Balest megelőzés, gyógynövénygyűjtés és a a manóink

Mint minden óvodában, csoportban nálunk is minél előbb meg kell beszélnünk a gyerekekkel a balesetveszélyes helyzeteket és az azokkal kapcsolatos információkat, de hogyan is lehetne ezeket úgy közvetíteni, hogy közben "hagyományt is őrizzünk és a Mihály napi vásárra is készülődjünk?".

Mint mindig a manóink talán most is segíthetnek. Hogy hogyan? egy újabb levéllel:

Halihó, kedves Cinegék!

Ismét a segítségeteket szeretnénk kérni: Közeledik az ősz és ez annyi, de annyi munkával jár, hogy bizony mi már alig győzzük: a leveleket egyenként be kell festenünk színesre, segítenünk kell az állatoknak téli szállást keresni, építeni, a költöző madarakat útnak indítani.... és még sorolhatnám hosszasan az elvégzendőket, ezért aztán sokkal kevesebb időnk marad arra, hogy vigyázzunk rátok, emberekre.

Kérünk Benneteket, hogy segítsetek!

Hogy hogyan?

- Először is azzal, hogy vigyáztok és figyeltek magatokra és egymásra!

- Aztán azzal, hogy a levélben elküldött veszélyt jelző matricákat elhelyezitek ott, ahol kell, hogy az emberek a nagy sietésben is észrevegyék és ne kerüljenek bajba!

- Segíthetnétek azzal is, ha rajzolnátok egy térképet az óvoda környékéről és bejelölnétek rajta azokat a helyeket, ahol valamiért nagyon óvatosan, figyelmesen kell közlekedni!

- Figyeljétek az apró élőlényeket, akik téli szállást keresve betévednek az óvodába és óvatosan vigyétek a szabadba őket, hogy még a hideg beállta előtt elbújhassanak!

- Séta közben figyeljetek a lábatok elé, mert ők már annyira el vannak foglalva a beköltözéssel, hogy sokkal figyelmetlenebbek, mint máskor!

Kérünk Benneteket, hogy egy időre legyetek Ti az őrző, védő manók helyett, azok, akik figyelnek maguk körül mindenkire és mindenre és, ha kell segítsetek! (és, ha estleg marad még egy kis időtök és elég erőtök, akkor segíthetnétek a lepotyogott diókat felszedni és gyógynövényeket gyűjteni! Az összegyűjtött növényeket, ha ki is szárítanátok és csokorba kötve felakasztanátok a csoportszobában, akkor télen abból mi is tudnánk gyógyító teákat, varázsitalokat készíteni, ha beteggé válne egy-egy kismanó!)

Segítségeteket előre is köszönjük4

Az óvó, védő és gyógyító manók nevében a levelet írta: Valdi a vízi manók nemzetségének ember betűket is ismerő íródeákja

Ugye már értitek, hogy miért is szeretem én is ennyire a manóinkat? Napok óta töröm a fejem azon, hogy hogyan is tudnám ezt az "eklektikus" hetet gördülékennyé tenni és erre tessék a manók már megint mindent megoldottak! Már csak annyi a dolgom, hogy a kérések mentén megszervezzem az életünket és minden rendben is lesz.

1. feladat: Figyelmeztető és tiltó táblák összegyűjtése, nyomtatása, sokszorosítása és laminálása pl.2.  feladat: Nagykovácsi Térképének kinyomtatása
3. feladat: Kosarak előkészítése, gyógynövénygyűjtő táskák készítése, ha nincs időnk ilyen szépséges textilt varrni:  egy színes kartont félbe hajtunk és a tetején két helyen kilyukasztjuk, melybe spárgát fűzünk. Ez lesz a növénygyűjtő táska fogója. A karton lap közé betesszük a gyűjtött növényeket. Összecsukjuk a táskát és már szállíthatjuk is a növényeket. A táskákat a gyerekek  növények lenyomatával díszíthetik is.
Kép forrása: cocukrehberi.net
4. feladat: gyógynövényes képeskönyv összeállítása a növények gyűjtéséhez
Pl. dió, galagonya. bodza, csipkebogyó, lándzsásutifű, katáng, cickafark...
Nem árt, ha Te is tudod!

A szakszerű gyógynövény gyűjtés legfontosabb szabályai.

