Halottak napja - gyerekszemmel

Sok szülő ódzkodik attól, hogy a halálról beszéljen a gyerekével. Halottak napján azonban sok kérdés felmerül a kicsikben. Hogyan lehet erre felkészülni?

Gyerekrajz a síron?

"Boldogan éltek, míg meg nem haltak" - olvasod a gyereknek minden mese végén, mégis inkább megkímélnéd a halál gondolatától. Pedig fontos, hogy beszélgessetek erről, hiszen a halál az élet velejárója. Jó, ha a gyerek idejében megtanulja, hogy milyen érzelmeket társítson hozzá, mert a tudatlanság csak félelmet szül. A halál még a felnőttek számára is nehéz téma, hogyan lehet mégis a legnagyobb természetességgel beszélni róla egy gyereknek?

Szedd össze a gondolataidat!

Amikor a kisgyerek nő, egyre szaporodnak a kérdései, és előbb-utóbb a halál is szóba kerül. Ahhoz, hogy mindenre válaszolni tudj, nem árt tisztázni, hogy te magad mit gondolsz erről. Biztosan senki nem tudhatja, hogy mi történik a halál után, de jó ha van egy álláspont, amit nagyjából elfogadsz és hitelesen tovább tudsz adni a gyereknek. Felkészülés nélkül csak kusza mondatok születnek, és ezzel összezavarod. Ha mégis váratlanul ér egy kérdés, ígérd meg neki, hogy elgondolkozol rajta, és később megbeszélitek. De ne halaszd sokáig a választ! Nem kell túlmagyarázni a témát, mindig csak az adott kérdésre, a kicsi életkorának megfelelő hangnemben válaszolj.

Mikor és hogyan beszélj róla?

Fontos, hogy ne érje felkészületlenül a gyereket, ha meghal egy családtag. Jó, ha már egészen kicsi korától szóba kerül az elmúlás, például egy háziállat vagy akár csak egy szobanövény pusztulása kapcsán. Mondd el neki, hogy ez természetes folyamat: ha valaki meghal, a teste a földbe kerül, ahol elporlad, a növények a gyökereikkel felszívják, a tehén lelegeli, mi pedig megisszuk a tehén tejét. A test tehát átalakul, és a lélek sem vész el, átkerül oda, ahová mi is követjük majd, ha meghalunk. Értesd meg vele, hogy mindenki életének célja van, amit ha teljesít, akkor hal meg. Értelmetlennek tűnik, ha ez fiatal korban, váratlanul következik be, de könnyebb elfogadni, ha látjuk, hogy a tragédia megerősítette a család összetartását.

A kicsik is gyászolnak

Nem szabad megfosztani senkit a gyász élményétől. Rosszul teszed, ha meg akarod kímélni a nagyi halálhírétől a gyereket, mert érzi majd, hogy titkolsz előle valamit, és megrendül a bizalma. Neki is joga van elbúcsúzni elhunyt szeretteitől, és a legjobb, ha ezt a maga módján teszi meg. Biztasd arra, hogy halottak napján elvigye a sírra a saját kis rajzát, ajándékát. Gyújtsatok együtt gyertyát és meséljetek kedves történeteket azokról, akiknek a sírják meglátogatjátok. Legyen a halottak napja egy meghitt családi szertartás, amihez a gyerek pozitív élményeket tud kötni. Így biztosan nem fog félelemmel gondolni a halálra.

Forrás: http://www.okosanyu.hu/

Ranschburg Jenő: Gyász

Az oviban ma szömyű rossz vagyok.
Verekszem és felrúgtam Zsolti várát,
a tányérban is mindent otthagyok,
s hiába szólnak: én látom a kárát,
az óvodában mégis rossz vagyok.

Anyu azt mondja, hogy ma reggel elment
a nagypapám, és messze-messze jár,
de látom, közben egy könnycseppet elkent
si tudom, hogy úgyis minden veszve már.
Anyu szerint a nagypapám ma elment...

