Húsvét: locsolkodás

 

 

Kép forrása: www.panoramio.com

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. (forrás: wikipédia)

Ez a főleg vidéken elterjed szokás ősi termékenységvarázsló rítusból ered. Régebbi időkben a fiatal legények csapatokban járták a falvakat, és vízzel alaposan meglocsolták a leányzókat. A lányok hálából, hogy nem maradtak szárazak, hímes tojásokat osztogattak nekik. Persze a húsvéti locsolóversek sem maradhattak el, népköltészetünk gazdag tárházát kínálja a különböző rigmusoknak. Később ez a szokás is modernizálódott, a fiúk nem csapatokban mentek a lányokhoz, és előkerültek a kölnisüvegek is. A lányok pedig megvendégelték őket, és a locsolókat fáradozásaikért aprópénzzel is megjutalmazták.

Házi kölni készítése:

Vanilia- és citrusillatú parfüm

Hozzávalók:

2 db zöldcitrom (lime), 100 ml vodka, 2 db vaniliarúd, narancsvirág, víz,

100%-os Illóolajok: bergamot,citrom, neroli és vanilia

Elkészítése: Vágja le vékonyan a zölcitrom héját, vágja apróra a vaniliarudakat. Az egészet tegye a vodkával együtt egy pohárba és pihentesse meleg helyen (pl napsütötte ablakpárkányon) egy hétig.A keveréket szűrje át teaszűrővel, jól nyomkodja ki. Töltsön hozzá 1 evőkanál narancsvirágvizet és jól keverje össze. Tegyen hozzá 10-10 csepp citrom,vanilia és bergamott illoolajat valamint 5 csepp neroli illóolajat. Jól keverje össze és tegye egy szórófejes flakonba.

Frissítő kölni

Hozzávalók:

25 g friss vagy 1 evőkanál szárított citromfű-levél, 50 g rozmaringágacska, 1 szál friss menta (ha nincs friss mentánk, hagyjuk ki a receptből, vagy helyettesítsük 8-10 csepp illóolajjal), ½ citrom vékonyan hámozott héja, vagy 10 csepp citromolaj, 300 ml vodka, 125 ml narancsvirágvíz, 125 ml rózsavíz.

A citromfüvet aprítsuk fel és a többi növénnyel, valamint a citromhéjjal együtt szórjuk egy üveg aljába. Öntsük rá a vodkát, és meleg helyen hagyjuk 3 hétig állni, naponta rázzuk fel. Majd szűrjük le, adjuk hozzá a narancsvirág- és rózsavizet, öntsük át üvegcsébe, és 6 hónapon belül használjuk fel.
  1. A vodka helyett használhattok gyógyszertári alkoholt is, 70%-osat
  2. Narancsvirág-vizet és rózsavizet minden nagyobb gyógynövény- vagy bioboltban lehet kapni.
  3. Ha intenzívebb illatot szeretnétek, tehettek bele pár csepp illóolajat is.

Berni-Parfüm

Hozzávalók:

10ml édesmandula vagy jojoba olaj bázisolajnak, 2-3 csepp ylang-ylang, 2-3 csepp jázminolaj, 2-3 csepp mandarinolaj, 2 csepp narancsolaj.

Összetevőket összerázni egy jól záródó üvegben és pár napot érni hagyni.

(A recepteket az http://ellakeselek.blogspot.hu/ oldalról másoltam)
Az elkészített szagos vizet szép formájú, zárható üvegbe töltjük, barkaágat rákötünk és már indulhatunk is a lányokat locsolni, nehogy elhervadjanak. 8A barkaágat a vízbe mártva spriccelhetjük a lányokat.
Locsolóversek:

"Most ébredtünk Húsvét hajnalára,
Vizet locsolni a lányok hajára.
De nem ám a kútból hideget,
Hanem az illatos kölnivizet.
Kérem a lányokat, elém álljanak,
Hogy jövő Húsvétig el ne hervadjanak!"
"Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem,
Tarisznya húzza a válam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam."

