egy praktikus tipp: Almát vagy narancsot állítsunk bele egy pohárba vagy üvegbe és abba szúrjuk meggyújtás előtt a csillagszórót!

+ 2 ötlet a szülők újévi fogadásához:

A szünet után a szülőket is játékokkal, meglepetésekkel várjuk. Ilyen meglepetés a „jó kívánságok fája” és a szerencsét hozó „lencse” guriga:

1. Szedjünk faágakat (ha van időnk és kedvünk fújjuk le aranyfestékkel és szórjuk meg csillámporral) és kis kártyákra írjunk mindenféle kívánság rigmusokat vagy kérjünk meg érkezéskor mindenkit, hogy írjon egyet-egyet az előre elkészített kártyákra (megmaradt ajándékkísérőre is jó) vagy előre írjanak otthon egyet (a mai internetes világban nem nehéz a kéréseinket időben eljuttatni mindenkihez) vagy a nap folyamán a gyűjtsük össze a gyerekek szövegeit és délutánra már az fogadhatja a szülőket az öltözőben, faliújságon.

2. Készítsünk kis lencse "batyukat" (persze ezt is csinálhatjuk a gyerekekkel pl. WC papír gurigából és maradék ajándékcsomagolóból, szalagokból)) és akasszuk fel az öltözőben a gyerekek jeléhez!

Vízkereszt avgy a Háromkirályok napja

Napi terv

A témanap címe: Háromkirályok napja

A témanap megvalósulásának tervezett ideje: január 6.

A témanapra tervezett tapasztalat és élménynyújtás: Betlehemes játék

A témanap megvalósítása során kiemelt céljaink, feladataink, kiemelten fejleszthető képességek:

ü  A karácsonyi ünnepkör lezárása

ü  Hagyományok felelevenítése

ü  Együttjátszás élményének elmélyítése

ü  Szociális képességek fejlesztése

A témanap programja, tevékenységei:

Mozgásos játékok:

1. játék: Kövesd a csillagot!

Játék előkészítése és eszközei: egy nagyobb boton egy aranycsillag és a játéktérben előre felrajzolt (szigetelőszalagból ragasztott) 3-4 féle "út", mely lehet egyenes, hullámos, cikkcakk vonal stb.)

A játék: A gyerekek oszlopban állnak, és amíg tart a mondóka a csillagot átadják a mögöttük/előttük lévőnek. Akinél vége van a mondókának a sor elejére áll, kiválasztja az "utat", melyen végig vezeti a sort.

/Fejlesztő hatás: pl. térérzékelés, figyelemkoncentráció, vágyak késleltetése, irányított szerep elfogadása, irányító szerep vállalása, egyensúlyérzék)

A mondóka:

Ez a csillag körbe jár, mindenkire rátalál,

Akinél ott marad, az mutatja az utat.

2. játék: Ajándék hozó

A játék előkészítése, eszközei: annyi sajtos doboz tető, ahány gyerekünk van, egy nagy kosár aranyra lefújt dió (persze, ha nincs rá időnk a festés el is maradhat). a karácsonyi betlehem vagy egy bölcső egy bepólyált babával és egy nagyobb üres kosár.

Tornaszerekből, csoportszobai bútorokból vagy udvari játékokból építsünk két /egy könnyebbet a kisebbeknek pl. tárgyak kerülése, le és fellépések és egy nehezebbet a nagyobbaknak pl. egyensúlyozás padon, átlépések, egyensúlyozás magasabb pallón, billenős játékon stb./ akadálypályát.

A játék: Mindenki kap egy doboztetőt és kivesz e kosárból egy-egy diót és megpróbálja átvinni az akadálypályán, hogy a dió ne essen ki belőle. Az akadálypálya végén belerakja a betlehem elé helyezett kosárba. A játék addig tart, amíg minden dió át nem kerül a betlehem előttibe.

(Fejlesztő hatás: egyensúlyérzék, mozgás koordináció)

3, játék a mindenki által ismert "Adj király katonát”, mely erő, gyorsaság és bátorság fejlesztő is egyben

"- Király, király, adj katonát!

- Magamat vagy rongyos bakát?"

"- Király, király, nagykatona!

- Magam vagyok egy katona!

- Jó lesző te magad is!"

 

"- Eresszetek át a Jordán vízén!

- Nem eresztünk, mert nem tudjuk ki katonái vagytok!

- Lengyelország királyáé!

- Az is a mi ellenségünk!

- Miféle ellenségtek?

- Hidunk lábát eltörtétek, soha meg nem csináltátok!

- Ácsok vagyunk, ácsorgunk. Holnap délben visszajövünk. Fenyőfából faragott aranyalmával kocogtatunk!"

Környező világ felfedezése

1. Ismerkedés a földgömbbel, térképpel (Hol van Betlehem? Melyik földrészen? Vajon milyen közlekedési eszközzel juthatnánk el oda? Mit jelent az, hogy sivatag és oázis?)

2. Kép válogatás: Összekeverünk növények és állatok képeit úgy, hogy bele vannak keverve a sivatagban élők és a gyerekeknek szét kell válogatni vagy kiválasztani azokat, melyeknek a nevét mondjuk! (pl. kaktuszok, jukkák, pálmák, sivatagi róka, teve, ásóbéka, skorpió stb.)

3. Érzékelő játékok:

Ízek felismerése, megnevezése: narancs, citrom, kókusz, datolya, ananász

Illatok felismerése, megnevezése:

A játék kellékei: 4 -6 jellemző illatú illóolaj (nem kevert illat), ami között ott van a mirha és a tömjén is + pl, fahéj, narancs, citrom, szegfűszeg, ananász + annyi egyforma kisüveg vagy parafa dugó, ahány illatunk van és nyomtatott vagy rajzolt kép azokról a növényekről, melyeket felhasználtak az olajok készítése során.

Feladat: az illat és kép párosítása (érdemes az üvegre, dugóra ráírni az illóolaj nevét, mert nem biztos, hogy lesz elég időnk másképp ellenőrizni a megoldást.)

Mézes gyümölcssaláta készítése a trópusi gyümölcsökből

4. Feladatlap: Útvesztő típusú feladatlap, melyben a három bölcset el kell vezetni Betlehembe vagy különbség kereső

A képzelet szárnyán (mese, vers, játék)

1. Mese: http://eletfa.uw.hu/januar/haromkiraly.html

2. Versek:

Sarkady Sándor: Háromkirályok

József Attila: Betlehemi királyok

3. Képzelet játék

A játék kellékei: 3 korona, három különböző színű palást

A játék menete: A gyerekekkel megbeszéljük, hogy a kiválasztott három király közül az egyik pl. Gáspár hozza a nehéz, Menyhért a könnyű és Boldizsár a törékeny ajándékot.

A három kiválasztott gyerek kimegy és megbeszéli, hogy melyikük, melyik király és úgy jön vissza, hogy eljátssza, hogyan hozza az ajándékot. Akik elsőként kitalálják, hogy melyik gyerek, melyik király azok lesznek a következő királyok.

Kézműves

1. Koronák barkácsolása gurigákból, díszítése szabadon választott technikával

2. Mozaikkép ragasztása (pl a maradék ajándékcsomagolók felhasználásával)

3. Bábok készítése tobozból, gyapjúból és a történet eljátszása

Hangok birodalma

1. Cserépcsengők készítése (csengők, szélharangok bekérése otthonról)

2 Karácsonyi dalok ismétlése (halk - hangos, erősödő (közeledő hangok)- halkuló (távolodó) hangok

3. Hol szól a csengő?

4. Képzelet játék: Hova szállt el (bújt el) a karácsonyi csengő hangja, mely legközelebb csak egy év múlva szólal meg?

5. „Háromkirályok napján” – új ének

A témanap képeiből:

Befejezésül egy feladatlap a témához: Keresd meg a 12 különbséget a két kép között (Ha van kedved, próbáld megoldani, de légy türelmes és figyelmes, mert nagyon nehéz! A 8 iskolába készülődő gyerkőcünk mindegyike könnyedén eljutott a 10-ig, de bizony a tizenkettőt csak kettőnek sikerült megtalálnia.)

(A feladatlapot Bulyáki Zsuzsi rajzolta)

Hóemberek napja

Több éve már, hogy rátaláltam erre a „bolondosnak” tűnő világnapra és egyből megtetszett, hiszen a hóember a gyerekek által nagyon kedvelt figura és a hóember építés a tél egyik legjobb mókája. Magamban gratuláltam annak, aki kitalálta és egyből be is „emeltem” csoportom ünnepnapjai közé és már évről évre alig várjuk, hogy építhessük (hó híján készíthessük) azokat a mosolygós, mérges, morcos hóembereket. (Valójában ez is egy „komoly” zöld ünnep, melynek célja nem más, mint felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozással járó veszélyekre.)

A témahét címe: Hóemberek hete

A projekt megvalósulásának tervezett ideje: 2015, január 12 - 15.

Január 18. Hóemberek világnapja

A projekt tervezett indító élménye: Téli terepasztal építése az ablakba

A projekt várható lezáró élménye: Hólabda sütése

 

A projekt megvalósítása során kiemelt céljaink, feladataink:

Ismerkedés a téli csapadékok tulajdonságaival

Kísérletezések, megfigyelések technikái

A projekt során kiemelten fejleszthető képességek pl:

v  Együttműködés, egymás elfogadása, tolerancia fejlesztése

v  Koncentrációs képesség, figyelem fejlesztése

v  Környezettudatosságra nevelés

v  Finommozgás fejlesztése

v  Hallási figyelem fejlesztése

 

 

Játék

/beszélgető-kör játékai/

 

v  Téli terepasztalok építése az ablakba, tálcákra, karton alapra

v  Hangok differenciálása, hangok keresése

v  Hóemberes kirakó és társasjáték készítése

v  „Hó csata” papírgalacsinnal

 

 

 

Munka

 

v  Téli képeskönyv összeállítása

v  Hógolyó sütése

v  Hópelyhes, hóemberes dekoráció készítése

v  Madáreleség készítése

 

 

Külső világ tevékeny megismerése,

matematikai tapasztalatok

Tevékenységekbe integrált fejlesztés

v  Beszélgetés a klímaváltozásról és annak okairól

v  Téli időjárás jellemzői

v  Téli csapadékok és tulajdonságai

v  Kísérletek jéggel, hóval

v  A növények és állatok élete télen

v  Madáretetés, madarak megfigyelése, felismerése, megnevezése

v  Kör és gömb tulajdonságai

v  Több, kevesebb, ugyanannyi

v  Relációk

v  Összehasonlítások és sorozatok nagyság szerint

v  Számlálás, számlépcső

 

Vers, mese, könyvnézegetés anyanyelvi játékok, szabad alkotások

v  Mese: A magányos hóember, Január

v  Vers: Kovács Barbara: Hógolyó mondóka

Krecsmáry László: Hóember

v  Mondóka:  Ha-ha-ha havazik
Aki fázik vacogjon

v  Könyvek nézegetése a télről, az északi és déli sarkról

v  Meseszövés: A félős hóember

 

Énekes és hangszeres játékok, körjátékok, zenehallgatás, zenei képességek, hangszerek készítése

v  Dal: Hóember, hóember, hóból van a lába, répából a szája.
Amíg itt a tél, senkitől se fél,
Kalapjára, subájára havat szór a szél.

Hóember, hóember, itt áll az útszélen, hízik egész télen.
Ha meleget ad a tavaszi nap, ide - oda düledezik, csöpög, mint a csap.

v  Körjáték: Ácsorogjunk, bácsorogjunk

v  Zenehallgatás: Állatok farsangja

v  Zenei képességek: relációk (magas-mély, gyors –lassú, halk-hangos)

v  Hangszerkészítés műanyag kanálból és lencséből

 

 

 

 

 

Rajzolás, festés,

mintázás, kézimunka

 

v  Mintázás fehér gyurmából

v  Vágás, legyező hajtogatás („csipke dekoráció)

v  Kanál csörgő készítése

v  Barkácsolás zokniból és filcből (hóemberek)

v  Gyűrés

v  Ragasztás (téli fák)

 

 

 

 

 

Mozgás fejlesztés, mozgásos játékok

 

v  Mozgások karikával, labdával

v  Célba dobás papírgalacsinnal

v  Fogó és futó játékok

 

 

 

Mozgásos játék ötletek az http://ovoneni.blog.hu/ oldalról csoportszobába, tornaterembe:

1, A gyerekekkel hógolyókat formázhatunk újságpapírból, majd egy papírzsebkendőbe is belecsomagoljuk. Célozhatunk hullahopp karikába.

2, Festhetünk csomagolópapírra hóembert, és célozhatunk a hóember kalapjára!

Így forgatom, úgy forgatom,

a kezemben összenyomom.

Jó keményre meg is gyúrom,

a hóembert megcélozom.

Puff! Hoppla hó!

Talált a hógolyó!

3, A játékosok körben állnak, a galacsint / hógolyót / kézről - kézre adogatják:

Jár a labda jár, kézről - kézre jár,

nem ejtjük ki a kezünkből, így adjuk tovább.

Száll a labda száll, ide - oda száll,

fiúk, lányok szaladjatok, mert még eltalál.

Akihez az utolsó szótagnál a labda kerül, igyekszik valakit eltalálni a szertefutó játékosok közül. Akit eltalál, újra kezdődik a játék.