A növény felismerése…

Az első és legfontosabb szabály a gyűjteni kívánt faj pontos ismerete, különös tekintettel azokra a küllemi (morfológiai) bélyegekre, amelyek alapján más hasonló rokonfajoktól megkülönböztethetőek. Sok esetben egy növénycsaládba több külsőre, nagyon hasonló, de eltérő hatóanyagtartalmú gyógynövény is tartozik, melyek közül értékes drogot nem mind ad.

Néhány gyógynövény esetén fokozottan fontos a fajok pontos felismerése a közeli rokon mérgező fajok miatt, mivel ezek a fajok nemcsak nagyon hasonlítanak egymásra, de hasonló élőhelyen is fordulnak elő. Jó példa erre a gyöktörzséért gyűjtött mezei zsurló és mérgező alkaloidot tartalmazó rokona, a mocsári zsurló. Vagy az igen kedvelt, virágáért és bogyójáért gyűjtött fekete bodza, melyet a mérgező gyalogbodzával keverhet össze a gyakorlatlan gyűjtő.

Mely részét kell gyűjteni a növénynek?

Általában a növénynek azt a részét gyűjtjük, amiben a legmagasabb a hatóanyagtartalom. Ha például a mezei cickafark herbáját gyűjtjük, legfeljebb 40 cm-es szárral szedjük a virágzó hajtásokat, mivel a szár alig tartalmaz illóolajat. A virágáért gyűjtött kamilla esetén a virágzati szárak hossza ne legyen túl hosszú (legfeljebb 5 cm).Csipkebogyó esetén az elfeketedett és túl világos, míg borókánál az éretlen, zöld színű bogyókat nem szabad begyűjteni.

Mikor kell gyűjteni?

Alapvető szabályként elmondható, hogy napos, száraz időben célszerű gyűjteni, a párás, esős napok nem alkalmasak gyógynövénygyűjtésre.

Hol gyűjthetünk?

Elsőre talán nem is gondolnánk, de igen fontos helyesen megválasztanunk azt a helyet, ahol gyógynövényeket gyűjtünk. Tilos gyógynövényeket gyűjteni azokon a területeken, amelyek bármilyen természetvédelmi oltalom alatt állnak.

Ajánlatos kerülni az út menti területeket is, itt ugyanis magas lehet a növények por- és nehézfém szennyezettsége, különösen jellemző utóbbi a csalánra. Szántóföldek környékén szintén nem tanácsos gyűjteni, mivel ezeken a helyeken a korábban kijuttatott növényvédőszerek, toxikus anyagok halmozódhatnak föl a növényekben.

Végül a legfontosabb: a fenntarthatóság…

Hogy nemcsak mi, de később gyermekeink, unokáink is élvezhessék a természet ajándékait, eredeti épségében kell azt megőriznünk a következő generációknak is. Gyűjtés során tudatosan törekednünk kell, arra hogy az élőhelyek ökológiai egyensúlyát ne bontsuk meg.

Gyakorlati szempontból ez azt jelenti, hogy mindig kíméletesen gyűjtsük be a növényi részeket, úgy hogy ne pusztuljon el a növény. A fás növényeknél (hárs, boróka) sose az ágak megcsonkításával gyűjtsük be a virágdrogot vagy bogyót. A herbát adó fajokat (kisezerjófű, mezei cickafark) pedig nem szabad gyökerestül kiszakítani a földből!

Azzal is kímélhetjük környezetünket, gyűjtőhelyünket, ha nem minden évben ugyanazon a területen gyűjtjük beszokásos éves gyógynövény szükségletünket.

Forrás: http://napidoktor.hu/blog

És még egy 2jó" tanács:

Ha kirándulás, túrázás közben bajba kerülnénk és esetleg nincs térerő, akkor a nemzetközileg elfogadott egységes hegyi vészjelzés, az egy perc alatt hat jelzés (pl. kiáltás, fütty, vagy fényjel), majd egy perc szünet. A szünet után pedig ismét hat jelzés. Ezzel jelezzük, hogy bajba kerültünk. A válasz egy perc alatt három jelzés (pl. kiáltás, fütty, vagy fényjel), és kb. egy perc szünet. Ha ilyen segélykérő jelet hallunk, csak akkor adjunk rá választ, ha biztosan elindulunk segíteni. Ha nem tudunk segíteni, de tudjuk továbbítani pl. telefonon, vagy a közelben tudunk segítséget kérni, akkor tegyük meg. Hiszen mi is kerülhetünk még bajba.