"Kelj föl párnáidról, szép ibolya virág!
Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek szépen, az ég harmatával,
Teljék a tarisznya, szép piros tojással!"
"Minden szőke, barna lány, mint a piros tulipán,
Virulva viruljon!
Íme itt a kölni, szabad-e locsolni?"
"Van-e kislány itt a háznál?
Jó reggelt kívánok!
Megöntözném rózsavízzel,
Mint a kisvirágot!
Olyan szépek lesznek tőle,
Mint a kistündérek.
De ha lehet cserébe egy
Piros tojást kérek."
"Szagos vizet locsolok,
Piros tojást hozzatok!
Ha nem adtok én sem adok,
S meglátjátok, elhervadtok!"
"Korán reggel felébredtem,
Messze-messze jártam.
Tündérország kiskertjéből
Rózsavizet hoztam.
Na, te kislány, megöntözlek,
Ma van Húsvét napja,
Tündököljön a két orcád,
Mint a piros rózsa!
Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,
Zsebembe is elférnek a piros tojások."
"Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni,
Nem szeretnék a lányokra nagyon sokat várni!
Eza pár csepp jó szagos víz úgy használ a lánynak,
Mint a réten a gyöngyharmat a nyíló virágnak.
Olyan lesz az arcuk tőle, mint a hamvas virág.
Örömünkben együtt örül a megváltott világ.
Megváltónk is együtt örül az egész világgal,
Ajándékozzatok meg hát egy hímes tojással!"
"E szép ajtón bekopogék,
Ha nem bánják, locsolkodnék
Öntök asszonyt, lányával,
Várok tojást párjával.
Ha pedig sajnáljátok,
Mindjárt porrá áztok,
Mert kölni helyett
Vizet öntök rátok!"
"Húsvét napja ma vagyon,
Tyúkot üssenek agyon,
Bor legyen az asztalon,
Kalács ide mákos,
Forint ide, páros!
Szabad-e locsolni?"
Válaszvers lányoknak:
"Köszönöm, hogy köszöntöttél,
Rózsavízzel megöntöztél.
Én is köszöntelek téged,
Tojás lesz a fizetséged.
Aki adta, ne feledd
És a tojást el ne ejtsd!"
(A mondókák megtalálhatók a "Csepü, lapu, gongyola" című könyvben)
Kép forrása: amiganzunk.blogspot.com

Ehető ajándékok a locsolóknak
Kép forrása: http://mindenkrea.blogspot.hu
Kép forrása: http://www.adailydoseofdavis.com
Kép forrása: www.nossapascoa.com.br
Kép forrása: www.splitcoaststampers.com
Kép forrása: http://craftycowcreations.blogspot.hu

Tojásfestési praktikák

Kép forrása: Creative Ideas

Az előkészületek :

- Festés előtt alaposan és óvatosan mossuk meg a tojásokat mosogatószerrel, ezután öblítsük le őket. Ezzel zsírtalanítjuk a tojás felületét, így a színanyag egyenletesen tapad meg, ezen kívül a mosogatószerrel eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat. Dolgozzunk tiszta kézzel.

- A tojás főzése: Ne forró vízbe tegyük a hideg tojást. A főzővízbe tegyünk sót vagy ecetet, a megrepedt tojások nem futnak ki. Festeni és díszíteni ugyan nem lehet őket, de az ünnepi asztalra, azonnali fogyasztásra megfelelőek. Forrás után 10 percig főzzük a tojásokat. Akinek a festett tojással nincsenek étkezési tervei, akár 2-3 órán át is főzheti, így tartósabb lesz. Amikor megfőttek a tojások, azonnal le kell hűteni hideg vízzel, mert így könnyebb lesz majd meghámozni.