Játékok kintre (ha leesne a hó): (forrás: http://blog.mindennapraegyjatek.hu)

- hó angyal készítése
- gyerkőc a felnőtt lábnyomában próbál lépdelni
- ásunk egy kis gödröt a hóba, és kijelölt távolságból hógolyóval megpróbálunk beletalálni.
- hóbuckákból készítsünk szlalom pályát!
- felsorakoztatunk üres műanyag palackokat a hóba. Ki hányat tud eltalálni és felborítani hógolyóval?
- Hógolyókészítő verseny: mindenki kap egy pici hógolyót, elkezdi görgetni, ha lejár az idő, összehasonlítjuk, kié a legnagyobb.
- kincskeresés a hóban. Rejtsünk el néhány színes játékot egy nagy kupac hóba! A gyerkőcök keressék meg! Adjunk nekik kislapátot!

Vers ajánlat:

Krecsmáry László: Hóember

December, december-
készül már a hóember,
hóból van a pocakja,
hóból van a kobakja,
hóból van a kabátja,
hóból van a nadrágja,
hóból van a keze, lába,
hóból van a nyaka, válla,
hóból van a füle, szája.
Csak az orra répa,
csak a szeme szén,
s egy lyukas lábas
csücsül a fején!

Kovács Barbara: Hógolyó mondóka


Amikor a hóba nyúlok,
mindig egy új golyót gyúrok.
Túl sok golyót gyúrtam,
lefagy már az ujjam.
Mégis gyúrom rakásra,
készülök a csatára.

Ha ha ha havazik,
He he he hetekig, 
Hú hú hú hull a hó, 
Hi hi hi jaj de jó.

Hóember, hóember, hóból van a lába, répából a szája.
Amíg itt a tél, senkitől se fél,
Kalapjára, subájára havat szór a szél.

Hóember, hóember itt áll az útszélen, hízik egész télen.
Ha meleget ad a tavaszi nap,
Ide - oda düledezik, csöpög, mint a csap.

Aki fázik, vacogjon
fújja körmét, topogjon, 
földig érő kucsmába, 
burkolózzék bundába, 
bújjon be a dunyhába, 
üljön rá a kályhára - 
mindjárt megmelegszik


Hóemberek Világnapja – nyitott délután a szülőknek

Programajánló::

1. Hóemberek, hó és jég szobrok, versenye

2. Iglu építés

3. Hó festés temperával

4. Hó csata

Kép forrása: tidal-art.tumblr.com

(Ha nincs hó:

- Csoportszoba ajtajának, ablakának díszítése

- Hóemberek barkácsolása

- „Hó csata” papírgalacsinnal vagy hungarocell golyóval a tornateremben)

Teadélután – szülői kör

Az év közbeni szülői beszélgetés központi témáját a szülők kérései, kérdései alapján választjuk ki. Ettől persze évről, évre változhat az, hogy éppen miről is beszélgetünk, milyen területet járunk körbe. Ami nem változik az az, hogy minden kiválasztott témához –még a Cinege Teaház – „megnyitása” előtt kézhez kapnak egy „szösszenetet”, mely tartalmazza az aktuális kérdéssel kapcsolatos gondolatainkat és ezeket megismerve, ezek mentén folyik a beszélgetés.

Ezekből a „szösszenetekből” választottam ki két egy, de valószínűleg mindenhol kérdésként felmerülő témát:

1. Iskolaérettség:

Mit is jelent az, hogy iskolaérettség?

Ez az egy szó magában foglalja több száznyi testi, pszichikai és gondolkodási képesség bizonyos fokú,  - az iskola megkezdéséhez szükséges – fejlettségi szintjét. Ezek felsorolására nem vállalkozom, hiszen képtelenség lenne mindet felsorolni, de azért egy kifejezést talán érdemes körbe járni:

Érés: egy gyerekre jellemző, belső fejlődési folyamat, melynek tempója gyerekenként változó. Gondoljatok csak egy virágos kertre. Ott sem egyszerre nyílik minden virág. Van amelyik, az első napsugárra teljes pompájában virít és van, amelyik csak ősz végére, de előbb vagy később mindegyikben gyönyörködhetünk. Ezt az érési folyamatot segíteni ugyan tudjuk, de mivel egy belső „munka”, felgyorsítani nem lehet és nem is szabad, ezért fontos, hogy a gyerekek akkor kerüljenek iskolába, amikor éretté válnak.

Miből is vesszük észre ezeket a jeleket? A fizikai változásokon kívül (pl. fogváltás) például abból, ha ő maga, külső ráhatások nélkül, már vágyik az iskolába vagy érdeklődik a betűk, számok iránt vagy, ha egyre többször elhangzik az a mondat attól a gyerektől. aki addig szeretett oviba járni: unatkozom. Már kevés neki, ami ott történik. (Lehet, hogy furcsának tűnik, hogy örülni kell az ehhez hasonló kijelentéseknek, de higgyétek el, hogy ez a legnagyobb dicsérete a munkánknak, hiszen egy nagycsoportos korú gyerektől ez azt jelzi, hogy kinőtte az óvoda kereteit és már nagyobb kihívásokra vágyik.)

Hogyan segítjük, mi az óvodában azt, hogy iskolaéretté váljanak a gyerekeink? (A legfontosabbakat sorolom csak fel, hiszen ezzel is oldalakat lehetne megtölteni)

 • Úgy dolgozunk, szervezzük gyerekeink életét nap, mint nap személyre szólóan is, hogy tudjuk az iskolára való felkészítés az óvodába lépés első napjával megkezdődik és az utolsó napjával zárul. Nem az utolsó egy vagy fél év eredménye az, ha a gyerekek iskolaéretté válnak, hanem 3-4 év folyamatos tevékenykedéséé.
 • Kialakítunk egy rugalmas, gyerekek életkorához, fejlettségi szintjéhez igazodó heti és napi ritmust, mely állandóságot és biztonságot nyújt a gyerekeknek és bőven biztosít időt arra, hogy fejlődhessenek, beépíthessék az élményeiket, tapasztalataikat, kipróbálhassák képességeiket, kielégíthessék a rájuk jellemző igényeiket.
 • Rengeteg időt biztosítunk a szabad játékra és a mozgásra, a szabadban való tevékenykedésre, hiszen óvodáskorban ezek a legfejlesztőbb „elfoglaltságok”, melyekben bátran kipróbálhatja újonnan kialakult képességeit és gyakorolhatja a már meglévőket.
 • Mesélünk, énekelünk, barkácsolunk, megmutatjuk a világ száz és száz csodáját, melyből kedve szerint válogathat, melyek segítenek megtalálni számára azokat a kifejezésformákat, melyek leginkább segítik őt a saját élményeinek feldolgozásában, közvetítésében a külvilág felé.
 • Fejlődésük üteméhez igazodva újabb és újabb „kihívás” elé állítjuk őket olyan feladatokkal, melyeknek megoldása erőfeszítést igényel a részéről, de képes a megoldásra. Egyre önállóbb tevékenységekre ösztönözzük őket….. és így tovább.

Mivel tudjátok otthon segíteni azt, hogy iskolaéretté váljon?

Hasonló dolgokkal. Az otthoni napi ritmussal, a sok-sok közös tevékenységgel, melybe beletartozik akár az is, hogy van „feladata” (pl. mosogatógép kipakolása, cipők elrakása, terítés stb.). Azzal, hogy ha kell, negyedórával előbb kezditek a készülődést az óvodába induláshoz, de egyedül öltözhessen, gombolhasson, húzhasson, köthessen. Azzal, ha a rosszul kiejtett szavakat, hangokat nem kijavítod, hanem a következő mondatodban helyesen ejtve elrejted. Azzal, ha vezetés vagy séta közben elhangzik pl. jobbra, balra, lefelé, felfelé megyünk….. Túl egyszerűnek tűnik? Nagyobb „feladatokra” vártál ebben a felsorolásban? Azokkal „nem szolgálhatok”, mert hiszem, hogy ahogy az óvodában eltöltött idő minden percében a következő életszakaszra készítünk fel, ugyanúgy otthon is ezt tesszük. Persze lehet különórákra vinni és feladatlapokat megoldani (és mértékkel, a gyerek érdeklődését és teherbírását figyelembe véve ezekre is szükség lehet), de valójában azzal segítesz a legtöbbet, ha együtt vagytok, együtt tevékenykedtek, sokat beszélgettek, meséltek és a legfontosabb, hogy mindig érezze, hogy bízol benne, bízol abban, hogy képes a problémahelyzetek, feladatok megoldására, az új élethelyzetekhez való alkalmazkodásra.

Mit tehetsz, ha bizonytalan vagy és még van lehetőséged még dönteni abban, hogy menjen vagy maradjon?

Legelőször is kérj egy fogadóórát az óvónőktől, hiszen 3- 4 éven keresztül rá bíztad a gyerekedet és rajtad kívül ő ismeri a legjobban és beszélgessetek. Tedd fel kérdéseidet, mond el kétségeidet és ők a legjobb tudásuk szerint segíteni fognak. Abban az esetben, ha még így sem tudod eldönteni, hogy mi legyen kérjél időpontot az óvoda fejlesztőpedagógusától és beszélgess vele is. (Ha még mindig nem tudsz dönteni, akkor az óvodában van egy jó kis pszichológusokból álló csapat, akiket megkereshetsz, akik kérésedre elvégzik az iskolaérettségi vizsgálatot vagy csak egyszerűen beszélgethettek egyet.)

Nézz körül az iskolában, iskolákban! Menj el a szülői értekezletekre, nyílt napokra és, ha lehetőséged van rá, beszélgess a leendő első osztályos tanítókkal, hogy saját tapasztalatid alapján tudjál dönteni!

Az iskola választásról

A legszerencsésebb eset az lenne, ha tanítót tudna választani mindenki, hiszen hosszú évekre szóló együttműködésről szól az a kapcsolat, mely az iskolába lépéssel megkezdődik. Erre nem mindig van lehetőség, de egy dologban biztos vagyok: minden tanító, aki ezt a hivatást választotta és gyakorolja felkészülten, izgatottan, minden tapasztalatát, tudását „csatasorba” állítva készül az új elsősök fogadására, ezért aztán hiszem, hogy minden gyerek a legjobb helyre kerül.

Fontosnak tartom, hogy amennyiben nincs valamilyen speciális indoka (pl. egy-egy területen olyan kiemelkedő képesség, hogy „szakosított” iskolára lenne szüksége a gyereknek a kiteljesedéshez vagy olyan részképesség hiány, melynek fejlesztése kis létszámú osztályban valósítható meg a legjobban…. stb.), hogy a gyereked utaztatva járjon iskolába, akkor helyben kell elkezdeni az iskolai életet. Ez fontos a gyereked szempontjából, hiszen a közlekedés rengeted időt és energiát elvesz a számára fontos, őt fejlesztő, kikapcsolódást biztosító tevékenységektől: játéktól, szabadban való mozgásoktól. Ezekre még jó pár évig szüksége van ahhoz, hogy egészségesen, jó ütemben fejlődhessen. Másrészt: a kapcsolatainak, barátságainak alakulását nagyban segíti, ha egy-két ovis társával együtt kezdheti meg az iskolai életét és a későbbiek során könnyen és egyszerűen tud a barátaival együtt lenni, játszani, focizni, programokat szervezni.

(Ennek a kérdésnek az eldöntésében is számíthatsz az óvónők segítségére, hiszen ők amellett, hogy ismerik a gyerekedet, ismerik a helyi iskola lehetőségeit és az „alternatív” lehetőségekkel is tisztában vannak.)

Befejező gondolatok

Lehet, hogy kicsit furcsállani fogod, de az utolsó gondolat, amit megosztok Veled az az, hogy Neked, mint szülő is „iskolaéretté” kell válnod:

 • tudom, hogy sokszor nehéz elfogadni és elengedni a kezüket.
 • tudom, hogy nehéz életmódot, megszokott rutint váltani
 • tudom, hogy borzasztóan félted az új kihívásoktól, az esetleges kudarcoktól,

de már erre van szüksége, ezért tudatosan készítsd fel magadat arra, hogy iskolássá válik a gyereked, mert csak teljes bizalommal és hittel tudod segíteni Őt ebben az időszakban. (és már egy óvodába lépést is „túléltetek)

Kalendárium: november

„Az Öreg Veréb novembernek mondta az új hónapot, s hozzáfűzte, hogy ez a harmadik és utolsó hónapja az ősznek.
A folyópartra is megérkezett az ősz. Lefoszlott a levél a rekettyefüzekről, megbarnult, elfonnyadt a fű. Néha hó esett, el is olvadt. A folyó még futott, de reggelente már jéghártya vonta be. eltűntek a partról a szalonkák is. csak a vadkacsák maradtak. Azt hápogták, hogy itt húzzák ki a telet, ha a folyó nem fagy be egészen. A hó pedig hullott, egyre hullott, és már nem olvadt el, hanem egyre nőtt.”

Bianki, Vitalij Valentinovič: Cinege naptár: November (Rab Zsuzsa fordítása)

Néphagyományok, jeles napok

Zöld ünnepek, világnapok

„Cinegés” hagyományok

v  Mindenszentek (1.)

v  Halottak Napja (2.)

Márton nap (11.)

Magyar Népművészet hete (3. hét)

Erzsébet nap (19.)

András nap (30.)