Forrás: http://erdeicsavargo.blogspot.hu/

5. feladat: Receptkönyv összeállítása a gyűjtött növények feldolgozásához és a Mihály napi portékák készítéséhez:

Füszersó, fűszerecet és olaj készítése

Citromos-kakukkfüves fűszersó

Hozzávalók:

  • 5-6 ág friss kakukkfű
  • 1 db citrom héja
  • 30 dkg durvaszemcsés tengeri só
A keveréket is ki kell szárítani, majd utána üvegekbe tölteni.

Lekvár recept:
Bodzalekvár:

Kép forrása: nekedholfaj.blogspot.com

Hozzávalók:
2 kg bodzabogyó
1,5 kg cukor
3 citrom leve

Elkészítés: A bogyókat leszemezem, majd alaposan megmosom, és kevés vízben felöntve puhára főzöm. A megfőtt szemeket egy szitán átpréselem. Az így kapott gyümölcshúshoz hozzáadom a cukrot, a citromok kifacsart levét, és elkezdem összefőzni. Forrástól számítva közepes lángnál még 20 percet főzöm, majd üvegekbe töltöm. Az üvegeket fém fedővel zárom, majd fejreállítva hagyom néhány percet, végezetül száraz dunsztba teszem az üvegeket.

Recept forrása: http://www.mindmegette.hu/

Lándzsásutifű szirup és kakukkfű szirup:

Hozzávalók:

1 maréknyi (kb. 2-3 evőkanál) szárított vagy friss útifű levél

1 csésze (kb. 2-2,5 dl) víz

200 g méz (cukorbetegeknek kizárólag akácméz!)

1 db steril befőttes- vagy szörpös üveg

1. Forrald fel a csésze vizet.

2. Mikor gyöngyözik a víz, vedd le a gázról, majd öntsd rá az úrifű levélre.

3. Takard le és hagyd kihűlni.

4. Ezután szűrd le. Az eltávolított leveleket kézzel  is nyomkodd ki, hogy minél több hatóanyag legyen lében.

5. A leszűrt útifű levet forrald fel újra, majd közepes lángon felére sűrítsd be (vagyis várd meg, míg a víz kb. fele elpárolog belőle.)

6. Egy picit hagyd hűlni, de csak annyira, hogy a méz még feloldódjon benne. Add hozzá a 200 g mézet, majd jól keverd el. Ha nem elég sűrű, tehetsz még hozzá mézet. Arra figyelj, hogy melegen hígabb, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.

7. Még melegen öntsd bele steril üvegbe.

A szirupot célszerű sötét üvegbe helyezni és fénytől védett, hűvös hhelyen tartani. Ha nincs sötét üveged, akkor fesd be az üveget fekete táblafestékkel és akkor egyből rá is írhatod a tartalmát,

Kép forrása: Crafthubs

Kakukkfű cukorral lerakva

Szedj annyi kakukkfüvet, amennyit csak tudsz! Tedd egy lábosba és öntsd fel vízzel, épp hogy ellepje. Ez után végy egy nagy üveget. Tégy az aljára kakukkfüvet (amit a vízből kiszedtél, nem kell lecsepegtetni, pont azért volt a vízben, hogy azt a keveset, ami rajta marad, az üvegbe magával vigye), aztán szórd meg bőven cukorral. Ezután ismét egy réteg nedves kakukkfű, majd ismét cukor következik. Ne sajnáljuk róla a cukrot! A tetején kakukkfű legyen. Ha ezzel elkészültünk, zárjuk le az üveg tetejét és tegyük ki legalább hat hétre a napra. Ez után fogyasztható, kis üvegekbe elraktározható

Citromfüves fürdősó

Csináld magad: gyógyfüves fürdősó

Hozzávalók:
Himalája-só, szárított citromfű és levendula

Mit is kell még keresgélnem?