Becsapnak mind, meghalt a nagyapám!
Hisz sír mindenki, mint a vízözön,
és rámszólnak, hogy újra nagy a szám,
mert ehhez aztán végképp nincs közöm!
Becsapnak mind, meghalt a nagypapám...

Elmondom neki, majd ha visszajön!

Mécsestartó készítése gyerekekkel

Hozzávalók
 • 1 kisebb befőttesüveg
 • pici maradék tojásfehérje
 • só vagy cukor a szóráshoz
 • 1 mécses vagy gyertya
Az üveget kenjük le tojásfehérjével, szórjuk meg durva sóval vagy kristálycukorral (bele is hempergethetjük). Tegyük bele a mécsest, gyújtsuk meg és ...

Kép forrása: funfamilycrafts.com

Mécses készítése:

Koszorúk készítése

Kép forrása: http://ancsa-pancsa.blogspot.hu/

Kép forrása: www.nlcafe.hu

Kép forrása: azoltoztetono.blog.hu

Levélrózsa csokor készítése
Kép forrása: ecetesollo.blog.hu
Kép forrása: baba84.blogspot.com

"A gyerekek gyásza mélyen belül zajlik, és jóval kevesebbet árulnak el róla, mint várnánk. Szomorúságukat szinte mintha tagadnák is – ezzel a felnőttek aggodalmát fokozva. De ha lehetősége van részt venni a család gyászában, hamarabb túl is jut rajta, mint egy felnőtt. Tudomásul veszi, mert nem tehet mást – a gyermek még előre néz, kevesebbet foglalkozik a múlttal és veszteségeivel, mert ez az életkori feladata." (Mészáros Viktória)

Halloween, Mindenszentek és a Halottak napja

Napról, napra, ünnepről, ünnepre

Október 31. Halloween

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.

A kelták az újévet november elsején a Samhain-fesztivál keretében ünnepelték. Pogány hagyományok szerint több istent imádtak, ám ezek közül is kimagaslott a számukra legfontosabb istenalak, a napisten(Samhain). Ő jelképezte az emberek számára a termékenységet, a munka szeretetét és a bőséget. Az újév a napos időszak lezárását, a termés betakarítását és a hideg, téli napok kezdetét jelentette. Szimbolikusan azt jelképezte, hogy Samhain a hideg fogságába került. A kelták hite szerint a halottak istene az óév utolsó napján, október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak. Az emberek féltek a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak, áldozatokkal kedveskedtek isteneiknek. Hasonló célt szolgálhatott, hogy állatjelmezekbe öltöztek, mivel ezzel akarták elijeszteni falvaikból az ártó lelkeket. Hajnalig tartó, tűz körüli táncukkal elbúcsúztatták a napsugaras időszakot. Reggel a vallási vezető kőedényekben egy-egy maroknyi parazsat adott minden családnak, hogy otthonukba beköltözzön a fény és a melegség. Így üldözték el a rossz szellemeket, akik esetleg az éjszaka folyamán nem tértek meg a másvilágra.

Jack, vagyis a lámpás története:

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

Forrás: http://www.edenkert.hu/

Szimbólumai

Töklámpás:

Forrás: likebalaton.hu

Szellemek, csontvázak, múmiák:

Kép forrása: Home made CRAFT /Bohem Style

Kép forrása: waddleeahchaa.com

Kép forrása: thegoldjellybean.com

Boszorkányok, fekete macska, seprű

Kép forrása: www.iheartcraftythings.com

Kép forrása: www.momtastic.com

Kép forrása: www.parentmap.com

Kép forrása: http://www.thehankfulhouse.com/

Kép forrása: apumpkinandaprincess.com

Kép forrása: www.allkidsnetwork.com

Kép forrása: www.frugalcouponliving.com

Denevér, pók, egér, holló

Kép forrása: www.fancyhouseroad.com

Kép forrása: www.tipjunkie.com

Kép forrása: http://smallforbig.com/

Kép forrása: www.pbs.org

Kép forrása: www.koolkidscrafts.com

Kép forrása: biblecraftsandactivities.com

Madárijesztő

Kép forrása: www.craftsforkids.com

És, ha hozzátok is bekopogtatnának:

Kép forrása: fabulesslyfrugal.com

Kép forrása: www.babble.com

Kép forrása: julesfood.blogspot.com

Kép forrása: http://blog.hwtm.com/

Kép forrása: apumpkinandaprincess.com

Kép forrása: www.examiner.com

November 1. Mindenszentek napja

A római katolikusoknál november 1-jén tartott főünnep

"A keresztény Keleten már 380-tól megtartották az összes vértanú ünnepeként. A nyugati keresztény egyházban 609-től ünneplik, attól az évtől, amikor IV. Bonifác pápa Rómában átvette és május 13-án Mária és az összes vértanú tiszteletére felszentelte az eredetileg apogány istenek tiszteletére épült Pantheont.

8. században uralkodó III. Gergely pápa tette a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává. 835-ben IV. Gergely pápa a mindenszentek ünnepét november 1-jérehelyezte és egyetemes ünneppé tette, Jámbor Lajos frank császár pedig az egész Frank Birodalomban hivatalosan is elismertette.

A hagyomány szerint VI. León bizánci császár terjesztette ki az ünnep hatályát a vértanúkról minden szentre, miután templomot emeltetett szent életű felesége emlékére. Mivel azt nem engedték, hogy a templomot a császárnénak szenteljék, León úgy döntött, hogy a mindenszenteknek dedikálják."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/

Kép forrása: http://kezmuvesjd.blogspot.hu/

November 2. Halottak napja

"A katolikus egyházban a Mindenszentek utáni nap (nov. 2., ha az vasárnap, akkor nov. 3.) a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja. Ezen a napon a „küzdő egyház” tehát a „szenvedő egyházról” emlékezik meg. Általános szokás szerint az előtte való nap délutánján, a „halottak estéjén” rendbe hozzák a sírokat; virágokkal, koszorúkkal feldíszítik, és az este közeledtével gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, „hogy az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének. Idegenben elhunyt, ismeretlen földben nyugvók emlékének a temetőkereszt vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Régente néhol egyenesen máglyát gyújtottak, miközben szünet nélkül harangoztak.

Elterjedt szokás szerint ezen az estén otthon is égett a gyertya, mégpedig annyi szál, ahány halottja volt a családnak."

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/

Kép forrása: jovonk.info

Szokások és hagyományok

A népi kultúrában a mindenszentek ünnepéhez kevés (és leginkább egyházi) szokás kötődik, ezzel szemben ahalottak napja igen színes hagyományokkal rendelkezik. A két napra vonatkozó tradíciók azonban az idők során többé-kevésbé összekeveredtek.

Sok európai országban (köztük Magyarországon is) szokás, hogy ezeken a napokon az emberek meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak az emlékükre. Ezt a szokást nem csak a katolikusok tartják, hanem a protestánsok is átvették.

A gyertyák a halottakért égnek, mivel a tűz megtisztulást hoz számukra. A gyertyák célja – a megemlékezésen túl – az, hogy a véletlenül kiszabadult lelkek könnyebben visszataláljanak sírjaikba és ne kísértsék az élőket. A sírok megtisztításának és feldíszítésének eredetileg az volt a célja, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben.

November 2-án az elhunytak emlékezetére pár órára a harangok is megszólalnak. A néphit szerint ennek köszönhetően a halottak lelkei megnyugszanak és megpihennek, szenvedéseik pedig enyhülnek. Többfelé úgy tartották, hogy a két ünnep közötti éjszakán halottak miséznek a templomban és a harangszó kíséretében hazalátogatnak körülnézni. Az emberek fényt gyújtottak minden helyiségben, hogy a hazatérő halottak könnyen eligazodjanak a házban.