 

v  Lámpás felvonulás

Gombócfőzés

„Cinege Műhely”:

1. hét: Lámpás készítés

2. hét: Papír készítés

3. hét: Képeslap és ajándékkísérő készítés

4. hét: Adventi koszorú kötés

1. „Cinege Műhely” - lámpás készítés

2. Tématerv napi bontásban Márton napra

Tevékenységi tervek

Tervezett projektek a tevékenységekbe integrált tanuláshoz

A témahét címe: Márton nap

A projekt megvalósulásának tervezett ideje: 2014. november 3 – november 7.

A projekt tervezett indító élménye: Szent Márton legendája

A projekt várható lezáró élménye: Lámpás felvonulás és tökfesztivál

 

A projekt megvalósítása során kiemelt céljaink, feladataink:

v  Hagyományok felelevenítése

v  Együttélés szokásainak, szabályainak elfogadása

A projekt során kiemelten fejleszthető képességek pl:

v  Együtt működés, egymás elfogadása, tolerancia fejlesztése

v  Feladattudat, Koncentrációs képesség fejlesztése

v  Mesetudat fejlesztése

v  Hallási figyelem fejlesztése

 

 

Játék

/beszélgető-kör játékai/

 

Mozgást utánzó játék (A gyerekek vonalban állnak egymás mellett. Az első kiáll a többiek elé és mozgásokat mutat, amit utánozni kell. Amikor a többiek más „mutatót akarnak, akkor azt mondják: „Tejbekása lipitylotty, tökkáposzta kapaszkodj”, akkor a „mutató” a sor végére megy, és azt mondja ”Hazamegyek, haza megyek, tököt eszek.” és a következő gyerek mutat.)

Tollpihék egy helyre fújása

Tollpihék összegyűjtése kosárba (Hüvelyk és mutató, hüvelyk és középső, hüvelyk és gyűrűs, hüvelyk és kisujj – ujjkiolvasók ismétlése (Hüvelyk ujjam almafa, cseresznyefa)

Tökpiramis építése

Mi van az üvegben elrejtve a kukorica közé?

Párosító játék: Keresd a párját a kukoricaszemek között!

Márton és a ludak: egymás hangjának felismerése

Ludak és a róka (mozgásos drámajáték)

Figyelj a hangra! (hang felismerő játék)

 

 

 

Munka

 

v  Kukoricamorzsolás

v  Tökmag pirítás

v  Tök és alma sütése

v  Töklekvár főzése

Sütőtökös-csokis keksz sütése

 • 40 dkg megsütött sütőtök (nyersen kb.1 kg-os kicsi sütőtök) +
 • 20 dkg kristálycukor
 • 25 dkg vaj +
 • 1 tojás
 • 20 dkg liszt
 • 20 dkg Graham liszt+
 • 10 dkg dió +
 • 10 dkg csokoládé +
 • 20 dkg zabpehely (apró szemű)+
 • 2 kk szódabikarbóna
 • 2 kk fahéj
 • 1 csipet só

Elkészítés:

 1. A cukrot és a puha vajat a tojással összekeverjük.
 2. A sütőben megsütött sütőtököt bot mixerrel pépesítjük, azt is hozzáadjuk.
 3. A liszteket külön összekeverjük az apóra vágott dióval és csokoládéval, a zabpehellyel, illetve a fűszerekkel.
 4. A lisztes keveréket jól összeforgatjuk a sütőtökös vajjal, hogy kézzel formálható legyen.
 5. Diónyi darabokat gömbölyítünk a kezünkkel, majd ellapítva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lehet közel tenni egymáshoz, de ne érjenek össze, mert kicsit azért megnőnek.
 6. Addig sütjük, míg az alja pirulni nem kezd (Az időt sütője válogatja).

 

 

Külső világ tevékeny megismerése, matematikai tapasztalatok

Tevékenységekbe integrált fejlesztés

v  Háziszárnyasok jellemzői

v  Libatoll és libatojás

v  Tökfajták és felhasználásuk

v  Tő és sorszámnevek

v  Feladatlap: útvesztő típusú feladatok

 

Vers, mese, könyvnézegetés anyanyelvi játékok, szabad alkotások

Mese:

-      A libák és a róka

-      Mátyás király ajándéka

-      A róka és a ludak

Mondókák:

Csiteri, csütöri csütörtök

Tököt lopott az ördög,

Nem is ette, nem is itta,

Liba ólba beledugta.

Csiteri, csütöri, csütörtök

Dinnyét lopott az ördög,

Bugyogójába dugta,

Úgy vitte a pokolba

"Sütőben a tökmag,

befűtöttünk tegnap,

ripeg-ropog, zeng a nád,

szél röpíti víg dalát.

Ég öt éjjel, öt nap,

odasül a tökmag.

Nyelvtörők:

-      Öt ördög, öt tököt gödörbe dögönyöz

-      Tökkel ütött ördög töméntelen tökmagot tarisznyába tömköd

-      Kő körül kőút. Körbefutja egy hosszúnyakú fehér lúd

„Lúdanyó meséi” – meseszövés egyénileg

 

Énekes és hangszeres játékok, körjátékok, zenehallgatás, zenei képességek, hangszerek készítése

Dalok, körjátékok:

-      Márton – dal

-      Egyél libám, egyél már!

-      Gyertek haza ludaim!

Zenei képességek fejlesztése:

-      Hallási figyelem fejlesztése

-      Egyenletes lüktetés

-      Ritmus visszhang

„Hangszerkészítés” tökből, tökmagból

 

 

 

 

 

Rajzolás, festés,

mintázás, kézimunka

Lámpás készítés:

-      üvegből papír tépéssel és ragasztással

-      tejes dobozból papírlyukasztással

Só-liszt kerámia díszek készítése

Faliképek készítése tökmag és kukorica ragasztásával

Mese illusztráció ceruzarajzzal

Liba bábok készítése kesztyűből

Kukoricacsuhé szövés

 

 

 

 

 

Mozgás fejlesztés, mozgásos játékok

Tökgurítás, tökgurító „verseny” akadályok kerülésével (kukoricacsövek és torzsák) (sor és csapatjáték)

- Lábtorna: torzsák emelése, összegyűjtése talpakkal

Mozgást utánzó játék

(A gyerekek vonalban állnak egymás mellett. Az első kiáll a többiek elé és mozgásokat mutat, amit utánozni kell. Amikor a többiek más „mutatót akarnak, akkor azt mondják: „Tejbekása lipitylotty, tökkáposzta kapaszkodj”, akkor a „mutató” a sor végére megy, és azt mondja ”Hazamegyek, hazamegyek, tököt eszek.” és a következő gyerek mutat.)

Tökfogó: Ki lesz a tökkel ütött?

(A fogónál van egy kis tök és futás előtt azt mondja: „Este virágzik a tök, én a fejedre ütök”. Akit megfog annak a fejét „megkoccintja a tökkel és az azt kiabálja: „Égszakadás, földindulás, fejemen egy koppanás. Én vagyok a fogó)

Célba dobás karikával tökre

 

 

 

 

Mondóka a lámpás készítéshez vagy a felvonuláshoz: Ki megy ott a hegyen át? (részlet)

„Ki megy ott a hegyen át? Egy, két apró manócska:….

Mörmike megy előre, lámpást visz a kezében….

Második a Bab Berci, szemét hátra mereszti…

Utána jön Kódorgó, lámpa után bolyongó….

Negyedik az Icipici, ki a földből sem látszik ki.

Lámpa, lámpa. lámpácska, ragyogj, mint ég csillaga!

Csillag, csillag fenn az égen, csillag, csillag ragyogj nékem!

Hopp, egy csillag lepotyogott s tenyerembe belehullott….”

(Forrás: operenciasovoda.blog.hu)

+ 1 ötlet: LÚDTALP FÜZET készítése

„Én ekkor szoktam megnézni a gyerekek lúdtalpát. No, nem csak úgy megnézni, hanem valóban lenyomatozni, mégpedig sima vízzel. Egy lavórba vizet teszek, a földre pedig szép színes (narancssárga) papírt (A/4). A gyerkőc belelép a vízbe, majd a felnőtt kiemeli, hogy a lába ne mozduljon el. A víz nyomot hagy a papíron, ezt gyorsan körberajzolom és ráírom a gyerkőc jelét-nevét. Így a papíron nem marad más, csak valóban a talp nyoma. Nem kell festegetni és lemosogatni, mint amikor festékezzük, gyorsan meg lehet csinálni és ugyanazt a célt érjük el vele. Az elkészült lapokat lefűzzük egy füzetbe, aminek az elejére ludat rajzolunk meg egy nagy lábat.”

(Szabó Orsolya- Kispatak Óvoda)

 

Lúdanyó meséje

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gúnár és egy liba lány.

Megszerették egymást, összeházasodtak. Fészket készítettek és beletettek három tojást. Melengették őket és megszülettek a kislibák: egy ezüst, egy arany és egy fehér lúd.

Jól érezték magukat, de egyszer csak egy farkas lopózott a házukhoz. A kislibák elkezdtek gágogni, mert nagyon féltek. Lúdanyó elbújtatta őket.

A farkas elkezdte keresni a libákat. Szaglászta a földet, de nem talált semmit. Szomorúan elkullogott, mert éhes maradt a pocakja.

Ezután a kislibák elő mertek bújni és elmentek a tóra úszkálni. Ekkor jött egy róka és meglátta a libákat, de már olyan ügyesek voltak a kislibák, hogy felrepültek a legmagasabb fa tetejére. A róka elment a farkasért, hogy segítsen neki libát fogni. A farkas megpróbálta megfogni őket, de túl magasan voltak, úgyhogy segítségül hívta a medvét.

A medve felmászott a fára, de a ludak olyan furfangosak és leleményesek voltak, hogy átrepültek egy fenyőfára és a medve ide már nem tudott felmászni, mert a tüskék megszúrták. A fenyőről pedig átszálltak a tó közepére, így mind a róka, mind a farkas, mind a medve éhesen maradtak, mert ők bizony nem tudtak úszni.

Amikor beesteledett hazamentek a házukba, amely egy szivárványos tökből készült. Megvacsoráztak, lefeküdtek és elaludtak. A farkasról, a rókáról, és a medvéről álmodtak.

A baj csak az volt, hogy ez igazándiból is így volt. Az éjszaka sötétjében a medve, a farkas és a róka igazából is a ház körül ólálkodtak, de szerencsére nem tudták a tökházat kinyitni. Megpróbáltak ugyan a kéményen bebújni, de túl szűk volt és beszorultak. A medve tolta-tolta a farkast és a rókát és azok belepottyantak a tűzbe. Úgy megijedtek, hogy világgá futottak.

A kislibák boldogan éltek, amíg meg nem haltak-

(Andris – 5 éves – meséje)

3.  Népművészet hete és Erzsébet nap

Cinege Hírmondó (részlet egy, a szülőknek szóló levélből)

„Kádár, takács, kötélverő, szénégető.... és sorolhatnám még hosszasan a mára már "elavultnak" tűnő mesterségeket, melyek nélkül nagyszüleink, dédszüleink hétköznapjai elképzelhetetlenek lettek volna. Fazekasság, szövés, fonás, nemezelés, kelmefestés... népi kismesterségek, melyek a mai napig élnek, újra és újra gyönyörködtetnek. Néha a hagyományokat újra élesztve, néha kicsit átalakulva, de az biztos, hogy sok-sok évszázad tudását, tapasztalatát közvetítve. A Magyar Népművészet hete jó alkalom arra, hogy gyerkőceinket, - ha alapfokon is -, számukra izgalmas módon, színes tevékenységek felkínálásával megismertessük és megszerettessük ezeket. Igen ám, de egy hét az elég kevés idő lenne arra, hogy elmélyedjünk a sok-sok technikában, melyek közül válogathatunk, ezért aztán kitaláltuk, hogy a karácsonyi készülődés idén egy kicsit "formabontó", de az biztos, hogy nagyon "hagyományőrző" lesz. Kiválasztottunk 10 mesterséget, hagyományos technikát és azt elosztottuk 5 hétre, amennyi időnk még van Karácsonyig:

1. hét: Fazekasság, agyagozás - szövés, fonás

2. hét: Mézeskalács készítés - gyertyaöntés, készítés

3. hét: Gyékény, szalma, csuhé – vessző

4. hét: Kelmefestés – papírkészítés

5. hét  Nemezelés – gyöngyözés

Tématerv napi bontásban a Magyar Népművészet Hetéhez

Tevékenységi terv

Témahét terv/ napi bontás

Dátum: 2015. november 16 – november 20.