- A festés szebb és tartósabb hatása érdekében adjunk a színező oldathoz kevés ecetet (0,25 l vízhez 2 evőkanál), és hagyjuk állni benne a tojást akár egy napig is. Ha forró oldatban színezünk, a hatás erősebb, de ha meg akarjuk enni a színes tojásokat, célszerűbb hideg oldatban állni hagyni.

- Ne feledjük, hogy a végső színárnyalat az áztatás/főzés időtartamától, a festékanyagok mennyiségétől és nem utolsósorban a tojás alapszínétől függ!

A "hagyományos":

Tojásfestés természetes anyagokkal:

- Sárga - színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.

- Narancssárga- színt kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

- Aranysárga vagy pirosas barna- színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek

- Sötétbarna - erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.

- Ibolyaszín - fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

- Rózsaszín - főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.

- Kék - vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is.

-Piros - lilahagyma héjával főzzük a tojásokat

- Zöld - - vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. Zöld színt érhetünk el a szárított zölddió burok áztatásával is.

Berzselés

A tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd festékfürdőbe állítjuk. A kész tojásokat kicsomagolva ott marad világosan a levél helye.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Tojásírás (viasszal írt tojás)

Viasszal írt tojások készítéséhez mindenképpen szükség lesz írókára (népi nevei még gice, gica, kice, kesice, kandé, annyira szépen hangzanak). Ez nem más, mint egy darab bot vagy szőlővessző, melynek végére dróttal egy fémcsövecskét erősítünk. A festéshez a méhviasz a legjobb, de bármilyen viasz megteszi. A festés lényege, hogy a forró méhviasszal az íróka segítségével mintát írunk a tojás felületére. Forrósítsuk fel a méhviaszt, ebbe mártogassuk az írókát, így vigyük fel a mintát a tojásra. Ezután tegyük langyos festékfürdőbe a tojást, így a viasszal letakart részt nem fogja be a festék. Festés után le kell olvasztani a viaszt (pl. sütőben, papírtörlőre fektetve), alatta látható marad a tojás eredeti színe, ez adja a mintát. Miután kivettük a sütőből, alaposan töröljük át. Zsírral vagy olajjal átdörzsölve szép fényes felületet kapunk.

Forrás: www.szekesfehervar.hu

Karcolás

E technika előnye, hogy nem igényel különleges eszközöket, szerszámokat, bárki nekifoghat. Csupán egyenletes felületű, ép tojásokra, tojásfestékre és egy szikére, vagy vastag tűre van szükségünk. A lényege, hogy a színesre festett tojások felületén a mintát a festék lekaparásával hozzuk létre. Ha még nem vagyunk profik, ceruzával halványan előrajzolhatjuk a kívánt motívumot, hogy a végeredmény szép arányosan helyezkedjen el a tojáson. A festéket vékony vagy vastagabb vonalakban is kaparhatjuk, sőt, színátmeneteket is látrehozhatunk.

"Modern" változatok:

Tojásfestés alufóliával

Gyűrd össze, majd simítsd ki a négyzet alakú alufóliát, majd kend be akrilfestékkel vagy üvegfestékkel. Helyezd el a tojást a festékes fólia közepén és finoman borítsd be vele a tojást. Óvatosan nyomd rá a fóliát a tojásra, majd nyisd szét és kivétel után hagyd megszáradni a festéket. Ha szeretnéd, hogy többszínű legyen a tojás, végezd el ugyanezt egy vagy több színnel ugyanezen a tojáson.

Kép forrása: hoosierhomemade.com

.Decoupage technika

Tisztítsd meg a nyers tojást ecettel, majd töröld finoman szárazra papírtörlővel. Egy tűvel óvatosan szúrd ki a tojás tetejét és engedd, hogy a belső része kifolyjon. Öblítsd ki a tojást, majd hagyd megszáradni.