Régen hagyomány volt, hogy a “halottak hetében” az emberek nem dolgoztak, mivel ebben az időszakban a munka megzavarta a halottakat és bajt hozhatott a ház népére. A munkatilalomnak köszönhetően nem volt szabad földet művelni, mosni, takarítani, de még káposztát savanyítani sem. Sokfelé szokás volt az is, hogy a halottak számára megterítettek, kenyeret, sót és vizet tettek az asztalra. Az ortodox hívek a temetőbe is vittek ennivalót és a sírokra helyezték azokat, a maradékot pedig a koldusoknak adták.

Forrás: http://www.csaladivilag.hu/

Kép forrása: www.sziromvilag.hu

Szeged környékén szokás volt, hogy már mindenszentek ünnepén fehér üres kalácsot sütöttek, mézzel vonták be a tetejét és ezt tették ki az asztalra a halottaik számára.

Kép forrása:brigokonyhaja.blogspot.com

A foszlós kalács sütésének titka:

 • A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.

 • A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.

 • Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.

 • A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.

 • A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.

 • Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.

 • A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.

 • Tetejét hintsük egy kis liszttel, takarjuk le és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Vigyázat, nehogy túlkeljen a tészta, 3/4-1 óra alatt illik megkelnie langyos helyen.

 • A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.

 • Vékonyan lisztezett felületen formázzuk. Fektessük tepsire, vagy még jobb, ha gyümölcskenyérformába tesszük, így biztosan megtartja szép formáját, és nem terül el.

 • Legyünk türelmesek, és ne spóroljunk időt a második kelesztéssel sem.

 • Forró (180–200 fokos) sütőben süssük, semmiképp se légkeverésen! Egy kis gőz jót tesz neki, ehhez helyezzünk egy vízzel teli kis hőálló tálkát a sütő aljába.

 • Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

 • Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.

 • Forrás: http://www.nosalty.hu/

 • Recept:

Hozzávalók:

 • 60 g vaj
 • 25 g élesztő+1 ek cukor
 • 2,5 dl langyos tej
 • 80 g cukor (én sósan csináltam, így 1/2 ek-al tettem bele csak)
 • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
 • 1 csapott tk só (ebből pedig 2 és fél teáskanállal)
 • 400 g finomliszt
 • 100 g rétesliszt (ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)
 • 1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés:

Első lépésként a vajat olvasztottam meg és kicsit félreraktam hűlni. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam. Ráöntöttem fél dl langyos tejet és jól elkevertem. Eközben a lisztet egy nagy tálba szitáltam, elkevertem a sóval. Beleütöttem a tojást, a sárgát, ráöntöttem a maradék 2 langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. Kézzel elkezdtem összegyúrni. Ebben az állapotában még kicsit ragacsos, de hamar összeáll a tészta. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Én kb 3 részben adagoltam hozzá. Állítólag ez a legfontosabb momentum, mert ettől lesz igazán foszlós a kalács. Ne ijedj meg, amikor hozzáadod a vajat, teljesen szétesik a tészta és úgy néz ki, mint egy nyúlós valami és úgy érezheted, hogy sosem fog összeállni, de szépen lassan felveszi a tészta a vajat. Amikor elválik a tál oldalától, akkor jöhet az újabb adag vaj. Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát és visszateszem a tálba kelni. Letakarom és 35-40 percre meleg helyre teszem. Ha letelt az ideje, újra a pultra teszem.

Egyenlő részre elosztom, majd rudakat sodrok a tésztából és megfonom. A fonatokat tepsire teszem, majd lekenem a tojással és 40 percre félreteszem kelni.

Ha megkelt, újra lekenem tojással és előmelegített, nem légkeveréses 180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. Ha nagyon pirulna, alufóliával vagy sütőpapírral le lehet takarni a tetejét, én is így teszek.

Feedek
Megosztás