Feldolgozásra szánt téma: Népművészet hete

Jeles napok, zöld ünnepek: Erzsébet nap

Hétfő: nemezelés, szövés

Kiemelt tevékenység tartalma: mozgás

Gurítások, célba dobások

v  Szabad mozgások, játékok padon, karikával, dióval

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Egyensúlyérzék

v  Szem –kéz koordináció

v  Mozgások összerendezettsége

v  Szabályok elfogadása

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

Matematikai tapasztalatok: relációk (több, kevesebb, kisebb, nagyobb, hosszabb, rövidebb)

Ének – zene - tánc: Vékony vászon lepedő, Erre csörög a dió

Kézművesség: nemezelés (dió, gyapjú fonat, gyapjú - filckép ragasztás), papírtálca szövés

Meseszövés: Galagonya király és Csipke hercegnő története (a gyerekek ötlete alapján)

Séta az erdőbe

v  Ritmusérzék fejlesztés

v  Hallásfejlesztés

v  Finommozgás

v  Érzékszervek működése

v  Beszéd, figyelem koncentráció

Értékközvetítési tartalmak:

Módszerek, eszközök:

v  beszélgetés, magyarázat, cselekedtetés

v  dió, kosár, gyapjú, szappan, papír tányér, fonal

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Gyapjú tulajdonságai

v  Nemezelés, szövés technikája

v  Az őszi erdő kincsei (galagonya, csipkebogyó)

Reflexiók:

 

Kedd: agyagozás

Kiemelt tevékenység tartalma: mintázás

v  Falikép agyagból tésztalenyomattal

v  Mécses tartó levegőn száradó gyurmából

v  Díszek porcelángyurmából

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Konstruáló, tervező képesség

v  Finom motorika

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

Kéztorna

Ujjkiszámolók ismétlése

Nagyobbaknak. magfigyelést fejlesztő játék

 

v  Ujjízületek erősítése

v  Emlékezet fejlesztése

v  Megfigyelőképesség fejlesztése

Értékközvetítési tartalmak:

Mondóka: Hüvelykujjam mustáros

Mese: Kobak meséi

Módszerek, eszközök:

v  Bemutatás, magyarázat, beszélgetés, cselekedtetés

v  agyag, gyurma, tészta, csipke terítő, hajgumik

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  az agyag „története”, tulajdonságai (föld festékek)

Reflexiók:

Szerda: gyertyaöntés

Kiemelt tevékenység tartalma: mese. vers

Mondókák:

Gombolyag cérna, faggyúgyertya,
lángot vetett a kemence,
táncot is jár a gerlice guug!

Ég a gyertya, ég, 
El ne aludjék! 
Míg a szikra lobbot nem ad, 
Guggoljunk le mind!

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Ritmusérzés fejlesztés (gyors –lassú, egyenletes lüktetés

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Gyertyaöntés csészébe

v  Falmászás

v  Bátorság, egyensúlyérzék

Értékközvetítési tartalmak:

v  Ég a gyertya, ha meggyújtják (ismétlés)

Módszerek, eszközök:

v  magyarázat, bemutatás, cselekedtetés

v  maradék gyertyák, csészék, üvegek

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Gyertya tulajdonságai

v  Világítás régen és ma

Reflexiók:

Csütörtök: Erzsébet nap

Kiemelt tevékenység tartalma: ének - zene - tánc

v  Hol jársz, hová mész Erzsébet asszony?

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  mozgás koordináció

v  együttjátszás öröme

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Várfoglaló játékok a tornateremben

v  Várfal festése kartonra

v  Rózsák mintázása porcelángyurmából

v  Almás rózsasütemény sütése

v  Nagyobbaknak: rózsás feladatlap (mi a különbség?)

v  gyors reagáló képesség

v  finommozgás fejlesztés

v  megfigyelő képesség

Értékközvetítési tartalmak:

v  Szent Erzsébet legenda

v  A rózsát nevető királykisasszony

Módszerek, eszközök:

v  bemutatás, magyarázat, beszélgetés

v  karton, festék, porcelángyurma, sütés alapanyagai, feladatlap

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  hagyományok felelevenítése

Reflexiók:

Péntek: papírkészítés

Kiemelt tevékenység tartalma: környező világ felfedezése

v  Papír készítés menete

v  Papírfajták és tulajdonságai

v  Papír újrahasznosítás

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  ismeretek bővítése

v  környezettudatos gondolkodás alapozása

v  érzékszervek fejlesztése

v  kreativitás fejlesztése

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Újrapapír készítése tojástartóból, újságpapírból

v  Szabad alkotások térben, síkban különböző papírfajtákból

v  Párosító játék csukott szemmel (papírok párosítása bekötött szemmel)

v  Rögtönzött papír jelmezek készítése (kivé váltál?)

v  finommozgás

v  kreativitás

v  érzékszervi fejlesztés

Értékközvetítési tartalmak:

 

Módszerek, eszközök:

v  bemutatás, magyarázat, beszélgetés, cselekedtetés

v  maradék papírok, olló, ragasztó, tojástartó

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Papírral kapcsolatos ismeretek bővítése

Reflexiók:

4. „Cinege Műhely” - „Újrapapír” készítése lépésről lépésre

(Egy „gyerek kedvenc”, vizezős, maszatolós technika)

Hozzávalók:

• papírhulladék
• víz
• turmixgép vagy bot mixer
• lavór
• vékony törlőrongy
• vastagabb, nedvszívó alátét (filc vagy törülköző)
• sodrófa vagy szivacs a víz kipréseléséhez
• fakeret
• sűrű drótháló

1. lépés: Az összegyűjtött, lehetőleg matt felületű papírokat (újságokat, firka papírokat, melyből rengeteg összegyűlik nap, mint nap az óvodában) apró darabokra tépkedjük a gyerekekkel. A z így elkészített „fecniket” beáztatjuk egy nagyobb edénybe (lavórba, vödörbe) és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és egy napig ázni hagyjuk.
Amíg ázik a papír, készítünk egy-két egyszerű merítő szitát. Ehhez egy fakeretre (egy használaton kívüli képkeret is tökéletesen megfelel) és hozzá illő méretű, sűrű szövésű dróthálóra vagy szúnyoghálóra lesz szükség. A hálót erősen ráfeszítjük a keretre, majd szöggel vagy tűzőgéppel stabilan rögzítjük. Merítő szita helyett használhatjuk akár azt a hálós, kerek konyhai eszközt is, amelyet eredetileg az olaj felfröccsenésének megakadályozására találtak ki.

2. lépés: Ha már eleget áztak a papírdarabkák turmixgépben vagy bot mixerrel pépesítjük, ha úgy érezzük, hogy „erőlködik a gép, akkor az áztatóvízből öntsünk még hozzá.

3. lépés: A pépet a lavórba öntjük, és ha szükséges adunk hozzá még vizet. Akkor jó, ha joghurt sűrűségű. Ha színes papírt szeretnénk, ekkor kell színezni a masszát. (ételfestékkel vagy természetes színező anyagokkal – tea, kávé, cékla lé, diófesték, spenót lé, hagymahéj – is megfesthetjük)

4. lépés: Előkészítünk egy vászon konyharuhát, kiterítünk egy törölközőt

5. lépés: A szitát függőlegesen belemártjuk a masszába, majd vízszintesre fordítjuk és enyhén megrázogatjuk még a masszában, hogy egyenletesen borítsa be a hálót. Kiemeljük a keretet és lecsorgatjuk róla a felesleges vizet. Letakarjuk a nedves konyharuhával és gyors mozdulattal a kiterített törölközőre fordítjuk. (alul a törölköző, azon a textil azon a papírmassza és felül a szita). Ezután sodrófával vagy szivaccsal kinyomkodjuk a vizet a papírból egészen addig, amíg a papír el nem válik a szitától.

6. lépés: A kendőt a rátapadt papírral vízszintesen vagy függőlegesen kötélre csipeszelve megszárítjuk. Száradás után a kész papír könnyedén elválik a textiltől. Ezután már csak formára kell vágni és már készülhetnek is pl. a karácsonyi meghívók, képeslapok, ajándékkísérők.
+ tipp: A gyerekekkel sokszor készítünk csak tojástartóból papírmasszát. Ilyenkor színek szerint szétválogatjuk, daraboljuk, áztatjuk, aprítjuk a tartókat. A felesleges vizet lecsöpögtetjük, majd a masszához hozzákeverünk tapétaragasztót és kézzel kinyomkodjuk még egyszer a vizet úgy, hogy jól formázható anyaggá váljon. Ezután már más dolgunk nincs is, mint a fantáziánkat szabadon használva elkészíteni az alkotásokat, mely lehet egy tál, egy karácsonyfadísz, a kedvenc állat figurája vagy virága. (Ha olajozott formákra, formákba tapasztjuk a masszát, akkor száradás után könnyen levehető. Temperával, vízfestékkel megfesthető, terményekkel díszíthető és, hogy tartósabb legyen az alkotás matt lakkal le is fújható.)

Apróra szaggatva, keverve, kavarva készül a papírmasé és belőle egyszer tán elkészül a vásári portékának szánt mécses is.

4. András napi gombóc Cinege módra

Hozzávalók kb. 12 gombóchoz:

 • 25 dkg tehéntúró
 • 2 db tojás
 • 2-3 dkg vaj
 • csipet só
 • 3 evőkanál (5 dkg) búzadara
 • Valamint:
 • 2 evőkanál olaj
 • 5 dkg zsemlemorzsa
 • kb. 1,5 dl tejföl
 • cukor vagy édesítő (ízlés szerint)
 • fahéj

Elkészítés:

 • A túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük.
 • Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
 • Miközben a gombócok dagadnak a fazékban, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, ízesítjük a tejfölt, előkészítjük a málnát. A végeredmény egy habkönnyű csoda. Nem túlzás!

Megjegyzés: Először a felvert tojásfehérje 1/3-át keverjük a túróhoz, így egy kicsit fellazul a massza, majd a maradék tojáshabot óvatosan tudjuk beleforgatni.

(Forrás: http://www.mindmegette.hu/habkonnyu-turogomboc.recept)

5. „Cinege Műhely” – a koszorú kötéshez

Az adventi koszorúról és az adventi angyalokról

A hagyományőrző adventi koszorú fenyőágakból készül, melynek zöld színe az eljövendő reményt szimbolizálja. Formája kör alakú, mely forma az örökkévalóság szimbóluma.

A gyertya színe lehet vagy 4 piros, vagy 3 lila és 1 rózsaszín melyben egy-egy gyertyához, egy-egy fogalom társul. Az első gyertya a hité, a második a reményé, a harmadik a szereteté, a negyedik az örömé, de követheti az adventi angyalok köpenyének színét is: kék, piros, fehér, lila. A lila, rózsaszín esetében a 3. vasárnapon kell meggyújtani a rózsaszíntű gyertyát. Az utóbbinál az angyalok érkezésének sorrendjében kell vasárnaponként gyertyát gyújtanunk.

Ezenkívül lehet rá fagyöngyöt tűzni és kék szalaggal átkötni. A fagyöngy a levegőt, a kék szalag a lélek gondjait elmosó vizet jelképezi.

Az adventi angyalai

Az első vasárnap angyala: Négy héttel karácsony előtt egy angyal kék köpenybe leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez és keresni kezdi azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt. A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy törékeny, finom szövésű serleget hoz, mely a Nap sugaraiból készült. Észrevétlen végigmegy a világ összes házán és önzetlen szeretettel tölti meg a serleget. Visszarepül vele az égbe, ahol az angyalok fényt készítenek belőle a csillagoknak. Advent harmadik vasárnapján egy fehér, ragyogó palástba öltözött angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, s akit csak megérint a fénysugárral, azt átjárja a boldogság, béke és szeretet érzése. A karácsony előtti utolsó vasárnap egy lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. A béke dalát énekli. Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

Adventi ének:

Ég a gyertya ég, 
el ne aludjék, 
szíveinkből a szeretet
ki ne aludjék. 

Ég a gyertya ég, 
el ne aludjék, 
szívünkből a rosszaság is
kitakarodjék. 

Ég a gyertya ég, 
nő a fényesség,
sötét Földhöz a fényesség 
egyre közelébb.

Ég a gyertya ég, 
az adventi négy, 
azt lobogják, azt hirdetik: 
Jézus üdvözlégy!

(Forrás: http://www.gyerekdal.hu)

Befejezésül egy jelenet Karácsonyváró délutánra, mely pár évvel ezelőtt nagy-nagy kedvencévé vált a szüleinknek és gyerekeinknek egyaránt

Ördögök és angyalok

Karácsonyváró jelenet, melyet a Nagykovácsi Cinege csoport gyerkőcei és óvónői találtak ki és állítottak össze

A gyerekek 6 -8 fős csoportokban ördögök és angyalok

Kellékek: angyalszárny, ördögszarv, ördög farok, „láncos” botok,

elektromos mécses minden gyerek karjára erősítve tépőzárral

(az angyaloké világít, az ördögök csak a végén a táncos improvizáció közben kapcsolják be)

 

Ördögök: (első csapatnyi ördög bejön a játéktérre a mondókával és a bottal egyenletes ritmust üt)

Tetőtől talpig fekete,

Vicsori krampuszok serege

Jövünk nagy dérrel, dúrral

Rikoltjuk hangos szóval:

Mi volnánk az ördögök!

Angyalok (énekelve bevonul az első csapat lány):

Ma három angyal ringat el, ringat el, ringat el.

Az egyik angyal énekel, énekel, énekel,

A másik angyal, átölel, átölel, átölel,

A harmadik most szárnyra kel, szárnyra kel, szárnyra kel

És szárnyalunk az égre fel!

Ördögök:

- Odanézzetek! Mi van ezeknek a szárnyasoknak? Olyan kell nekem is! Nekem is! Nekem is! Ijesszük meg őket és csenjük el tőlük! (Hangosan, egy más szavába vágva)

Lipem, lopom a lángot

Elcsenem az angyaltól

Kell nekem, kell nekem

És ezért most elveszem!

Angyalok:

Állj! A szépséges csillagfényt csak úgy nem adjuk, ha a próbát kiálljátok, ördögből angyallá válhattok, ha mi veszítünk, akkor bizony angyalból ördögök leszünk.

1. próba: ritmus játék (Egy-egy angyal eltapsol egy ritmust, melyet az ördögöknek hiba nélkül vissza kell tapsolniuk)

Ördögök:

Ennek így sosem lesz vége, nem lesz mienk a csillagfénye.