Kend be a tojást ragasztóval kicsit nagyobb területen, mint a ráhelyezendő kép mérete. Tedd rá a képet, majd vigyél fel rá további ragasztót és finoman simítsd el. Végül hagyd megszáradni.

Forrás: tippeknoknek.hu

Márványos tojás 1.

Kellékek: nagy üvegedény, pasztellkréta maradékok, zöldségreszelő, pausz- vagy újságpapír, átlátszó lakkspray.

Reszeljük le papírra a pasztellkrétát. Töltsük meg az üvegedényt nagyon forró vízzel. A reszelt kréta darabkáit dobjuk a forró vízbe. Ahogy a kréta olvadni kezd, tegyük bele a keményre főtt vagy kifújt tojást. Kanál segítségével forgassuk meg a vízben. A színes krétaviasz mintázatot hoz létre a tojás felszínén. Óvatosan emeljük ki, és helyezzük a tálba, papírra száradni. Mihelyt megszáradt, fújjuk le átlátszó lakkal.

Márványos tojás 2.

Igazán mutatós tojásokat készíthetsz, ha egy bögrében összekeversz egy teáskanál olajat, egy teáskanál ecetet és egy teáskanál ételfestéket. Öntsd fel annyi vízzel, hogy egy tojást éppen ellepjen a keverék, evőkanállal gyorsan keverd össze, és helyezd bele a tojást. Csak néhány pillanatig hagyd benne, ezután papírtörlővel töröld szárazra.

Kép forrása: Life

Színátmenetes tojás

A tojásfestéket adagoljuk 4 pohárkába – mindegyikbe kicsit több tojásfestéket tegyünk, majd nagyjából egyforma ideig tartsuk a tojásokat állított helyzetben a poharakban.

Forrás: https://eletszepitok.hu

Festés szigetelő szalaggal

Forrás: http://szinesotletek.reblog.hu

Dekorcukorral bevont tojás

Dekupázsragasztóval kell átkenni a tojás felületét, majd a cukorkában megforgatni.

Forrás: https://eletszepitok.hu

Díszítés glitterfóliával

Kép forrása: https://eletszepitok.hu

Buborékfóliás tojásfestés

Kenjük be a buborékos fóliát festékkel és hengereljük végig rajta a tojást. Hagyjuk megszáradni, és utána még ismételjük meg a hengergetést más színnel is. Készíthetjük több színnel, de minden festés után hagyjuk megszáradni a tojást.

Kép forrása: ajándékötletek

Csipke harisnya minta

A csipkeharisnyát festékbe áztatjuk, és ezután kötjük a tojásra. Hagyjuk, hogy a festék befogja a tojást. Addig akasszuk fel valahová.

Kép forrása: Magad uram, ha

Festés körömlakkal:

Langyos vízbe csepegtess különböző színű körömlakkokat. Ha a körömlakk lesüllyed a víz aljára, akkor nem elég meleg a víz, kezdd újra.

Forgasd meg a tojásokat a körömlakkos vízben, és tedd őket félre száradni.

Kép forrása: Dekorella

Filctoll és körömlakk lemosó

Rajzolj élénk színű filctollakkal foltokat, vagy különféle formákat a tojásokra, majd egy fültisztítót mártogass bele körömlakk lemosóba, és húzd végig a tojás felületén többször, hogy összemosódjanak a színek.

Festés borotvahabbal:

Kép forrása: /www.nlcafe.hu

Festés rizzsel:

Hozzávalók:

  • visszazárható műanyag zacsi
  • étel festék
  • rizs
  • tojás
Az eljárás egyszerű a visszazárható zacsikóba szórjuk a rizst és elkeverünk benne némi ételfestéket. Majd beletesszük a tojást, lezárjuk és jól összerázzuk.