Mesét, verset, éneket és mindenféle egyéb ötletet, melyekhez a gyűjtött növények használhatók:

Ilyenek, mint a csuhé levelek színezése bodzával

A csuhélevelek viszonylag  könnyen festhetők. Növényi festőlevekkel szép, finom árnyalatokat hozhatunk létre.
A bodza bogyóját törjük össze, majd áztassuk vízbe.Ezután  egy órát főzzük, majd tegyük bele a leveleket.Néhány óráig hagyjuk állni, így szép lilás, bordós színt kapunk.Ha citromlevet csavarunk bele, lilás rózsaszínre világosodik.
Minél töményebbek a festőlevek, és minél hosszabb ideig áztatjuk benne a csuhét, annál erősebb színt érünk el.
Forrás: raczildiko.blogspot.com
Virágszövés:
Festés virágokkal:

Gipsz és beton öntés

Elkészítés menete: http://alllkoto.blogspot.hu/2012/09/levellenyomatok-gipszban.html

A mese: Tompa Mihály: A pitypang meséje

A virágok tündére egy napon sorra meglátogatta az alattvalóit, és megkérdezte tőlük, nincs-e panaszuk, kérésük, kapnak-e hűvös reggeli harmatot, kedvesen játszadozik-e velük az esti szél, fölkeresik-e őket a pillangók?

A kényes kerti virágok sorra elmondták panaszaikat. A rózsa arra kérte a tündért, intézze úgy, hogy a viola illata ne legyen olyan fűszeres – mert irigy volt ez a kerti rózsa. Irigyelte a viola édes illatát. Azt szerette volna, hogy az emberek csak az ő illatában gyönyörködjenek.

A virágok tündére jószívű volt, amint az egy tündérhez illik. Megszidta hát az irigy rózsát, és megsimogatta a hallgatag, csöndes violát. A százszorszép arra kérte a tündért, növesszen neki töviseket, hogy az emberek nehezebben tudják leszakítani. A liliom élesebb kardokat kért. Az estike meg azt szerette volna, ha ő nem este, hanem reggelenként nyílna, illatozna.

A tündér zokon vette a virágokhoz csöppet sem illő sok kérést meg panaszt. Rosszkedvűen ment el a kertből. Elhatározta, hogy egyhamar nem látogatja meg ismét az elkényeztetett virágokat. Lehorgasztott fejjel ballagott hazafelé az erdőben.

Így történt, hogy meglátta az út szélén a porban virító pitypangot.

Megállt előtte:

– Mondd, kedves pitypang van valami kérésed, kívánságod?

A pitypang csak ingatta sárga fejét, hogy nem, nincs sem kérése, sem panasza.

– Nem kívánsz magadnak jó illatot? Esetleg tüskéket, hogy ne tudjanak leszakítani a gyerekek.

Nem kívánt semmit, de mikor a tündér továbbment, felsóhajtott.

Meghallotta a tündér a pitypang sóhaját, visszafordult:

– Talán mégis szeretnél kérni valamit?

– Hiába minden, kedves tündér, az én bánatomon te sem tudsz segíteni – mondta a pitypang. – Messze földről kerültem ide, ebbe az országba. Meggyökereztem itt. Tudom, hogy soha többet nem láthatom a hazámat. De ha eszembe jut a régi táj, mindig nagyon szomorú vagyok. Csak legalább a gyermekeim elmehetnének…, de hát azoknak sincs szárnyuk!

Gondolkozott egy kicsit a tündér. Mert csodatévő, nagy hatalma volt, úgy intézte, hogy a pitypang bolyhos fiacskái, leánykái – a termésbóbiták – ezentúl apró szárnyakkal szülessenek. A bóbiták apró szárnyába belekap a szél, repíti őket hegyen-völgyön át. Messzi földre elkerülnek, s ha jó szél fúj, a pitypang egyik-másik fia, lánya visszaröpülhet a régi, elhagyott hazájába.

A vers: Osvát Erzsébet: Sárga pitypang bóbitája

Mennyi, mennyi
forgó, pergő
pöttömnyi kis
ejtőernyő!
Könnyű, 
mint a 
lehelet.
Száll a rét,
a tó felett.
Apró ejtőernyők
száza –
sárga pitypang
bóbitája –
repül a földre,
repül fára.
Hajamra is száll, száll, száll.
Bóbitás a hajam már.

És, ha ezeket az ötleteket sikerül napi tevékenységi tervekbe összerendeznem kezdődhet is a második hét.