Hívjunk még pár fiókát és megnyerhetjük a próbát!

2. csapat ördög:

Tetőtől talpig fekete,

Vicsori krampuszok serege

Jövünk nagy dérrel, dúrral

Rikoltjuk hangos szóval:

Mi volnánk az ördögök!

2. csapat angyal:

Ma három angyal ringat el, ringat el, ringat el.

Az egyik angyal énekel, énekel, énekel,

A másik angyal, átölel, átölel, átölel,

A harmadik most szárnyra kel, szárnyra kel, szárnyra kel

És szárnyalunk az égre fel!

Ördögök:

- A próbát most mi mondjuk, csillagfényét elorozzuk, előletek jól eldugjuk, hisz nem tudtok egyebet, csak egy nyafka éneket!

Angyalok:

- Ti beszéltek nagy hangon? Hát, ti aztán mit tudtok? Dübörögni, veszekedni, csínyeket kitervelni, ijesztgetni, maszatosan reggelizni!

Ördögök:

- A szájatok akkora, mint egy nagy, zöld uborka!

Angyalok:

- Felvágták a nyelvetek, de forog-e az eszetek?

 

Ördögök:

- Jobban, mint a tietek!

Angyalok:

- Hát akkor azt tudod-e?

2. próba: találós kérdések

Aranydiót gyűjt a hajnal ezüst kosarába, hogy az este felhordja majd sötét padlására. (csillag)

Ördögök:

Ahova a vörös kutya fekszik, fű ott többé nem növekszik (tűz)

Angyalok:

Fehér pokróc egész földön, nem is szövik, az égből jön. (hó)

Ördögök:

Nem vagyok pék, de nem ám! Nincsen lisztem, nincs szitám. Ám amerre én járok-

Sűrűn-sűrűn szitálok. (köd)

 

Angyalok:

Nem keltem én magból, nem voltam palánta,

nem ültetett kertész, tövem se kapálta.

Kivirultam mégis hideg téli éjjel…

Csak a nap sugára ne hervasszon még el! (jégvirág)

Ördögök:

Fölül vastag, alul vékony, hogyha Nap süt, folyékony. Kicsit répa, kicsit csap, de nem répa s nem is csap (jégcsap)

Ennek így sosem lesz vége, nem lesz mienk a csillagfénye.

Hívjunk még pár fiókát és megnyerhetjük a próbát!

3. csapat ördög:

Tetőtől talpig fekete,

Vicsori krampuszok serege

Jövünk nagy dérrel, dúrral

Rikoltjuk hangos szóval:

Mi volnánk az ördögök!

3. csapat angyal:

Ma három angyal ringat el, ringat el, ringat el.

Az egyik angyal énekel, énekel, énekel,

A másik angyal, átölel, átölel, átölel,

A harmadik most szárnyra kel, szárnyra kel, szárnyra kel

És szárnyalunk az égre fel!

S ma mindenkiből angyal lesz, angyal lesz, angyal lesz ki csak táncra kel!

Az ördögből így angyal lesz, angyal lesz, angyal lesz s szárnyalhat az égre fel

3. próba: Mozdulat tükörkép játék zenére (egy gyerek középen a többiek utánozzák a mozdulatát) (3 -4 gyerek)

- Ebből a táncból elég volt, elég volt, elég volt, elég volt, mert most én jövök

Szabad tánc zenére (egy-két perc)

A tánc vége kézfogás, félkör háttal, közben ének:

Ma mindenkiből angyal lesz, angyal lesz, angyal lesz ki csak táncra kel!

Az ördögből így angyal lesz, angyal lesz, angyal lesz s szárnyalhat az égre fel

(Ördögszarvak, sötét pólók levétele, ördögfarkak „forgatása”)

Vagy mégse?

(Az angyalok „dala” egy angol karácsonyi ének, melynek kottája megtalálható a falovacska.hu oldalon)

Kalendárium: október

Kép forrása: marietta.szpsg.blogspot.com

Első hétvége: Madármegfigyelő napok

Második csütörtök: Látás Világnapja

Negyedik hétfő: iskolai könyvtárak Világnapja

Október utolsó munkanapja: takarékossági Világnap

Néphagyományok, jeles napok

Zöld ünnepek, világnapok

„Cinegés” hagyományok

Teréz napja (15.)

Makkérés kezdete (16.)

Gesztenyeszüret kezdete (18.)

Orsolya nap (21.)

Farkas napja (31.)

Idősek Világnapja (1.)

Zene Világnapja (1.)

Állatok Világnapja (4.)

Világűr hete (4 - 10.)

Gyaloglás Világnapja (6.)

Postai Világnap (9.)

Tojás Világnapja (14.)

Kézmosás Világnapja (15.)

Kenyér Világnapja (16.)

Magyar Festészet Napja (24.)

Origami Világnap (24.)

Hangszerkészítés és zenei „improvizációk” szülők, nagyszülők, bevonásával

Szőlő szüret és préselés

Kenyérsütés

Festő délután a szülőkkel

„Cinege Műhely”:

1. hét: szappan készítés

2. hét: játékok, eszközök barkácsolása gesztenyéből, csuhéból

3. hét: zöldségek tartósítása

4. hét: gyertya, mécses készítés, díszítés

 

1. „A zene felemeli a kezemet”, avagy zenéljünk együtt

2. Állatok Világnapja:

v  Témahét terv napi bontásban a Cinege csoportból

Dátum: 2015. október 5 – 9.

Feldolgozásra szánt téma: Rovar lesen

Jeles napok, zöld ünnepek: Állatok Világnapja

Élmény: Füvészkert – bogárszálló készítése

Hétfő: vízpart: szitakötő (mozgás napja)

Kiemelt tevékenység tartalma: (szitakötő, szöcske, hangya, pók)

v  Csapatjátékok 4 csoportban:

-           forgások, mozgások hullámvonalban, hurokban

-           fel és lelépések, ugrások

-           mászás alagútban

-           átlépések, pókháló, pókjárás

v  Szabad mozgás zenére kendőkkel

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Egyensúlyérzék

v  Bátorság

v  Mozgások összerendezettsége

v  Szabályok elfogadása

v  Gyors reagáló képesség

v  Együttműködés, segítségnyújtás

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Matematikai tapasztalatok: síkmértani formák felismerése, megnevezése, létrehozása

v  Szitakötő barkácsolása (díszítése)

v  Karkötők fonása

v  Séta a Békás tóhoz

v  ritmusérzék fejlesztés

v  finommozgás

Értékközvetítési tartalmak:

v  Mese: Szitakötő mese

v  Vers Kányádi Sándor: Szitakötők tánca

Módszerek, eszközök:

v  beszélgetés, magyarázat, cselekedtetés

v  karkötők filcből, falapkák, ragasztható kövek, spárga, gyöngy, filctoll, kendők

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Rovarok jellemzői, külső tulajdonságai

Reflexiók:

Kedd: mező: szöcske (kézművesség napja)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v  Szöcske barkácsolása tojástartóból és hengerből

v  Fejdísz készítése színes kartonból

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Konstruáló képesség

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Fel és lelépések, ugrások, átugrások

v  Feladatlap: pontok összekötése vonal (hullámvonal, cikkcakk)

v  Zenei képességek: erősödő, halkuló hangok

v  Mese folytatás: A szöcske téli szállása

v  Ügyesség, egyensúlyérzék, bátorság

v  Szem-kéz koordináció

(írás előkészítés)

v  Hallásfejlesztés

v  Improvizációs képesség

Értékközvetítési tartalmak:

v  Vers: Hargitai Gyula: SZÖCSKE KOMÁM

Módszerek, eszközök:

v  Bemutatás, magyarázat, beszélgetés, cselekedtetés

v  tojástartó, guriga, színes karton, olló, ragasztó, feladatlap

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  rovarok és bogarak azonosságai, különbségei

Reflexiók:

Szerda: erdő- hangya (ének, zene, tánc napja)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v  Dalanyag: Gryllus Vilmos: hangya

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Ritmusérzés fejlesztés (gyors –lassú, egyenletes lüktetés

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Hangya nyomdázása ujjlenyomattal

v  Hangyaboly mintázása, járatok mélyítése

v  Magok szétválogatása csipesszel

v  Tojás görgetés

v  „A hangyakirálynő mutatja”: mozdulatokkal, szavak nélkül a királynő által adott feladatok megértése)

v  Feladatlap: labirintus

v  finommozgás

v  metakommunikációs eszközök használata, „dekódolása

Értékközvetítési tartalmak:

v  A rovarok „kommunikációja”

Módszerek, eszközök:

v  magyarázat, bemutatás, cselekedtetés

v  korona, főtt tojás, feladatlap, magok, csipesz, festék

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Hangyaboly élete

Reflexiók:

Csütörtök: ház körül – pók (mese-vers)

Kiemelt tevékenység tartalma:

v  Új mese Hugl Péter: Pisti, a füvészkerti pók

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  figyelem koncentráció

v  rövid távú memória

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Pókhálón átbújás, pókjárás

v  Fejdísz készítés

v  Pókháló szövés

v  Kerékpározás

v  ügyesség, mozgás koordináció

v  gyors reagáló képesség

v  finommozgás fejlesztés

Értékközvetítési tartalmak:

 

Módszerek, eszközök:

v  bemutatás, magyarázat, beszélgetés

v  karton, fonal, kerékpár, bukósisak, láthatósági mellény

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

Reflexiók:

Péntek: Füvészkert látogatás – bogárszálló készítése a Szamóca Kiskertész Tanodában

(környező világ felfedezése)

A hét versei, éneke:

Kányádi Sándor: Szitakötő tánca


Zurrogó-zirregő 
szitakötő tánca 
csipkét ver a csengve 
csobogó forrásra. 
Zirren kéken, zölden, 
sásról sásra táncol, 
úgy veri a csipkét 
önnön árnyékából. 
Reggeltől napestig 
egyvégtében járja, 
de csak alkonyatkor 
látszik a munkája. 
Akkor aztán pitypang, 
káka, békalencse 
s a csobogó forrás 
minden egy szem kincse. 
Szitakötő szőtte 
csipke alatt csillog, 
s alábújik inni 
az esthajnalcsillag.

Pákolitz István: Hangya

Kenyérmorzsát visz a hangya

segít neki apja, anyja,

sietnek, mert fú a szél,

fúvó szélből eső kél.

Ha én fúvó szél lehetnék,

a felhő elé kerülnék:

szétfújnám az égi tájon,

hogy a hangya meg ne ázzon.

Hargitai Gyula: SZÖCSKE KOMÁM

Szöcske komám,
ugrott nagyot,
hordjál kerek,
zöld kalapot,
szerezz frakkot, sétapálcát,
kérj fel táncra
egy szöcskelányt!

 

 

Kányádi Sándor: Mesemorzsa

Két kicsi hangya elindult szerencsét próbálni. Mentek, mendegéltek, fűszálról fűszálra másztak, repedésből hasadékba kószáltak. Bejártak már vagy tíz tenyérnyi helyet, dél volt már, és még semmit sem leltek.
– Enni kéne. Enni. Étlen nem lehet menni.
– Lehetni lehet, csak lassabban – fejezte be a sopánkodást a bölcsebbik hangya. Azzal tovább mendegéltek, másztak. S egyszer csak nekimentek egy mogyorónyi morzsának. Pihentek egyet, s nekiláttak a hurcolkodásnak. Azaz, csak láttak volna.
– Mit cipeljük a bolyba – gondolta s mondta a ravaszabbik hangya. – Együk meg itt helyben.
– Nem bánom, faljunk belőle, hogy kapjunk erőre.
– Az egészet megesszük!
– Nem értelek.
– Megesszük az egészet.
– Az egészet nem lehet, nem engedi a hangyabecsület.
– Fütyülök a hangyabecsületre! Éhes vagyok, enni akarok!
A vitatkozásra melléjük szökkent a levelibéka.
– Na, nézd csak – ümmögte – a hangyák összekülönböztek a koszton! Majd én elosztom!
Azzal a béka bekapta a morzsát. Hát azóta amit a hangyák találnak, szótlanul hazacipelik, hordják a hangyabolyba.

3. Teréz napja avagy szüret Cinege módra

Ahogy kezdődött: egy kis beszélgetés a szüreti hagyományokról

Egy kis játék:

Egy kis „munka”:

És végül:

4. „Cinege Műhely”: szappannemezelés elkezdése Kézmosás Világnapján

A nemezelt szappanelkészítése valóban jó játék. Vizes, csúszós és habos. Kell ennél több egy gyereknek? Hát igen, mert valódi türelemjáték, ha most elkezdjük, akkor talán, talán Karácsonyig el is készül, de nem baj, hiszen felvehető, letehető és akármikor folytatható.

Nem kell hozzá más, mint egy szappan, színes gyapjú és langyos víz. A szappant tetszés beborítjuk a színes gyapjúval és, amikor csak folytatni akarjuk langyos vízben „kezet mosunk”, dörzsöljük és gyömöszöljük és egy idő után ilyenné válik:

Karácsonyra tényleg tökéletes ajándék.

Szabó T. Anna: Kézmosó vers /részlet/


Cukros, ragacsos, tapadós, maszatos
ez a kicsi tappancs.
Hozd, hát ide most, nos, hát gyere mosd,
adom a szappant.
Hékás, békás! Fogd meg már!
Csúszós kis hal megtréfál!
Mosd meg gyorsan, egy-két-hár!