Kép forrása: Ripost

Befejezésül: Tojásfestés apa megunt selyemnyakkendőjével

1. Darabold fel a selyemanyagot kb. 7x7 cm-es darabkákra!
2. Mindegyik anyagdarab közepébe csomizz egy-egy (kifújt) tojást és kösd meg a tetején!
3. Kicsit nagyobb méretűre vágott sima könnyű anyagba bugyoláld be a selyemtojást és szintén kösd össze!
4. Tedd a kis bugyoláltakat egy edénybe, öntsd fel vízzel és tegyél bele ecetet!
5. Főzd őket 10-20 percig, majd ha kihűltek, csomagold ki és láss csodát! ;)

Forrás: http://sporolok.blog.hu - Lakásműhely

+1 ötlet, melyet  a http://anapfenyillata.cafeblog.hu oldalon találtam:

Így lesz a barnahéjból fehér:

Hozzávalók:

vastagabb héjú barna tojás

ecet (az enyém 10%-os volt), víz

dörzsi szivacs

A vízből, és az ecetből egy edénybe belemérünk azonos mennyiséget. (pl. 2-2 dl) A mennyiség attól függ, hány tojást szeretnél fehéríteni.

A kifújt tojásokat az ecetes vízbe tesszük, majd forrásig melegítjük,mivel a kifújt tojások úsznak a vízben, ezért én közben egy fakanál segítségével folyamatosan forgattam.

2

Majd langyosra hűtjük, és dörzsi szivaccsal ledörzsöljük a barnaságot. Most szólok, nem lesz tökéletes, nekem ilyen lett elsőre:

3

A műveletet meg kell ismételni addig, míg elég szép fehér nem lesz a tojás. Mivel kicsit türelmetlen vagyok, meg egyébként ismerem az ecetsav + CaCO3 reakciót, ezért az ecetet mindig pótoltam az újabb forralás előtt.

A tojás alja, teteje akart nehezebben fehéredni, ezért ezeket – a forró ecetes lével együtt- egy kis bögrébe tettem, hogy a problémás részek is ázzanak a forró oldatban.

4

A dörzsizést és az egész műveletet óvatosan kell végezni, mert a tojás fala egyre vékonyabb lesz. Szóval türelem, óvatosság, és vastag héjú tojás és a végeredmény egy kellemesen világos tojás lesz.

Húsvét 1.

Kép forrása: hir.ma

A tojást tojó nyusziról

A tojást tojó nyuszinak semmi köze a biológiához, sokkal inkább egy pogány hagyományhoz, melyet a keresztény kultúra magába olvasztott. A pogány szimbólumok sok esetben megmaradtak, jelentésük néhány esetben kiegészült. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap a pogány hagyomány szerint Ostra germán tavaszistennő napja volt, a tavasz ünnepe. 

Ostra az újjászületés, a termékenység istennője, tavaszi virágokkal, indákkal körülvéve, tojással kezében, lábánál nyulakkal, feje felett repkedő madarakkal ábrázolják. Fejét tavaszi virágokból font koszorú ékesíti. Az istennő és a kezében lévő tojás a természet, az emberek újjászületését, a tavaszi ébredést szimbolizálja. Ostrának a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a madarat a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. 

A húsvét színei

Ha megnézzük a húsvéti dekorációk színeit, elsősorban természetesen a tavasz színeit fedezzük fel bennük. Sárga, narancssárga, piros, zöld. 
A húsvét "hivatalos" színei mégis a lila, fehér és a piros, a lila a bűnbocsánatot szimbolizálja, a piros a vért, az áldozatot, a fehér pedig a megtisztulást. Innen ered a piros tojás is például.

Kép forrása: DIY 101

Tojásfestés természetes anyagokkal:

Sárga: A kurkuma, sárgarépa, citrom - ill. narancshéj sárgára festik a tojást. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.

Narancssárga: Narancssárga tojást kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

Piros: 1-2 evőkanál őrölt festőbuzérgyökér egy liter vízhez (a festőbuzérral készített festő folyadékot csak 70 fokig melegítsük fel, ne forraljuk fel) Vöröshagymahéj, cayenne bors

Sárga-piros-barna: 2-3 maréknyi vöröshagymahéj egy liter vízhez. (A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek.)