5. Tématerv napi bontásban a Kenyér Világnapjára

Dátum: 2015. október 12 - 16.

Feldolgozásra szánt téma: Búzától a kenyérig

Jeles napok, zöld ünnepek: Kenyér Világnapja

Hétfő: búza

Kiemelt tevékenység tartalma: mozgás

v Megadott irányba járás, futás

Kiemelten fejleszthető képességek:

v térlátás, kihasználás

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Mintázás

v Terepasztal készítés

v Matematikai tapasztalatok: hosszabb – rövidebb, sűrű – ritka, egyenes-görbe, nyitott – zárt vonalak)

v Ellentétpárok (szóban, képpel)

 

Értékközvetítési tartalmak:

Szántsunk földet,
Vessünk búzát,
Arassuk le,
Csépeljük le,
Őröljük meg,
Dagasszuk meg,
Süssünk cipót,
Lepényt, lángost
Hamm.

Módszerek, eszközök:

v beszélgetés, magyarázat, cselekedtetés

v búza kalász, só-liszt gyurma

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

Reflexiók:

Kedd: malom

Kiemelt tevékenység tartalma: környező világ felfedezése

v Kísérlet: vízimalmok, szélmalmok, szélforgók

Kiemelten fejleszthető képességek:

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Malmok barkácsolása hengerekből

 

v

Értékközvetítési tartalmak:

v A malomnak nincsen köve (ismétlés)

v A malomban (ismétlés)

Módszerek, eszközök:

v Bemutatás, magyarázat, beszélgetés, cselekedtetés

v papírhengerek, faágak, tempera

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v Környezettudatos magatartás megalapozása

v Alternatív energiák (szél, víz, Nap)

v Aprítás, őrlés, aprítás

Reflexiók:

Szerda: liszt

Kiemelt tevékenység tartalma: mintázás, díszítés

v A lisztből készített alapanyagok kipróbálása (ragasztó, keményítő, gyurma, festék)

Nagyobbaknak: sorrendiség (búzától a kenyérig – képválogatás, ragasztás)

Kiemelten fejleszthető képességek:

v finommotorika fejlesztés

v esztétikai élmények befogadása

v időészlelés

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Rajzolás lisztbe

v Csiriz, gyurma, keményítő és pufi festék készítése

v Tészta gyúrása, csipetke készítése

v megfigyelőképesség fejlesztése

v érzékszervek fejlesztése

Értékközvetítési tartalmak:

Módszerek, eszközök:

v magyarázat, bemutatás, cselekedtetés

v tojástartó, különböző liszt fajták, tojás, tempera

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v A liszt tulajdonságai

Reflexiók:

Csütörtök: kenyér

Kiemelt tevékenység tartalma:

kenyérsütés  ngyszülőkkel

Kiemelten fejleszthető képességek:

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v Ujj játékok

v Kép párosító játék

v „Szobrok” készítése vizes kenyérbélből

v Kemence barkácsolása dobozból

v ujj ízületek erősítése

v finommozgás fejlesztés

v megfigyelő képesség

Értékközvetítési tartalmak:

v Móra Ferenc: A király kenyere

v Tarbay Ede: Cipósütő mondóka (ismétlés)

Módszerek, eszközök:

v bemutatás, magyarázat, beszélgetés

v kenyérsütés alapanyagai, nyomtatott képek, nagyméretű karton doboz, festék, színes papír, ragasztó

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v A kenyér, mint táplálék (egészséges táplálkozás)

v Kenyérfajták, péksütemények

v Kenyérsütés régen és ma

Reflexiók:

Péntek: Kenyérsütés a solymári pékségben

6. „Cinege Műhely” a Magyar festészet napjára

v  A meghívás:

Október 18.

Fess velünk és, ha befejted az alkotást, akkor egyszerűen nyald le az ujjaidról a festéket, hiszen az valójában nem más, mint édes joghurt egy kis ételfestékkel!

Vidám együtt alkotást Mindenkinek!

v  A gyerekekkel kikavart ételfestékes joghurt és az előkészített „festőállványok”:

v  Az alkotók:

v  Egy alkotás a majd két tucatnyiból:

Néhány gyerekekkel is elkészíthető festék „recept”:

v  Festék földből

Szükséges anyagok:

föld
edények
újságpapír
sodrófa vagy kalapács
műanyag tasakok
szita vagy rosta (a tekerővel ellátott változat tökéletesen megfelel erre a célra) 
tál
evőkanál
vajazó kés vagy spatula
kemény és sima munkalap (mint például egy üveglap, egy fém tepsi alja vagy egy kerámialap) 
víz
papír
festőecsetek
befőttesüvegek tetővel együtt

 1. Gyűjts a közelben különböző földfajtákat edényekben! Keress olyan helyeket, ahol nincs lomb és nem is túl homokos a föld! Ideális helyek a gyűjtésre például kopár területek, építkezési területek, kőfejtők környéke vagy bármely más terület, ahol utak szelik át a hegyvidéket, szabadon hagyva a termőföldet. A különböző földfajtáknak különböző színe is van, egészen a téglavöröstől a feketéig.
 2. Szórd szét a földet az újságpapíron és alaposan szárítsd ki!
 3. Helyezd a már száraz földet műanyag tasakba!
 4. Morzsold össze egy sodrófa vagy egy kalapács segítségével!
 5. A szétmorzsolt földet szórd bele egy szitába vagy rostába és a szita alá tégy egy tálat, hogy csak a legapróbb szemcsék kerüljenek a tálba!
 6. Az evőkanállal végy ki földet a tálból és helyezd a kemény felületre!
 7. Adj hozzá vizet (cseppenként) és keverd össze a spatulával egy festék állagú masszává!
 8. Mártsd bele a földfestékbe festőecsetedet és már festhetsz is!
 9. Ha szükséges, akkor vízzel tovább hígíthatod festékedet!
 10. Tárold földfestékeidet befőttesüvegekben, melyekre jól rácsavarod tetejüket, oldalukra pedig címkére felírod, hogy mi van bennük!

Pufi festék:

 • 1 evőkanál önkelesztő liszt
 • 1 evőkanál só
 • néhány csepp folyékony ételfesték
 • víz

Egy csésze (nem bögre) liszthez 1 és 1/4 teáskanál sütőport és 1/4 teáskanál sót összekeverünk és adagolunk hozzá annyi vizet, hogy nagyjából nokedli tészta sűrűségű masszát kapjunk. Ételfestő pasztával, temperával vagy tojásfestékkel színezhető. A bekevert massza máris felhasználható. Felhordható ecsettel, hurkapálcával vagy fültisztítóval, vagy tölthető

Ujjfesték 1.

Hozzávalók:

1 bögre liszt

1 bögre víz + ételfesték összekeverve

Ujjfesték 2.

Hozzávalók:

3 evőkanál cukor

1/2 teáskanál só

1/2 csésze kukoricakeményítő

2 csésze víz + színezőanyag

Lassú tűzön, állandó keverés mellett felmelegítjük és, ha besűrűsödött kihűtjük.

Arcfesték:

Hozzávalók:

1 kávéskanál kukoricaliszt

1 kávéskanál arckrém és poralapú színezék (pl, szemhéjpúder vagy tojásfesték)

Festéket még készíthetünk még cukrozott, sűrített tej és ételfesték keverékévek is, de akkor valószínűleg a papírok üresek maradnak.

7. Témahét terv napi bontásban Orsolya napra

Dátum: 2015. október 19 – 22.

Feldolgozásra szánt téma: Őszi zöldségek

Jeles napok, zöld ünnepek: Orsolya nap

Hétfő: krumpli

Kiemelt tevékenység tartalma: mozgás

v  krumpli gurítás célba

v  súlyemelés – futás

v  akadályok kerülgetése

v  Játék: forró krumpli

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Szem –kéz koordináció

v  Mozgások összerendezettsége

v  erő

v  Szabályok elfogadása, gyors reagáló képesség

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Matematikai tapasztalatok: relációk (több, kevesebb, kisebb, súly becslés, mérés kétkarú mérleggel)

v  Nyomdázás krumplival – díszítő sorminta

v  Krumpli bábok barkácsolása

v  Meseszövés

v  Mesehallgatás

v  Krumpli hajtatás - kísérlet

v  Ritmusérzék fejlesztés

v  Finommozgás

v  Érzékszervek működése

v  Beszéd, figyelem koncentráció

Értékközvetítési tartalmak:

v  A kincset érő krumpli

Módszerek, eszközök:

v  beszélgetés, magyarázat, cselekedtetés

v  krumpli, kosár, hurkapálca, miltonkapocs, festék

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Burgonya felismerése, tulajdonságai

v  Növények részei

v  Ehető „gyökerek”

Reflexiók:

Kedd: káposzta

Kiemelt tevékenység tartalma: munka jellegű feladatok

v  Káposzta szeletelése, reszelése, Kovászolása

v  Csalamádé készítése

v  Káposztás lángos sütése

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  Finom motorika

v  Szabálykövetés, sorrendiség

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Érzékelő játékok (íz, tapintás)

v  Nyomdázás káposztával

v  Festő lé készítése lilakáposztából – gyapjúfonal festése

v  Körjáték: Kerek a káposzta (ismétlés)

v  Nagyobbaknak. megfigyelést fejlesztő játék (Sorrend változás: tő és sorszámnevek)

 

v  Érzékszervek fejlesztése

v  Emlékezet fejlesztése

v  Megfigyelőképesség fejlesztése

v  Egyenletes lüktetés

Értékközvetítési tartalmak:

v  Kerek a káposzta (páros tánc)

Módszerek, eszközök:

v  Bemutatás, magyarázat, beszélgetés, cselekedtetés

v  káposzta, kelkáposzta, karfiol, kelbimbó, brokkoli, gyapjúfonal, festék

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Káposztafélék felismerése, megnevezése

Reflexiók:

Szerda: répa

Kiemelt tevékenység tartalma: mintázás

v  Zöldségek zsenilia drót hajlítással

v  Terepasztal készítése

v  Nagyobbaknak: részből egész (mozaikkép ragasztás)

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  finommotorika fejlesztés

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  „Répa ültetés” – mátrix

v  Répa, fehérrépa hajtatás

v  Falmászás

v  Megfigyelőképesség, eligazodás síkban, térben

v  Bátorság, egyensúlyérzék

Értékközvetítési tartalmak:

v  Répa mese ismétlése

Módszerek, eszközök:

v  magyarázat, bemutatás, cselekedtetés

v  tojástartó, zseníliadrót

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

v  Gyertya tulajdonságai

v  Világítás régen és ma

Reflexiók:

Csütörtök: tök, dísztök

Kiemelt tevékenység tartalma: mese – vers

Simkó Tibor: Melegedő (ismétlés)

Sütőben a tökmag,
befűtöttünk tegnap
ég öt éjjel, öt nap - odasül a tökmag.
Ropog, pattog, zeng a nád, 
szél röpíti víg dalát.

Kanizsa József: Lopótök cinegeház

Kiemelten fejleszthető képességek:

 

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Képragasztás tökmagból

v  Nagyobbaknak: kép – árnykép párosítás

v  gyors reagáló képesség

v  finommozgás fejlesztés

v  megfigyelő képesség

Értékközvetítési tartalmak:

v

v

Módszerek, eszközök:

v  bemutatás, magyarázat, beszélgetés

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

Reflexiók:

Péntek: kukorica, pattogatott kukorica

Kiemelt tevékenység tartalma: környező világ felfedezése

v  Kukorica részei

v  Összehasonlítások (azonosságok, hasonlóságok, különbségek)

Kiemelten fejleszthető képességek:

v  ismeretek bővítése

v  környezettudatos gondolkodás alapozása

v  érzékszervek fejlesztése

Felkínált (kiegészítő) tevékenységek:

v  Puliszka főzés, kukorica pattogtatás

v  Festés buborékfóliával

v  Finommozgást fejlesztő játék

v  Kukorica hajtatás

v  Kukoricamorzsolás

v  Csutkababa készítés

v  finommozgás

v  kreativitás

v  érzékszervi fejlesztés

Értékközvetítési tartalmak:

v  Találós kérdések zöldségekről

v  Sebők Éva: Kukorica

Módszerek, eszközök:

v  bemutatás, magyarázat, beszélgetés, cselekedtetés

Feladatok, az ismeretek bővítésének lehetőségei:

Reflexiók:

Kovászolt káposzta receptje

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

 • kb. 3 kg-os káposzta
 • 2 L víz
 • 3 evőkanál só
 • 4-6 gerezd fokhagyma
 • pár szem bors
 • 2-5 db csilipaprika (szárított is jó)
 • 3 db babérlevél
 • 2-3 db száraz kenyérszelet tüllbe csomagolva

A vizet a sóval felforraljuk és kihűtjük. A káposztát legyaluljuk és a fűszerekkel az üvegbe rakjuk. (Tehetünk bele kaprot vagy csombort is.) A káposzta tetejére teszünk 2-3 szelet kenyeret és felöntjük a sós vízzel. Egy kistányérral letakarjuk és egy peremes tálat alá teszünk. 5 – 6 napig szobahőmérsékleten érleljük.

Mindenkinek szép napokat, heteket otthon és az óvodában!

(Ez a bejegyzés hasonló tartalommal megjelent a Menedzserpraxis kiadónál)

Kalendárium: szeptember

Világnapok, ünnepnapok, néphagyományok és "Cinegés" keverednek ebben a kicsit "eklektikus" felsorolásban, de megpróbáltam egy csokorba gyűjteni azokat a napokat, melyeket felhasználhatunk az iskolában, óvodában és otthon is ahhoz, hogy egy-egy hagyományt felelevenítsünk, egy-egy fontos fogalmat körbe járhassunk a gyerekekhez közel hozhassunk.

Mindegyik héthez egy-egy Cinegés hagyományt is kapcsoltam, hátha megtetszik valakinek.

„Most milyen hónap következik? - kérdezte Picinyke az Öreg Verébtől.

- Szeptember - felelte az Öreg Veréb. - Az ősz első hónapja…

Az erdőn már sárgult, pirosodott, barnult a sok levél. A madárfészekaljak kis csapatokba gyűltek, a csapatok pedig nagy seregbe. Vándorútra készülődtek. Egyre - másra megjelentek olyan madarak is, amilyeneket soha azelőtt nem látott Picinyke. Hosszú lábú, tarka szalonkák, különös fajtájú kacsák. Leszálltak a patakpartra vagy a mocsárba, egy napig ettek, pihentek, éjjel aztán felkerekedtek, továbbszálltak arrafelé, ahol delel a nap.”

(Bianki, Vitalij Valentinovič: Cinege naptár: Szeptember (Rab Zsuzsa fordítása)

Szeptember 1. hete:

Néphagyományok, jeles napok

Zöld ünnepek, világnapok

„Cinegés” hagyományok

v  Egyed napja (1.)

v  Lőrinc nap (5.)

v  Jótékonysági Világnap (5.)

v  Nagyszülők Napja

(első vasárnap)

v  Gyerekek fogadása

v  Az első szülő-kör megszervezése

Szeptember 1. Egyed napja

Szeptember első napjához kapcsolódik egy hagyomány –a búza ültetésé -, mely nálunk csoport hagyománnyá vált. Az első nap nehézségein is sokszor átsegít, hiszen izgalmas tevékenységeket kínál a gyerekek számára.

Van egy kiskertünk, ahová a gyerekekkel ültetni tudunk. Júliusban „learatjuk a búzánkat” csokrokba kötve a termünket díszíti és közben persze kiszárad. Augusztus utolsó napjaiban a kalászokból kiszedegetjük vagy egy nagy lepedőben kicsépeljük a gyerekekkel és egy nagy tálba rakjuk. Egyed napján aztán elkezdődik a vetőtarisznya díszítése, mely nem más, mint egy-egy tarisznya, melyet textil filccel kidíszíthet mindenki és az év során ezekkel mehetünk kirándulni, kincseket gyűjteni. Ezen a napon azonban búza kerül bele. Búza, melyet a hagyományokhoz híven előző délután kiteszünk az udvarra, hogy a harmat megmossa, hiszen ettől lesz jó termés jövőre. A megtöltött tarisznyákból aztán már kezdődhet is a vetés. Mindenki meghúzza a maga barázdáját, elszórja a magokat és betakargatja és a sor végére betűzi a „jelölő pálcikáját”, melyen a jele és neve van. (Erre nálunk a törött cserépdarabok váltak be a leginkább, melyre ráfestettük a jeleket, neveket, mert ez télen sem megy tönkre.) Aztán tavaszig várjuk, hogy „ekkorára nőjön a Cinegék búzája”

„Égi búza-szál:
hajnal-csóva száll.
Segits engem, napsugár,
dalra kelni már!”

(Weöres Sándor)

Ötletek az első szülői-körhöz, avagy a szülői ráhangolódás segítése

Mint mindenhez a szülői együttlétekhez is van hagyományunk. Az első szülő - kört már az első hétre megszervezzük és az elején mindig játszunk, mert ha bevalljuk, ha nem: minden felnőtt szeret játszani, persze van, aki nehezebben szánja rá magát, van aki könnyebben. Nem állítom, hogy az „új” családok először nem lepődnek meg, de ezen segítenek a „régiek”, akik már az első percekben azt kérdezgetik, hogy vajon mit is találtunk ki erre az alkalomra? Az első alkalommal játékok kiválasztásánál figyelembe vesszük, hogy hány új család került be a csoportba, ha sok, akkor be inkább egyszerűbb, kapcsolatépítő játékokat, kiscsoportban, párban, egyénileg megoldható játékokat, „feladatokat” választunk ki. (pl. pókháló fonás, kéz körberajzolás, melyre ráírnak a gyerekükről 5 fontos információt, vagy szemkontaktussal helycserés játék … ) Amelyik évben „rutinosabb” a csapat, akkor már inkább együttműködésre, egymás segítésére szükséges ötletekkel várjuk őket. Ehhez rengeteg ötletet lehet találni a drámajáték gyűjteményekben és mindenki válogathat közülük, de „kedvcsinálónak” kiválasztottam egyet-egyet, mely segíthet abban, hogy oldott hangulatban tudjunk később beszélgetni (vagy, ha már elfáradtunk, akkor feltöltődni.)

v  Egy tárgy (ha többen vannak az „újak”)

Mindenki otthonról hoz magával egy tárgyat, mely vagy őt jelképezi, vagy valamiért fontos a számára. Körben leülünk és mindenki egy mondatban (vagy röviden) elmeséli, hogy miért azt hozta magával. A története végén beteszi s kör közepére. Amikor már mindenkié bekerült a körbe a játékvezető rámutat valakire és annak ki kell választania egy tárgyat és vissza kell adnia a tulajdonosának. (Nehezebb változat, ha azt is meg kell mondania, hogy miért is fontos a számára az a tárgy)

(Eredeti játék: Bagdy, Telkes, 1990)

v  Bogozd ki a csomót! (ha, már összeszokottabb a társaság)

A csoport egy tagja kimegy a teremből. A többiek körbe állva megfogják egymás kezét. Majd – anélkül, hogy egymás kezét elengednék – néhányan felemelik a kezüket, mások átbújnak alatta, addig, amíg egy nagy élő „csomó” nem keletkezik. A kitaláló feladata, hogy kibogozza a csomót, helyreállítsa az eredeti kört, de úgy, hogy közbe senki ne engedje el a másik kezét.

Egyéb megjegyzések: Hívjuk fel a kitaláló figyelmét, hogy óvatosan „bontogassa” a „csomót”, nehogy sérülést, fájdalmat okozzon

(Benedek, 1992)

v  + 1 ötlet:

Ha szülői értekezletet Lőrinc napján (szeptember 5.) vagy annak közelében tartjuk, akkor a gyerekekkel délelőtt elkészíthetjük a „vendégváró finomságokat dinnyéből. Persze arra számítani kell, hogy többszörös mennyiségre lesz szükségünk, hiszen nagy adagokban elfogy belőle már nem kis mennyiség a gyerekek örömére.

Dinnyegolyók citromos, joghurtos saláta öntettel:

- Végy egy nagy görögdinnyét és karalábé vájóval készíts golyókat a húsából!

- 2 dobot joghurtot keverj össze tetszőleges mennyiségű mézzel, 1 citrom kifacsart levével!

- Töltsd vissza a dinnyehéjba és tedd hűtőbe pár órára!

Dinnyefagyi:

- A dinnyét szeletekre vágjuk, kimagozzuk, kockára vágjuk, majd robotgéppel pépesítjük, ha szükséges egy kis mézzel édesítjük és formákba töltjük Pár óra a mélyhűtőben és már kínálhatjuk is.

Hibiszkuszos vagy mentás dinnyelé:

4 bögrényi hibiszkusz tea – fél bögre szárított hibiszkusz, vagy 4 hibiszkuszos (mentás) tea filter, 4 bögrényi dinnyelé, 1/2 bögrényi lime lé, édesítő
Főzzük le a teát, a hibiszkuszt 10 percig hagyjuk állni benne, majd várjuk meg, míg kihűl teljesen. A dinnyét kimagozzuk, majd gyümölcscentrifuga segítségével kinyerjük a levét. A kihűlt teába beleöntjük a dinnye és lime levet, ízlés szerint édesítjük, majd hidegen tálaljuk.

(Forrás: http://www.optime.hu)

Szeptember 2. hete:

Néphagyományok, jeles napok

Zöld ünnepek, világnapok

„Cinegés” hagyományok

v  Gyógynövénygyűjtés hete

v  Kisasszony napja (8.)

v  Elsősegélynyújtás Világnapja (14.)

v  „Cinege Műhely”:

gyógynövények felhasználása

(szirup, lekvár, tea, illatpárna, festő lé készítése)

Szeptember 2. hete: Gyógynövénygyűjtő hét

Kép forrása: www.hazipatika.com

Szeptember második hétvégéjének az egyik napjára mindig meghirdetünk egy családi kirándulást, melyre, aki tud, az eljön. Barangolunk a közeli erdőben, falatozunk, beszélgetünk és játszunk az egyik útba kerülő réten és közben „gyógyító növényeket” gyűjtünk. Hol egy-egy hozzáértő szülő, nagyszülő segít ebben. Hol meghívunk „egy ennek tudóját” és, ha egyik sem sikerül, akkor a biztosra megyünk: pásztortáska, gyermekláncfű, útilapu kerül a kosarakba és a hét elején az oviba., melyeket a gyerekekkel el kezdünk „feldolgozni”. Szörpöket, ajakrúzst, szirupokat készítünk, melyek a Mihály napi vásáron majd gazdára lelnek. Ekkor hirdetjük meg az első „Cinege Műhely” programot, mely ezentúl hétről, hétre azt jelenti, hogy a hét egyik kiválasztott napjának délutánján nyitva van az ajtónk a szülők számára. Be lehet jönni és együtt lenni. Azzal, aki éppen még ott van. Lehet a gyerekekkel játszani vagy csak üldögélni egy kicsit vagy lehet segíteni. Mindig abban, amire aktuálisan szükség van. Mihály nap előtt, gyógynövénygyűjtő hét után persze, hogy ezek tartósításában és az elkészült portékák díszítésében, csomagolásában, hogy kelendőbbek legyenek.

v  +1 ötlet: Lándzsásútifű szirup Antal Vali módra:

 • 2 marék nyers, friss útifüvet és 2-3 szál kakukkfüvet leforrázok annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd hagyom kihűlni.
 • ha kihűlt, pépesítem vagy összeturmixolom
 • majd nagyon lassú tűzön visszamelegítem, és 15-20 dkg kakukkfű mézzel besűrítem
 • még melegen palackozom

Rengeteg ötlet és recept található az http://erdokostolo.blogspot.hu oldalon

 

Szeptember 3. hete:

Néphagyományok, jeles napok

Zöld ünnepek, világnapok

„Cinegés” hagyományok

 

v  Mozdonyvezetők napja

(15.)

v  Takarítás Világnapja (17.)

v  Alma ünnep

v  „Cinege Műhely”:

- almalé készítés és alma aszalás

Alma-ünnep

Kép forrása: www.raspunsuri-pixwords.ro

Minden csoport élete tele van kisebb, nagyobb saját hagyományokkal. Nálunk ilyen hagyomány például az, hogy manókkal „élünk” együtt és egy ilyen hagyománnyá válhat az „Alma ünnep”, mert minden évben el tudunk menni almát szedni, hiszen ha a környékünkön nincs roskadásig teli alma, akkor találunk helyet magunknak a „Szedd magad Program” felkínálói között. Évek óta szedjük az almát, hol egy család kertjében, hol messzebb és aztán indul az „alma-hét”, melynek lezárása lehet ez az ünnep, melyre péntek délutánra meghívjuk a szülőket is:

v  Az alma ünnep előkészítése

- Almák, fényesítése, mérése, halmazokba rendezése

- Papírzacskók díszítése (melybe hazavihetik az almákat)

- Mese kitalálása, próbák az „színdarab” eljátszásához a gyerekek által kitalált formában

- Almás pite sütőverseny meghirdetése a családok számára

- Táncház megszervezése

v  Az alma ünnep programja:

A vendégek fogadása: egy nagy lavór vízben piros almák, mellyel arcot lehet mosni (szépség és egészség varázslás a néphagyomány világából)

Program:

- Ügyességi csapat és sorversenyek, játékok családi csapatokban (pl. almagurítás, hordás, átrakás egyik helyről a másikra)

- A gyerekek által kitalált mese „előadása” a gyerekek ötletei alapján és szereplésével

Egy iciri-piciri piros alma története (saját mese)

Hol volt, hol nem volt, egyszer egy domb és azon a dombon állt egy hatalmas, vénségesen vén almafa. Olyan öreg volt már, hogy csak egyetlen virágot nyitott ki tavasszal, és abból az egy virágból egyetlen iciri-piciri kis alma piroslott ősszel az ágon. Nagyon unatkozott és úgy döntött, hogy elindul világot látni. Addig izgett-mozgott, míg le nem pottyant a földre, és vígan gurult a domboldalon lefelé. Az öröme azonban nem tartott soká, mert útjába került egy nagy kő, és nem engedte tovább gurulni. A kicsi, piros alma dühében sírni kezdett. Sírt-sírt és ezt meghallotta egy arra ugráló nyuszi.

- Miért sírsz-rísz ennyire? - kérdezte.

- Azért, mert elindultam világot látni, de nem tudok tovább gurulni ettől a hatalmas kőtől. – válaszolta az iciri-piciri piros alma.