Sötét barna: Erősre főzött kávét készítünk, majd hagyjuk lehűlni. Ebbe helyezzük a tojásokat és állni hagyjuk.

IbolyaszínÁfonya: főzzünk erős áfonyateát, ebben 15 percig alacsony tűzön rotyogtatjuk a tojást, és hagyjuk állni benne.
Cékla: kb. fél liter cékla lében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

Bíborszín: málna vagy a piros szőlőlé (nem bolti) nem túl erős bíborszínt ad a tojásnak.

Rózsaszín:Főzzünk jó erős csipkebogyó teát. Lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába.

Kék: Vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi.

Zöld: Vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni.

Zöldes barna: 30-50 g borsmenta vagy fekete teát elkeverünk egy liter vízben.
Dió összepöndörödött héja

Kép forrása: DIY 101

Praktikus ötlet: Ha tartunk attól, hogy a harisnyába kötés közben a díszítő levelek elmozdulhatnak enyhén felvert tojásfehérjével ragasszuk a tojásra.

Szórakoztató tojásjátékok kint:

Tojásgurítás

Magyarország több területén ismert a tojásgurítás. A játékot párban kell játszani, és egy dombos területet, vagy lejtős útszakaszt kell hozzá keresni. A játékosok egyike a dombról legurítja a tojásokat lent álló párjának. Az a cél, hogy minél messzebbre guruljon a tojás, és épségben maradjon. Az épen maradt tojást újra lehet gurítani mindaddig, míg el nem törik. Az a páros győz, aki a legmesszebb tudott eljutni tojásával.

Kép forrása: i.pinimg.com

Tojáskugli

A lakásban is játszható húsvéti szórakozások közé tartozik a tojáskugli. Minden játékosnak legyen egy keményre főzött (de héjas), kifestett tojása, plusz egy tojást fehéren kell hagyni. Ezt a szoba közepére kell rakni, és a kifestett tojásokkal eltalálni - persze gurítva. Az nyer, aki meg tudja mozdítani a fehér tojást.

Tojásszállítás kanálon

A résztvevők kapnak egy kanalat, és azon egy tojást. Egyszerre indulnak, és az előre kijelölt célig kell elszállítani a tojást. Az nyer, aki először ér oda a célvonalhoz, és nem ejtette le egyszer sem tojását.

Kép forrása: www.goodhousekeeping.com

Itt a tojás, hol a tojás

Az angol és amerikai gyerekek kedvelt játéka a tojásdugdosás. Két csoportot kell alkotni, és mindkettőben legyen legalább 6-8 játékos. Mindkét csoport 3-4 tojást kap, a résztvevők számától függően. Majd külön helyiségekbe vonulnak, és minden tojást elrejt valaki a ruházatába. Ezután ismét találkozik a két csapat, és ki kell találni, hogy kinél van tojás. Nem szabad hozzáérni a másikhoz, hanem csak szemlélni. Ha valakire rámutatnak, köteles elővenni a tojását - amennyiben van neki. Mindkét csoportnak csak annyi próbálkozása lehet, ahány tojás el van rejtve. Az a csapat nyer, akinek több tojása maradt felfedetlenül.

/A játék ötleteket a http://husvet.hu/ oldalon találtam/

Kép forrása: Pinterest

Szórakoztató játékok bent:

Kép forrása: /i.pinimg.com
Kép forrása: http://kleuterjuf-annelies.blogspot.hu
Kép forrása: aprendiendomatematicas.com
Kép forrása: /littlebinsforlittlehands.com
Nyomtatható húsvéti bingo:
https://www.mindy.hu/hu/kreativ-otlet/1729/husveti-bingo-tarsasjatek-gyerekeknek-letolthetonyomtathato


Feedek
Megosztás