- Segítek rajtad! Beleteszlek a tarisznyámba, és együtt mehetünk tovább. – mondta a nyuszi, és így is tett. Felemelte az almát, és beletette a tarisznyájába. Mentek, mentek, mendegéltek és elérkeztek egy magas hegyhez, melynek a tetején egy gyémántos, aranyos, ezüstös fa állt. Elkezdtek mászni, és másztak, és másztak, három nap és három éjjel, amikor elérték a fa tetejét. Ott megláttak egy madárfészket, ahol egy tűzmadár etette éppen a fiókáit. Csendben lecsusszantak a fáról, és egy kacskaringós, girbe-gurba úton hazatértek.

Itt a vége fuss el véle, kerek erdő közepébe.

Táncház vagy közös körjátékozás

Lezárás:

- A pite sütő verseny eredményhirdetése (az nyer, akinek a leghamarabb elfogyott a süteménye és az ajándéka az, hogy először választhat ki két almakupacot, amit hazavihet.

Búcsúzó ajándék: A gyerekek által díszített zacskónyi alma

v  + 1 ötlet: Almatánc:

A gyerekek párba állnak és homlokuk közé szorítanak egy almát. Zenére mozognak addig, amíg az alma ki nem pottyan. Amikor kipottyan, az almát elfelezik. Az a győztes páros, aki a lekésőbb eheti meg az almát.

Szeptember 4. hete:

Néphagyományok, jeles napok

Zöld ünnepek, jeles napok

„Cinegés” hagyományok

v  Mihály nap (29.)

v  Kukoricatörés napja

(30.)

v  Magyar népmese napja (30.)

v  Autómentes Világnap (22.)

v  Hulladékgyűjtő nap

(23.)

v  Turizmus napja

(27.)

v  Vásár szervezése

v  Színház vagy könyvtár látogatás

v  Őszi családi kirándulás

v  „Cinege Műhely”:

- vásári portékák díszítése, csomagolása

Miháky nap

Kép forrása: www.programok-debrecen.hu

Mihály napjához sok-sok hagyomány kötődik, melyek mindegyike alapja lehet egy-egy témahétnek, projektnek. Az állatok behajtása, a cselédek elszámoltatása, a vásár mindegyike sok-sok játék, munka és tevékenységekbe integrált tanulási lehetőséget biztosít a számunkra. Választhatjuk ezt is, azt is, de az biztos, hogy mozgalmas napokat élhetünk meg az ehhez kötődő hagyományok felelevenítésével, újra gondolásával.

Nálunk már vagy 10 éve vásárt szervezünk a gyerekek és a szülők által készített portékákból. Mi ezt a készülődést már kora tavasszal megkezdjük. Az első portékánk - az ibolyaszörp - már márciusban a polcra kerül és az utolsó - a szilvalekvár – csak napokkal a vásár előtt készül el és közben folyamatosan készülnek az erdő, mező, kert kincseiből a befőttek, savanyúságok, lekvárok. Valahogy úgy alakult, hogy az óvodában a mi csoportunk lett a „kamra” felelős.

„Cinege kamra”

1. Kamra:

v  A gyerekekkel és otthon eltett befőttek, ivólevek, lekvárok, savanyúságok …...

v  Gyerekekkel gyúrt száraztészták (lebbencs, reszelt tészta, csipetke, széles metélt)

v  Ízesített túró, zsír, vaj …..

2. Lacikonyha:

v  Sült hurka vagy sült kolbász vagy szelet hús

v  Házi sütésű kenyér

v  Mustár, uborka és „Süni csalamádé”

v  Házi szörp

v  Perec, palacsinta, rétes vagy pogácsa

3. Portékák:

v  Egerek, macskák minden mennyiségben (és amit még a szülők készítenek)

4. Játékok, játékos feladatok:

v  Alma kihorgászása vízből vagy célba dobó játék (egeres, sajtos) vagy mind a kettő

v  Feladatlap: Hova bújtak az egerek?

Ajándék a játékban résztvevőknek:

v  Zsákbamacska: Gyerekekkel tört dió, mogyoró és egy-egy dióegér

(2015. évi vásár „forgatókönyve”)

Kalendárium: augusztus

Cinege kalendárium

Ünnepek, világnapok:

4.   Nyári, gyógynövénygyűjtő nap

9.   Állatkertek Napja

10. Lőrinc nap (Lusták napja)

14. Fagylaltok éjszakája

15. Repülők Világapja

19. Fényképezés Világnapja

20. Újkenyér ünnepe

28. Buborékfújó nap

30. Nemzetközi konyhakerti nap

Egy ünnep, egy ötlet

Gyógynövénygyűjtő nap

Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel

Somvirág, somvirág,
aranysárga a világ.
Kakukkfű, kakukkszó,
kirándulni volna jó:
fűzfasípot faragni,
fűzfalóval lovazni,
árkon-bokron átal,
háton hátizsákkal,
menni, mendegélni,
este hazatérni:
fűzfalovam kocogva,
fűzfasípom tutogva,
somvirággal, kakukkfűvel,
kakukkszóval, tele szívvel.

Nyáron gyűjthető gyógynövények pl: ökörfarkkóró, veronika, mezei szarkaláb, csalán, cickafark, pásztortáska. katáng, pitypang, lándzsás utifű…

Lándzsásútifű-szirup recept:

Egy üveg aljára ujjnyi vastagon megmosott, 1 cm-es darabokra vágott friss útifűleveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Így rétegezzük az üveget, amíg meg nem telik. Két hétig ablakban, szobahőmérsékleten lefedve, napra téve állni hagyjuk, naponta megrázogatjuk.

Ajánlatos sötét üvegekben tárolni, ha az nics kéznél, akkor fessünk egyet táblakrétával:

Kép forrása: GRzero

Állatkertek Napja

Barkácsoljunk!

Kép forrása: littlegiraffes.com

 

Lőrinc nap:

Csiteri, csütöri csütörtök

dinnyét lopott az ördög.

Bugyogójába dugta, nem fért be a pokolba.

Öreg pásztor elfogta, móresre tanította.

Ropogtatni való csemege dinnyemagból

Hozzávalók:

 • 1csésze nyers görögdinnye mag. Fontos. Csak a fekete magok a jók.
 • 1 evőkanál só
 • víz

Elkészítés:

 • Az összegyűjtött magokat alaposan mosd és szárítsd meg.
 • Egy serpenyőben, közepes hőfokon kezd el pirítani. Amikor a magok elkezdenek pattogni, az jelzi azt, hogy megpirultak.
 • Közben egy pohár vízben oldd fel a sót, majd öntsd rá a megpirult magokra. Néha kevergesd meg, és amikor elfőtt a víz, kész is a csemegéd.

Lusták napja, avagy párnacsata rajt!

Tóth Krisztina: LUSTÁK DALA (részlet)

Gyere lusta, feküdj mellém,
kezdjünk együtt lustálkodni,
és csak lógjunk itt egész nap,
mint kötélen fél pár zokni!

Gyere, bújj mellém Te lusta,
mondjuk el, mit nem csinálunk ma!
Most arról készüljön lista,
mi minden nem lesz ma nálunk!...

Lego nem lesz itt ma rendben,
nem lesz mosdás, nem lesz séta!
Nehogy már mozdulni kelljen!
Elterülünk, mint a béka….

Ez a lusták napja, vagy mi,
átalusszuk az egészet,
tessék minket békén hagyni,
ágyba kérjük az ebédet!

Herba párna készítése:

A herba párna elkészítéséhez mindenekelőtt válasszunk egy megfelelő nagyságú, lehetőleg pamutból vagy más természetes anyagból készült textíliát. Ez tökéletes alkalom arra, hogy a maradék anyagokat – régi párnahuzatokat, kendőket, sálakat – felhasználjuk. A kimosott és megszárított anyagból szabjunk ki egy tetszés szerinti formát.

Következő lépésként keverjünk össze többféle, a mély alvást elősegítő vagy éppen álomhozó növényt

A párna két oldalát fordítsuk a színével egymás felé és a szélük mentén varrjuk, öltsük össze, ügyelve arra, hogy az egyik oldalon hagyjunk egy pár centiméteres rést. A varrás befejeztével fordítsuk ki a párnát, hogy az anyag visszája kerüljön belülre, majd töltsük meg a növénykeverékkel. Ezt követően a bevarratlan rést is öltsük össze.

Néhány növény, mely segíti a mély alvást: macskamenta, kamilla, komló, levendula, citromfű, rózsaszirom, rozmaring, majoránna.

Kép forrása: zsveronika.blogspot.com

Fagylaltok éjszakája:

Egy fejlesztő játék:

Feladat: Rakd ki ugyanazt! (Vagy a tükörképét)

 

Repülők világnapja

Bartos Erika: Repülő

Éjszakai sötétségben
Repülőgép száll az égen.

Hurkot fest a levegőbe,
Én vagyok a vezetője.

Köszönök a csillagoknak,
Integetek majd a holdnak.

Virradatra hazaérek,
otthon mindent elmesélek.

NYÁRI LÁSZLÓ: BARNABÁS MESÉI (részlet)

Mire apa a gyerekszobába ért Barnabás már nem volt sehol, csak egy apró domborulat árulkodott a takarón, de különben néma csönd. Pedig az est fénypontja következett: a mese. Más napokon ilyenkor Barnabás már izgatottan válogatott a mesekönyvek között, és annyi mesét kívánt, hogy az apukája mindig fejcsóválva mondogatta:

- Késő már egy mese pont elég lesz.

Most azonban csend volt, csak a takaró résén villant ki egy szempár huncutul.

- Hol vagy? - kérdezte apa, bár pontosan tudta hol lapul.

- Nem vagyok itt válaszolta nevetve a kisfiú.

- Hát akkor ma nem kell mesélnem. - de erre már előbújt a szőke fejecske és vidáman kiabálta:

- Már megjöttem, mesét kérek, mesét kérek!

- És milyen mesét szeretnél? A Hófehérkét, vagy a Három kis malacot, vagy......

- A három repülőgépről mesélj inkább! - vágott közbe Barnabás.

- Oly mese nincs. - De én nagyon szeretném, ha lenne!

Apa nagyot sóhajtott és belekezdett. A három repülőgép

Egyszer nem is olyan régen egy hatalmas repülőtér legeldugottabb sarkában, a hangárok mögött három öreg repülőgép várakozott. Régóta álldogáltak már ott, belepte őket a por, kikezdte a rozsda, de senki nem törődött velük, mert megöregedtek. Az új repülők már sokkal gyorsabban és sokkal több utast szállítottak, s az öreg gépekre nem volt többé szükség. Senki nem takarította, nem olajozta őket. Az emberek megfeledkeztek róluk. Nap, mint nap fájó szívvel néztek levegőbe emelkedő társaik után, s arra gondoltak, de jó lenne még egyszer repülni egyet. A legöregebb gép, aki egy kicsit távolabb állt a másik kettőtől, és aki a legrégebb óta tekintett vágyakozva az égre, gondolt egyet és megrázkódott. Érezte, hogy maradt még a tartályaiban üzemanyag. Ettől a felfedezéstől remek kedve kerekedett, de annyira, hogy vezetékeiben bizseregni kezdett az áram, és máris arra gondolt megpróbálja amit még soha, repül egyet egyedül, pilóta nélkül. Az ötlettől szinte megtáltosodott, dübörögni kezdtek a motorjai, légcsavarjai nyikorogva neki indultak. Az öreg repülőgép megmámorosodva indult a kifutópálya felé…

(A mese teljes hosszában megtalálható: www.kektoll.com/Dokumentumok/barnabas.pdf )

Fényképezés Világnapja

Ismét barkácsolás és ismét „újrahasznosítás”

Újkenyér ünnepe

Mentovics Éva: Aranybúza

Aranykalász, aranybúza…

kössed, kössed koszorúba!

Búzavirág legyen éke,

pipacs nyíljon közepébe!

 

Melengető napfény járta,

szél simított dús hajába,

megcsodálták erdők, rétek,

dísze volt a messzeségnek.

 

Megőrölve, megszitálva

langyos vízzel teszik tálba,

megkelesztve, megdagasztva

pihen kicsit a damasztba’,

 

majd kemence szája várja,

hogy pírt süssön orcájára.

Aranybúza - mezők éke -

vártunk már az új kenyérre!

(Kép forrása: Litera)

Buborékfújó nap

Nagy Bandó András: Szappanbuborék

Szappanbuborék,
Idelép, oda lép,
Szappanbuborék,
Üdve zöld, üde kék.

Szappanbuborék,
Ez a zöld, ez a kék,
Szappanbuborék,
Ez a föld, az az ég.

Buborék folyadékhoz néhány bevált recept:

12 pohár víz, 1 pohár mosogatószer, 1 pohár kukoricaliszt, 2 evőkanál sütőpor

vagy

5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 evőkanál glicerin, 1 teáskanál cukor

vagy

7-10 rész víz, 1 rész mosószer, 1-2 evőkanál glicerin

Sűrű oldathoz: 2/3 rész víz, 1 rész víz, 1-2 evőkanál glicerin

Pattogós buborékhoz: 2 csomag zselatin, 4 pohár forró víz, 3-5 evőkanál glicerin, 3 evőkanál mosószer

Nemzetközi konyhakerti nap

Tamkó Sirató Károly: Egy kis kertet

Egy kis kertet kerteltem, benne vermet vermeltem répát, retket termeltem.

Répa, retek megérett, piros héja, de fénylett, ki megette, de szép lett.

Feedek
Megosztás